SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dušan Keber odstopil z mesta predsednika Rdečega križa

1,41

termometer

Dušan Keber
Foto: Ana Kovač

Dušan Keber je odstopil z mesta predsednika Rdečega križa Slovenije (RKS), Zvonka Ješelnik pa z mesta podpredsednice, so sporočili iz organizacije. Razlogov za njun odstop niso navedli, so pa nad odstopom presenečeni in ga obžalujejo, saj je RKS v zadnjem obdobju izpeljal večino ciljev in nalog. Glavni odbor RKS je danes imenoval začasno vodstvo.

Zakonita zastopnika RKS sta postala Irena Nečemer, sicer podpredsednica RKS, in član glavnega odbora Alojz Kovačič.

Kot so poudarili v RKS, so na nedavnem zboru članov RKS predstavniki sprejeli vsa poročila in predlagani program dela v letu 2018. Ugotovili so, da se kažejo znaki porasta donatorskih sredstev in posledično širjenje programov Rdečega križa Slovenije.

Tudi v letu 2017 so Rdeči križ Slovenije pri delu vodila temeljna načela gibanja. S skupnimi napori in močmi je izpeljal veliko večino v letnem programu dela sprejetih ciljev in nalog.

Odstop predsednika in podpredsednice veliko presenečenje za vse

Skupaj s 56 območnimi združenji in skoraj 900 krajevnimi organizacijami Rdečega križa, tisočerimi prostovoljci in zaposlenimi je lani opravil vse ključne naloge s področja javnih pooblastil in drugih humanitarnih programov, so navedli v organizaciji.

Prav zaradi tega je bil odstop predsednika RKS Kebra in tudi podpredsednice Ješelnikove toliko večje presenečenje za vse, je dejala strokovna sodelavka za pridobivanje sredstev in odnose z javnostmi pri RKS Mirjana Jarc. Novega predsednika ali predsednice pa se v RKS nadejajo predvidoma decembra po potrditvi na zboru članov RKS.

Keber: "Vprašati se morate, zakaj v dveh letih odhaja že drug predsednik oziroma predsednica"

Keber je v odstopni izjavi RKS zapisal, da se je za odstop odločil po tehtnem razmisleku. "Mojega odstopa ne pogojujejo osebni razlogi; narekuje ga spoznanje, da svojega znanja in izkušenj ne morem uporabljati v prid organizaciji, ki ji predsedujem," je zapisal.

Dodal je, da podrobnih razlogov ne bo navajal. "Tisti, ki ste me že ob prihodu opozarjali, da mi bo delo onemogočeno, jih poznate; tisti, ki vas bo moj odstop presenetil, se morate vprašati, zakaj v dveh letih odhaja že drugi predsednik oziroma predsednica," je pojasnil.

Razlogov ni navedel. "Tisti, ki ste me že ob prihodu opozarjali, da mi bo delo onemogočeno, jih poznate," je zapisal v odstopni izjavi. Razlogov ni navedel. "Tisti, ki ste me že ob prihodu opozarjali, da mi bo delo onemogočeno, jih poznate," je zapisal v odstopni izjavi. Foto: Ana Kovač

Prizadeli so ga primeri nezaupanja in podtikanj v zadnjih mesecih

A k odstopu ga ni pripravil strah pred problemi, ki stojijo pred RKS. Poznal jih je ob prihodu in prišel je z voljo, da jih pomaga razrešiti, je navedel. Kot je opomnil, ima to voljo še vedno, a ne čuti ustrezne podpore, ki bi jo nujno potreboval. Še več, v zadnjih mesecih je doživel, kot je zapisal, primere nezaupanja in celo podtikanj, ki so ga prizadela.

"V življenju sem vedno hotel početi koristne stvari v krogu sodelavcev, ki so mi zaupali. Tam, kjer jih ne morem, ne morem biti koristen. Tako kot ob prihodu tudi ob odhodu trdno verjamem v veličino in poslanstvo Rdečega križa in njegovo nenadomestljivo vlogo v družbi," je še zapisal in se zahvalil vsem, ki so ga podpirali.

Keber je nastopil funkcijo predsednika RKS 24. junija 2016, ki bi jo moral opravljati do leta 2019. RKS je novega predsednika izbral po tistem, ko je februarja istega leta s položaja odstopila Nataša Pirc Musar, ki je vodenje RKS prevzela konec junija 2015 po smrti predsednika RKS Franca Koširja decembra 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin