SiolNET. Novice Slovenija
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zadnji rok! Prijave organizatorjev referendumske kampanje za zakon o vodah le še danes.

0,37

termometer

Narava | Kampanja pred referendumom o noveli zakona o vodah se je začela 10. junija. Potekala bo do 9. julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk. | Foto: Reuters
Kampanja pred referendumom o noveli zakona o vodah se je začela 10. junija. Potekala bo do 9. julija, ko bo ob polnoči nastopil volilni molk. Foto: Reuters

Organizatorji referendumske kampanje za referendum o noveli zakona o vodah imajo le še danes čas, da se v tej vlogi prijavijo pri Državni volilni komisiji. Do današnjega dne morajo tudi odpreti posebni transakcijski račun za referendumsko kampanjo. Referendum o noveli zakona o vodah bo 11. julija.

Najkasneje 25 dni pred izvedbo referenduma − rok se izteče danes − so organizatorji referendumske kampanje dolžni Državni volilni komisiji sporočiti organizatorja kampanje in njegovo odgovorno osebo ter podatke o odprtju posebnega transakcijskega računa za referendumsko kampanjo. Tudi rok za odprtje omenjenega računa se izteče danes.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah (ZV-1G), ki ga je sprejel Državni zbor na seji dne 30. marca 2021?

referendum Drugi tir Novice Datum je znan: referendum o zakonu o vodah bo 11. julija

Zahtevo za referendum so vložile nevladne organizacije, združene v gibanju Za pitno vodo. Gibanje je prepričano, da bo novela zakona o vodah pospešila gradnjo na vodnih in priobalnih zemljiščih ter s tem ogrozila stanje voda ter povečala poplavno ogroženost. Vladna stran trdi, da novela z oženjem nabora objektov, ki jih je mogoče graditi na omenjenih zemljiščih, vode še dodatno varuje. Novela naj bi prinesla tudi dodatna sredstva za redno vzdrževanje vodotokov iz sklada za vode.

Da bodo organizirali referendumsko kampanjo, so že napovedali v gibanju Za pitno vodo, v njihovem imenu naj bi kot organizatorji zastopali različne nevladne organizacije in posameznike. Kampanjo so naznanili tudi v političnih strankah oziroma listah − SDS, Stranka Mladih − Zeleni Evrope, Nova Slovenija − Krščanski demokrati, Ankaran je naš, Stranka zelenih dejanj, Piratska stranka Slovenije, SAB, SMC, LMŠ; Levica in SD, kar je razvidno z odprtja računov pri AJPES, Agenciji Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve. 

referendum Drugi tir Novice Začetek kampanje pred referendumom o zakonu o vodah pitna voda pipa mesto Novice Upravno sodišče zavrglo pobudo za zadržanje zbiranja podpisov za referendum o zakonu o vodah

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin