SiolNET. Novice Slovenija
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začeli objavo števila izdanih TAN-kod za aplikacijo #OstaniZdrav

0,12

termometer

#OstaniZdrav
Izdane in vnesene kode kažejo na to, da je aplikacija #OstaniZdrav aktivna, torej da jo ljudje uporabljajo, pravijo na ministrstvu. Foto: Matic Tomšič

Ministrstvo za javno upravo je po pridobljenem pozitivnem mnenju informacijskega pooblaščenca začelo objavljati število izdanih tako imenovanih TAN-kod. Okuženim s koronavirusom jo izda Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), ti pa si jo nato vnesejo v aplikacijo #OstaniZdrav na telefonu.

Kot so sporočili z ministrstva, bodo podatke o številu izdanih kod osveževali vsak dan, dostopni pa bodo na povezavi: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/mobilna-aplikacija-ostanizdrav/

V 14 dneh je bilo po navedbah ministrstva izdanih 455 TAN-kod, v aplikacijo pa si jih je nato vneslo 282 ljudi. Vnos kode, ki uporabnike drugih telefonov z naloženo aplikacijo obvesti, da so bili nekje v stiku z okuženo osebo, je prostovoljen.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da podatkov o podeljenih kodah za zdaj niso objavljali, ker jih niso beležili v obliki dnevne statistike. Za začetek objavljanja pa so se odločili po pridobljenem pozitivnem mnenju informacijskega pooblaščenca, poroča STA.

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus Novice Neuradno: danes padel nov rekord, več kot 500 novih okužb #video

Objavljali bodo dnevno osvežene podatke

Dnevno bodo, kot pravijo, objavljali osvežene podatke o številu prenosov aplikacije ter številu izdanih TAN-kod. Ker se ta v zgoščeni vrednosti na strežniku hrani 14 dni, vse starejše zgoščene vrednosti TAN-kod pa se zaradi varnostnih razlogov izbrišejo, bodo vsakih 14 dni objavili tudi podatek o skupnem številu izdanih kod in število vnesenih kod za to obdobje.

Število izdanih kod po njihovih navedbah sicer ne sovpada s številom pozitivnih testov. Posameznik morda aplikacije nima naložene in mu v tem primeru koda ne sporočajo. Druga od možnosti je, da posameznik zamudi pri vnosu kode v aplikacijo (to je treba v telefon zaradi varnosti vnesti v eni uri po tistem, ko je obveščen o pozitivnem testu) in prosi za ponovno dodelitev kode, pravijo.

Gostinci Ljubljana Posel danes Gostinci, frizerji in kozmetiki proti zapiranju dejavnosti

Izdane in vnesene kode kažejo, da je aplikacija aktivna

Izdane in vnesene kode kažejo na to, da je aplikacija #OstaniZdrav aktivna, torej da jo ljudje uporabljajo, pravijo na ministrstvu. Aplikacijo si je po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina po zadnjih podatkih naložilo več kot 130 tisoč ljudi, kar je 10 odstotkov vseh uporabnikov telefonov.

Aplikacija je po navedbah ministrstva pomembna predvsem, ker je NIJZ pred dnevi opozoril, da njihovi zaposleni zaradi ogromnega porasta okuženih oseb ne morejo več izvajati dosedanje prakse, ko so pri vsaki pozitivni osebi napravili poizvedovanje o vseh osebah, s katerimi bi bila lahko v stiku. Aplikacija je zato dobro orodje, ki je še posebej v tem položaju lahko v znatno pomoč epidemiologom, so navedli po poročanju STA.

Koronavirus. Novice Moški po drugi okužbi s koronavirusom razvil hujše simptome kot po prvi

Za zdaj ni pomislekov o posegih v zasebnost

Kot je na nedavni virtualni okrogli mizi Inštituta za kriminologijo pri Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani dejal Gorazd Božič iz nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT, je aplikacija narejena dovolj dobro, da ne omogoča zlorab. Tudi namestnik informacijske pooblaščenke Andrej Tomšič je dejal, da pri informacijskem pooblaščencu za zdaj nimajo večjih pomislekov o posegih aplikacije v zasebnost.

Prizorišče streljanja na Markovem trgu v Zagrebu Novice Na Hrvaškem pridržali očeta strelca z Markovega trga

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin