Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 9. 2019,
19.00

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

27

Natisni članek

Biserka Marolt Meden dom za starejše občane Anja Kopač Mrak upokojenci

Četrtek, 26. 9. 2019, 19.00

4 leta, 6 mesecev

Za študije porabili toliko, da bi lahko zgradili 10 domov za starejše #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

27

Ministrstvo za delo in družino je v desetletju za različne svetovalne študije v zvezi z oskrbo starejših porabilo toliko denarja, da bi lahko zgradilo najmanj 10 domov za starejše občane. Upokojencem je prekipelo, dovolj imajo, da morajo na stara leta s piščalkami opozarjati na svoje pravice.

Medtem ko na sprejem v domove za starejše in druge socialne zavode pri nas čaka več kot 11 tisoč ljudi, je ministrstvo za delo in družino za različne študije v zvezi oskrbo starejših porabilo toliko, da bi lahko za ta denar zgradili najmanj 10 domov za starejše občane.

Za različne študije je šlo med letoma 2007 in 2018 neverjetnih 74,5 milijona evrov. V tem času ni bilo denarja niti za šole, niti za vrtce, niti za domove, za različne študije pa ga je bilo dovolj.

Protest upokojencev
Novice Iz interventnega zakona umaknili ukrepe ministrstva za delo #foto

Največ denarja se je porabilo v času, ko je ministrstvo vodila Anja Kopač Mrak iz vrst Socialnih demokratov (SD). Zdaj Kopač Mrakova sedi v kabinetu premierja Marjana Šarca kot državna sekretarka iz kvote SD. Za pojasnila ni bila dosegljiva. Aktualna vlada pa v prihodnjih dveh letih za gradnjo šol in vrtcev v sicer rekordnem proračunu načrtuje 10 milijonov evrov, torej slabo sedmino denarja, ki je šel v kriznih letih za študije.

Upokojencem je prekipelo

Upokojencem je ob tem prekipelo, dovolj imajo, da morajo na stara leta s piščalkami opozarjati na svoje pravice. Nihče se noče ukvarjati s težavami starejših. O tem je ob novi reviziji računskega sodišča o zagotavljanju dolgotrajne oskrbe za starejše v Sloveniji še toliko bolj prepričana Biserka Marolt Meden. "To ni samo žalostno, to je sramotno. In ko me vprašajo, ali imamo socialno državo, rečem, da je nimamo," je dejala Marolt Medenova iz Društva Srebrna nit.

Država od leta 2007 ni zgradila nobenega novega javnega doma, podeljevala je le koncesije zasebnikom. "Zasebniki imajo seveda ekonomsko računico. In je tam 'haranje' tako, da se izplača ob letu dni in da svoj ekonomski interes dobijo prek vplačil. Seveda, tisto, kar bi pa morala država narediti, da bi bilo tudi nekaj državnih domov, to se pa ni zgodilo," je pojasnil Janez Sušnik, predsednik Zvezde društev upokojencev Slovenije.

"To ni samo žalostno, to je sramotno. In ko me vprašajo, ali imamo socialno državo, rečem, da je nimamo," je povedala Biserka Marolt Meden iz Društva Srebrna nit. | Foto: STA , "To ni samo žalostno, to je sramotno. In ko me vprašajo, ali imamo socialno državo, rečem, da je nimamo," je povedala Biserka Marolt Meden iz Društva Srebrna nit. Foto: STA , Upravičencev do raznoraznih pomoči je potencialno 400 tisoč. Toliko je v Sloveniji starejših od 65 let. "In od teh jih samo slabih devet odstotkov dobiva vsak neke vrste pomoč, 1,7 odstotka, to je približno sedem ali osem tisoč,jih čaka na sprejem v dom starejših, za vseh preostalih skoraj 90 odstotkov pa država sploh ne ve,kaj potrebujejo," je pojasnila Marolt Medenova.

Upokojenci
Novice Upokojenci se lahko veselijo izredne uskladitve pokojnin

Dovolj je razmetavanja denarja

V društvu upokojencev Slovenije so jasni - dovolj je razmetavanja denarja, čas je, da se postavijo za svoje pravice.

"Da zdaj hodimo po ulici s piščalkami in prosimo vbogajme. Tako ne gre več, res ne gre," je bil zgrožen Sušnik. Za ponedeljek je tako sklican sestanek, na katerem upokojenci pričakujejo, da bodo dan pred mednarodnim dnevom starejših od aktualnih ministrov dobili konkretne odgovore na njihova številna vprašanja.

Ministrstvo: Za študije ni šlo 74,5 milijonov, temveč zgolj okoli 70.000 evrov

Po objavi prispevka smo od ministrice Anje Kopač prejeli pojasnilo. Objavljamo ga v celoti, kot smo ga prejeli, brez lektorskih in uredniških popravkov.

Projekti, ki so navedeni na strani 108 revizijskega poročila Računskega sodišča (20.676.900 ministrstvo za zdravje in 51.849.600 MDDSZ), vključujejo predvidene evropske projekte v obdobju 2014-2020 (plus 2 podaljšani leti - do 2022). Njihova vsebina je opredeljena v PARTNERSKEM SPORAZUMU med SI in EK za obdobje 2014-2020) (dosegljiv je na: https://www.eu-skladi.si/sl/dokumenti/kljucni-dokumenti/partnerski-sporazum-slovenska-verzija.pdf), na strani 70 in 71 je jasno zapisana ključna usmeritev RAZVOJA SKUPNOSTNIH STORITEV DOLGOTRAJNE OSKRBE. Poleg Partnerskega sporazuma je za samo črpanje evropskih sredstev bistven tudi OPERATIVNI program (ki mora biti prav tako usklajen s EK in ga potrjuje vlada RS). Ta je bil  potrjen s strani EK dec 2014. Na tej podlagi so bili pripravljeni bolj podrobni izvedbeni programi, t.i. INOP-i , tj. Izvedbeni načrt operativnega programa, ki so podlaga za pripravo javnih razpisov.Evropski projekti, ki so navedeni v razpredelnici, na strani 108 in so bili v pristojnosti MDDSZ so naslednji (skupaj predvidena vrednost 51.849.600):
· Razvoj pilotnih projektov IKT 882.000*
· Razvoj skupnostnih programov in storitev 6.867.600
· Analiza stanja skupnostnih storitev in programov ter potreb 100.000*
· Modernizacija mreže obstoječih DS  v centre za nudenje skupnostnih storitev 16.500.000*
· Gradnja mrež bivalnih enot za deinstitucionalizacijo na področju invalidnosti in duševnega zdravja 27.500.000*

Vrednosti so predvidene in ne dejansko tudi porabljene. Po mojih informacijah smo za študijo "Analiza stanja skupnostnih storitev in programov ter potreb" v letu 2017 porabili 70.000 evrov. Študijo je izvajal Inštitut RS za socialno varnost (IRSV). To so torej edina sredstva porabljena za ANALIZO. Druga sredstva niso bila porabljena za študije.

Glede realizacije ostalih sredstev, se prosim obrnite na pristojne na ministrstvu, saj zadnjih podatkov o razpisih in o porabi evropskih sredstev nimam.

Skratka, nikakor ne drži, da je država porabila nesorazmerno veliko denarja za različne študije.

Vsekakor bi si kot ministrica želela denar za gradnjo javnih domov za starejše - a žal zato nikoli ni bilo posluha. Tako smo uspeli zagotoviti le sredstva za nekatere nujne sanacije in sredstva za gradnjo novega doma na Regentovi v Ljubljani, ki ga gradi Dom upokojencev Center.  Ker ni bilo v proračunu zagotovljenih sredstev za investicije (v kolikor se spomnite smo vsako leto bili bitko za zagotovitev nujnih sredstev za pokritje zakonskih pravic in sprostitev omejitev po ZUJF-u) smo pričeli intenzivna pogajanja z Ministrstvom za zdravje za pridobitev soglasja vsaj za razpis koncesij (Razpis je dosegljiv na:http://mddsz.arhiv-spletisc.gov.si/si/o_ministrstvu/javne_objave/javni_razpisi_in_javna_narocila/index530c.html?tx_t3javnirazpis_pi1%5Bshow_single%5D=1059 ).

S tem smo zagotovili, da bo v prihodnjem letu na voljo nove kapacitete v okviru javne mreže domov za starejše.

S spoštovanjem,

Anja Kopač
Ne spreglejte