Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 2. 2018,
6.44

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

4

Natisni članek

policist stavka sindikat Slovenija

Ponedeljek, 12. 2. 2018, 6.44

6 let, 2 meseca

Začenja se teden stavk, prvi gredo na ulice policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

4

stavka policistov, policisti, policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Policisti so ob 7. uri začeli stavko, ki jo nameravajo nadaljevati do izpolnitve zahtev. Stavko sta skupaj napovedala oba policijska sindikata, ki ocenjujeta, da se ji bo pridružilo okoli devet tisoč zaposlenih v policiji in na notranjem ministrstvu. Kot so poudarili, želijo policistom vrniti status, ki si ga zaslužijo.

Zadnja policijska stavka je potekala med 18. novembrom 2015 in 2. junijem 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače.

Policijska sindikata: Razmerja, dogovorjena s sporazumom, so porušena

A po tistem, ko so bila sredi lanskega leta v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest pri drugih pooblaščenih uradnih osebah, v policijskih sindikatih opozarjajo, da so bila porušena razmerja, dogovorjena s stavkovnim sporazumom, in da je bil poklic policista ponovno razvrednoten.

Zato mu željo vrniti status, ki si ga zasluži glede na naloge, pooblastila, odgovornost in nevarnost, s katero se vsakodnevno srečujejo, so poudarili v sindikatih.

Prva stavka v tednu dni, sledita še dve

Za stavko v policiji veljajo določene zakonske omejitve. Sindikata pri napovedi stavkovnih aktivnosti za zdaj ostajata pri pojasnilu, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, in da bodo storili vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi.

Ob današnjem začetku stavke so se stavkajoči ob 10.30 zbrali na shodu pred poslopjem vlade, ob 12. uri pa bodo o stavki spregovorili tudi na novinarski konferenci.

Stavka policistov je sicer prva od treh, ki so napovedane v tem tednu. V torek nas čaka dvourna opozorilna stavka zaposlenih v zdravstvenih domovih, domovih starejših, centrih za socialno delo in posebnih socialnovarstvenih zavodih. V sredo bodo stavkali še v vzgoji in izobraževanju.

Ne spreglejte