Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2019,
15.20

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

22

Natisni članek

Palčica Pomagalčica pomoč

Četrtek, 31. 10. 2019, 15.20

4 leta, 5 mesecev

Z denarjem od akcije za Krisa želeli pomagati še enemu fantu, a se je zapletlo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,50

22

Štiriindvajsetletni Velenjčan Bil Šinkovec, ki se že od 12. leta bori s Hodgkinovim limfomom oziroma rakom mladih, zbira denar za alternativno zdravljenje s terapijo, ki mu je zdravstveno zavarovanje ne krije. Za to potrebuje osem tisoč evrov. Na pomoč pa sta mu priskočila sklad Ivana Krambergerja in Palčica Pomagalčica, ki je Slovence združila v zbiranju denarja za Krisa, vendar pravijo, da bodo še počakali in da bodo spoštovali strokovna mnenja medicinske stroke.

Odločili so se, da šest tisoč evrov iz akcije za Krisa namenijo Bilu. Pri tem pa so se stvari zapletle. Na družbenih omrežjih je završalo "pod kakšnimi kriteriji se deli ta denar", saj da ne gre za uradno obliko zdravljenja.

Stroka meni, da si lahko bolnik z njo celo škodi. Ko nekdo zboli, si poskuša pomagati na najrazličnejše načine. Velenjčan Bil Šinkovec verjame, da bi lahko raka pozdravil z Gersonovo terapijo, a pojavljajo se vprašanja, za kakšno terapijo pravzaprav gre.

"Temelji na zdravi ekološki prehrani, predvsem na zelenjavi. In takšna prehrana, ki nahrani naše celice, ki naredi celice dostopne kisiku, hranilu, vitaminom, mineralom, ne more biti slaba. Taka hrana tudi poskrbi, da se ne pojavljajo degeneracije in mutacije," je za Planet povedala Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka.

Novice Krisova mama: Žal gre vse počasneje, kot bi si želeli #video

Dodala je, da za Gersonovo terapijo na Madžarskem stojijo zdravniki, ki so onkologi in specialisti. "To ni šarlatanstvo, ker te spremljajo, ker pogledajo tudi vse krvne preiskave, CT-preiskave, razne ultrazvočne preiskave, ob tem pa ne izključujejo uradne medicine," je prepričana Dimičeva. Uradna medicina pa jasno in glasno pravi: prehrana ni zdravilo za raka.

Gersonova terapija ni terapija, s katero bi pozdravili raka

Alja Dimic | Foto: Planet TV Foto: Planet TV "Gersonova terapija zagotovo ni terapija, s katero bi lahko pozdravili raka. Seveda tudi profesionalna mnenja o teh terapijah, na primer o Gersonovi, opozarjajo na to, da je lahko takšen prehranski pristop škodljiv. Pač nimamo znanstvenih podatkov, ki bi kazali na to, da to kakorkoli pomaga bolniku z rakom," je opozorila Nada Rotovnik Kozjek z onkološkega inštituta v Ljubljani.

A Bil, ki se z rakom bori že 12 let, verjame, da mu lahko pomagajo na Gersonovi kliniki v Budimpešti. Osem tisoč evrov, kolikor potrebuje za zdravljenje, nima. V preteklih dneh so se tako pojavili številni pozivi, da mu priskočimo na pomoč. Pomagati je želela tudi Palčica Pomagalčica, ki je Bilu želela prispevati šest tisoč evrov, a se je zataknilo.

"V e-pošti, ki smo jo prejeli, je bilo zapisano, da naj bi bilo to zdravljenje v dogovoru z njegovim onkologom, vendar smo ravno danes ugotovili, da ni tako. Zato smo se pri nakazilu ustavili. Želimo se namreč prepričati, da so bile res izkoriščene prav vse možnosti, ki jih naša medicina ponuja," je pojasnila Larisa Štoka iz društva Palčiča Pomagalčica.

Nakazilo ustavili

Društvo se je po objavi novice, da bodo pomagali Bilu, začelo spopadati z očitki, da gre za terapijo, ki nima klinično dokazanih učinkov, in da si s takimi potezami uničujejo kredibilnost. Da bi morala dobrodelna društva sodelovati s strokovnjaki s področja medicine, je bila jasna tudi Rotovnik Kozjekova.

Kozjek | Foto: STA , Foto: STA ,

"Nekdo, ki nima znanj, pa pravzaprav o tem ne more presojati. O tem ne more presojati bolnik, ki je tehnično laik, o tem lahko presojajo tisti, ki poznajo medicino, ki se poglobljeno v tem primeru ukvarjajo s področjem klinične prehrane," je prepričana Kojezkova.

V društvu Palčica Pomagalčica so se pri nakazilu Bilu za zdaj ustavili. Pravijo, da bodo spoštovali strokovna mnenja medicinske stroke.

Ne spreglejte