SiolNET. Novice Slovenija
2,36

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagreb vztraja: Hrvaška ni kršila pravil EU #video

2,36

termometer

Državna sekretarka za evropske zadeve na hrvaškem zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić je danes v Zagrebu menila, da Evropska komisija ne bo našla nobene sledi, da je Hrvaška kršila pravo EU, kar trdi Slovenja v postopku, ki ga je proti Hrvaški sprožila zaradi nespoštovanja arbitražne odločitve o meji.

Video: Planet TV

Metelko-Zgombićeva je danes govorila za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 pred sredino ustno obravnavo v Bruslju v povezavi s slovenskim pismom glede tožbe proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji med državama.

Hrvaška državna sekretarka je ponovila, da Hrvaška ne krši zakonov EU, temveč jih "sistematično in dosledno izvaja", ko gre za meddržavno mejo iz leta 1991. Omenila je, da ima Evropska komisija možnost, da bo podala svoje mnenje ali pa "preslišala" zahtevo Slovenije. Prepričana je, da Hrvaška ne krši evropskega prava.

"Če se bo Slovenija odločila za samostojno tožbo, bo Hrvaška vedela, kako odgovoriti"

Pojasnila je tudi, da se bo po trimesečnem roku, ki ga ima Evropska komisija, da se izreče o slovenski pritožbi, Slovenija lahko odločila, ali bo Hrvaško samostojno tožila na Sodišču EU v Luksemburgu. "Če se bo Slovenija za to odločila, bo Hrvaška vedela, kako odgovoriti, ker menimo, da Sodišče EU ni pristojno, tako Hrvaška pa ne krši evropskega prava," je dejala državna sekretarka.

Medtem bodo tudi slovenske parlamentarne volitve, je dodala in izrazila upanje Zagreba, da bodo "z novo slovensko vlado vendarle nadaljevali kakovostne pogovore, ki so se že začeli in na katerih so že bili predstavljeni konkretni rezultati za reševanje spora o meji".

Hrvaški škofi: Nadaljevanje na sodišču bo zgolj poglobilo spor

V reševanje spora o meji se je vključila tudi komisija Iustitia et pax hrvaške škofovske konference, ki se je danes oglasila s posebno izjavo pred ustno obravnavo o slovenski zahtevi.

Škofi menijo, da bo postopek Slovenije proti Hrvaški pred Evropsko komisijo in njegovo morebitno nadaljevanje na sodišču "zgolj poglobil spor in državi oddaljil od možnega dogovora". Menijo, da bo komisija prepoznala prizadevanja hrvaške vlade za dobrososedske rešitve ter podprla predloge, ki pripomorejo k dialogu.

V izjavi, ki jo je podpisal predsednik komisije in đakovško-osiješki nadškof Đuro Hranić, so tudi poudarili, da kaznovanje ribičev in izsiljevanja s preprečevanjem hrvaškega članstva v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) ne pripomorejo k uresničenju dialoga in reševanju spora.

Arbitraža. Ribič. Ribolov. Foto: Andrej Peroša Pozvali so vernike in javnost v obeh državah, naj storijo vse, da bi se izognili incidentom in dodatnim trenjem.

Menijo, da je obstoječe stanje možno premostiti z dobro voljo, pogovori vlad in posredovanjem mednarodnih pravosodnih institucij kot tudi s srečanji predstavnikov Cerkva iz obeh držav. Pozvali so svoje slovenske kolege, da bi se kmalu srečali in skupaj pripomogli k miru in pravičnosti, posebej pa k vrnitvi zaupanja in dobrososedskih odnosov, je objavila hrvaška katoliška tiskovna agencija Ika.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 24
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin