Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Petek,
10. 4. 2015,
13.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Delo prodaja Igor Lah

Petek, 10. 4. 2015, 13.11

8 let

Za časnik Delo največ ponuja najbogatejši slovenski tajkun Igor Lah

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Prejšnji teden so trije slovenski in en slovaški ponudnik oddali sicer še nezavezujoče ponudbe za nakup: ponudbe segajo od dveh do 5,5 milijona evrov.

Posrednik Pivovarne Laško, finančna družba Unicredit CAIB, ima po naših informacijah od prejšnjega tedna na mizi štiri ponudbe za stoodstotni delež časopisne hiše Delo.

Koliko kdo ponuja - Igor Lah ponuja 5,5 milijona evrov: Revija Manager je lani njegovo premoženje ocenila na nekaj več kot sto milijonov evrov, kar ga je uvrstilo na 6. mesto med najbogatejšimi Slovenci. V portfelju njegovega premoženja je tudi nepremičninska družba Ceeref, ki upravlja nepremičnine v Sloveniji in na hrvaški obali, delnice družbe pa kotirajo na dunajski borzi. Oddajo ponudbe za Delo je potrdil za časnik Večer.

Lah ima v medijskem prostoru tudi dve oznaki: pidovski baron ter prvi pravnomočno obsojeni tajkun. Do svojega premoženja je namreč prišel na začetku 90. let prejšnjega stoletja, ko je začel trgovati z delnicami. Prav zaradi trgovanja z delnicami Mercatorja pa je bil Lah obsojen na eno leto pogojne kazni in plačilo denarne kazni. Lani poleti so pri njem opravili tudi hišne preiskave zaradi fiktivnega prodajanja premoženja družb v stečaju, posledica tega pa je bilo oškodovanje upnikov.

- Delavska hranilnica ponuja 2,3 milijona evrov, svojo ponudbo je po naših informacijah pripravljena dvigniti še za nekaj sto tisočakov. Delavska hranilnica je v lasti različnih slovenskih sindikatov. Oddajo ponudbe za nakup Dela je za Finance potrdil tudi predsednik uprave Delavske hranilnice Jože Stegne. - Joj Media House ponuja 2 milijona evrov. Slovaška medijska družba svoje ponudbe, ki jo je dala že pred enim letom, tokrat ni zvišala, saj ocenjujejo, da ni pravega interesa za prodajo Dela tujemu lastniku. Jakub Dyba, svetovalec za Joj TV, je za Finance potrdil oddajo ponudbe.

- Po naših neuradnih informacijah pa se za Delo zanima tudi idrijska družba, solastnica Kolektorja, ki ponuja 3,3 milijona evrov: za ponudbo naj bi sicer stala uprava idrijskega Kolektorja, ki je vodilni svetovni proizvajalec komutatorjev za elektromotorje, se je zanimala tudi za nakup ACH (kupila ga je Merill Lynch) in Trima iz Trebnjega.

Kako je izpuhtelo sto milijonov Pivovarna Laško je v Delo vstopila leta 2003 z nakupom četrtinskega deleža. To je bilo leto dni po izbruhu pivovarske vojne z belgijskim Interbrewom glede lastništva pivovarne Union. Do leta 2007 je Pivovarna Laško, ki jo je vodil Boško Šrot, lastništvo v Delu povečala na 100 odstotkov, za kar je skupaj odštela okoli 100 milijonov evrov. Posredno je Pivovarna Laško prek Dela postala tudi 80-odstotna lastnica mariborske časopisne hiše Večer. Na zahtevo agencije za varstvo konkurence je Laško moralo Večer prodati, lani jeseni sta ga za okoli milijon evrov kupila Uroš Hakl in Sašo Todorović.

Kaj zdaj? Finančni posrednik pri prodaji Unicredit CAIB se namerava s ponudniki še pogajati o zvišanju cene. Na odločitev, ali bo do prodaje tudi prišlo, pa bo vplivala sama prodaja Pivovarne Laško, kjer je prav tako postopek pri izboljšanju zavezujočih ponudb.

Ne spreglejte