SiolNET. Novice Slovenija
1,51

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Koalicijski partnerji zadovoljni z načrtovanimi ukrepi, področje zdravstva čaka novega ministra

1,51

termometer

Koalicijski vrh na Brdu pri Kranju
Foto: STA

Vrh koalicije se je danes na Brdu pri Kranju seznanil z zakonodajnimi predlogi s področja davkov, socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, infrastrukturnimi projekti in načinu uresničitve ustavne odločbe glede financiranja šolstva. Predsedniki strank so zadovoljni s predstavljenim, čakajo pa še na ukrepe s področja zdravstva.

Tako čakajo na novega ministra za zdravje in pričakujejo, da bo čim prej zagrizel v delo in predstavil nujno potrebne ukrepe. Predsednik vlade Marjan Šarec težko govori o ukrepih s tega področja, dokler še ni novega ministra. "Verjamem, da ko bo minister potrjen, da bo zagrizel v delo," je dejal na novinarski konferenci po končanem posvetu vladne ekipe in koalicijskih poslancev.

Vrh koalicije je označil za konstruktivnega, po njegovem mnenju je dosegel svoj namen, ministri so namreč predstavili projekte, ki so v teku. Ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, so danes po Šarčevih besedah dobili dovolj pripomb in predlogov, da jih lahko vključijo v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mu zdi pomembno.

Minister za finance Andrej Bertoncelj je predstavil spremembe na davčnem področju - splošno mnenje v razpravi je bilo, da gredo ukrepi v pravo smer, ministrica za delo Ksenja Klampfer predlog sprememb zakonov na področju socialne varnosti, trga dela in pokojninskega sistema, ki jih bo sicer predstavila v sredo, ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek pa večje infrastrukturne projekte, med drugim drugi tir železniške povezave Divača-Koper, izgradnjo druge cevi v predoru Karavanke in 3. razvojno os.

Ugotovili so, da po pol leta delovanja vlade ni razlogov, da ne bi dela nadaljevali

Ministri, ki pripravljajo določene zakonske podlage, so danes po Šarčevih besedah dobili dovolj pripomb in predlogov, da jih lahko vključijo v nadaljnje delo pri pripravi zakonodaje, in to se mu zdi pomembno. "Če komunikacija ne teče, potem so lahko težave," je izpostavil in ocenil, da je bila današnja razprava zelo dobra in konstruktivna.

Kot je dejal, so ugotovili, da po pol leta delovanja vlade ni razlogov, da ne bi dela nadaljevali. "Verjamem, da bomo tudi v bodoče imeli še takšen vrh, vsaj pred sestavo proračuna 2020, 2021," je dejal in dodal: "Verjamem, da bo delo teklo naprej, ne bom rekel nemoteno, vedno lahko pridejo takšne ali drugačne težave, ampak zato smo tukaj, da jih razrešujemo."

Glede sodelovanja z Levico pa je Šarec dejal, da se mu zdi podpora dokaj trdna, glede na to, da je podprla rebalans proračuna. Če bodo državni svetniki v sredo izglasovali veto na rebalans, bo šel zakon nazaj v državni zbor, kjer za ponovno potrditev rabi 46 glasov, in to bo po njegovem mnenju "trenutek resnice za vse".

Pred vrhom udeleženci večinoma redkobesedni

Večina ministrov in predsednikov strank pred delovnim posvetom izjav medijem ni dajala. Se je pa prvak SD Dejan Židan odzval na današnje izjave koordinatorja Levice Luke Mesca, da v stranki pričakujejo čim prejšnji podpis sporazuma o sodelovanju z vlado v takšni obliki, kakršni je.

"Partnerje spoštujemo. Sami so se pogajali skoraj dva meseca, brez SD in drugih političnih strank. Dali so nam v podpis nekaj, kar so sami uskladili," je bil do LMŠ in Levice oster Židan. Poudaril je, da starih zgodb v SD ne želijo pogrevati, pač pa se je treba iz napak nekaj naučiti, da bodo lahko v prihodnje bolje sodelovali.

Luka Mesec, Levica. Novice Meščevi nezadovoljni z odlogom podpisa sporazuma: "Ne moremo čakati do junija"

Židan pojasnil kaj pomeni partnerstvo

So pa po njegovih navedbah vsi partnerji jasno slišali, kaj pomeni parafa sporazuma. Med drugim to, da lahko dokument obravnavajo organi stranke, je pojasnil Židan in spomnil, da v SD o takšnih zadevah odloča konferenca stranke. V SD so napovedali tudi nekaj predlogov za dopolnitev sporazuma, ki ga sicer načelno podpirajo. "Partnerstvo je, da si prisoten, da se dogovarjaš in dogovoriš," je dodal.

Židan je po ponedeljkovi seji predsedstva pojasnil, da bo konferenca stranke, na kateri bodo odločali o podpisu sporazuma z Levico, sklicana drugi ali tretji teden v aprilu. To sicer utegne zaplesti dokončno potrditev rebalansa proračuna, ki so ga v Levici minuli teden podprli šele po parafiranju sporazuma s koalicijskimi partnerji. V sredo bo namreč DS odločal o vetu na rebalans, kar pa bo, če bo veto izglasovan, za njegovo ponovno potrditev zahtevalo najmanj 46 poslanskih glasov. Koalicija sama jih ima 43.

Marjan Šarec Luka Mesec Novice Podpis sporazuma z Levico se odmika

Erjavec meni, da gre za nepotreben spor

Medtem prvak DeSUS Karl Erjavec miri in ocenjuje, da je ta spor med strankama nepotreben. Do morebitnega ponovnega odločanja o rebalansu se bodo po njegovem mnenju ti spori uredili. "Ko smo oblikovali manjšinsko vlado, smo vedeli, v kakšno kombinacijo gremo z Levico," je v izjavi novinarjem ob prihodu na posvet povedal Erjavec ter ocenil, da je sporazum z Levico primeren. Tako ne vidi razloga za napetosti, še zlasti zato, ker so sporazum že parafirali.

Erjavec upa, da vse to ne bo imelo vpliva na delo vlade, ki ima pomembne naloge. Doslej so po njegovih ocenah pokazali, da je mogoče tudi z manjšinsko vlado urejati družbene zadeve, se pa strinja, da jih trdi orehi oz. ukrepi še čakajo, zato pozdravlja današnje srečanje. Pričakuje predstavitev izhodišč pokojninske in davčne reforme, načrte glede infrastrukturnih projektov, zlasti pa načrtovane ukrepe na področju zdravstva. Spomnil je, da pričakujemo novega ministra za zdravje in je pomembno, kakšne ukrepe bo predlagal.

"Vemo, da čas hitro teče in je prvo leto mandata najprimernejše za najtežje reforme ter ukrepe," je poudaril prvak DeSUS.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin