Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 11. 2018,
7.38

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Natisni članek

pošta Policija goljufija

Sreda, 28. 11. 2018, 7.38

5 let, 4 mesece

Z lažno pošto pridobil skoraj pet tisoč evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

2

Policisti so prijeli 28-letnika, ki je osumljen goljufije več kot 70 oseb, ki jim je poslal pošto z odkupnino, s katero jih je skupno odškodoval za 4.737 evrov.

Policisti Policijske postaje Ljubljana Vič so v preteklem tednu odvzeli prostost 28-letnemu osumljencu, ki je septembra ogoljufal več kot 70 fizičnih oseb na način, da jim je prek lažnega podjetja po pošti poslal pisemske pošiljke z odkupnino in si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 4.737 evrov.

Naslovnike je zavedel s pošiljko, ki je bila opremljena s štampiljko "strogo zaupno" in navedbo zaupanja vrednega organa, ki dejansko pošilja določene zahteve v zvezi z opravljanjem samostojne obrti.   Prejemniki pisemskih pošiljk pa so bili izključno samo samostojni podjetniki.

Pošiljal v imenu lažnega podjetja

policija | Foto: STA , Foto: STA , Policisti so ugotovili, da je 28-letnik konec avgusta z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi sklenil pogodbo z družbo, ki se ukvarja s poštnimi storitvami, v imenu lažno registrirane družbe Xelio Icc ter tako z lažnivim prikazovanjem in prikrivanjem dejanskih okoliščin spravil v zmoto več kot 70 samostojnih podjetnikov. Ti so prejeli pisemske pošiljke z odkupnino v višini 59,97 evra, ki pa jih niso naročili. V pošiljki so prejeli t. i. dosmrtni dostop do spletnega mesta www.pogodba.org.

Osumljeni je 4. septembra v poštnem logističnem centru v Ljubljani oddal 354 paketov od lažne družbe, pri čemer je bil kot pošiljatelj paketa naveden Davčni in pravni institut EU, Cesta v Mestni log 55, 1000 Ljubljana. Kuverta je bila opremljena s štampiljko, rdeče barve - napis "strogo zaupno", kot prejemniki pa so bili navedeni samostojni podjetniki iz celotnega območja Slovenije.

Naslednji dan, 5. septembra, so na družbi s poštnimi storitvami začeli prejemati klice - reklamacije naslovnikov, da jim vsebina paketa ni poznana in da tega niso naročili. Omenjene pakete je z odkupnino plačalo 79 samostojnih podjetnikov, medtem ko je bilo 275 paketov umaknjenih iz pošiljanja.

policija, luči
Novice Ponoči ga je povozil do smrti in pobegnil

V preteklosti so ga že obravnavali

Po preverjanju so kriminalisti ugotovili, da družbi Xelio Icc ter Davčni in pravni institut EU v Sloveniji ne obstajata.

Policisti so opravili hišno preiskavo, v kateri so zasegli več elektronskih naprav in nosilcev podatkov (USB-ključki, tablični računalnik, mobilni telefon).

Osemindvajsetletnik je osumljen goljufije, policisti so ga privedli na zaslišanje, sodnik pa mu je odredil pripor. V preteklosti je bil že obravnavan za podobna dejanja.

Ne spreglejte