Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 4. 2018,
7.14

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Državni zbor

Sreda, 11. 4. 2018, 7.14

6 let

Z današnjo izredno sejo DZ korak bližje k predčasnim volitvam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Državni zbor. Parlament. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Državni zbor se bo predvidoma popoldne sestal na izredni seji, na kateri bodo poslanci ugotovili, da v predpisanem roku ni bil vložen predlog za izvolitev novega mandatarja za sestavo vlade. S tem bodo poslanci naredili še korak bližje k predčasnim volitvam, ki jih bo predsednik republike Borut Pahor najverjetneje razpisal konec tedna.

Današnja izredna seja uradno še ni sklicana, pač pa se bodo o njenem sklicu dogovorili vodje poslanskih skupin na dopoldanski seji kolegija predsednika DZ. Seja bo popoldne, predvidoma ob 16. uri.

Na njej bodo poslanci ugotovili, da v predpisanem roku v DZ ni bil vložen noben predlog za izvolitev novega mandatarja. Potem ko je predsednik republike Borut Pahor konec marca DZ obvestil, da po odstopu Mira Cerarja s funkcije predsednika vlade ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, se je v torek iztekel 14-dnevni rok, v katerem bi to lahko storili tudi poslanci.

A predloga za izvolitev mandatarja niso vložili v nobeni poslanski skupini, pa tudi nepovezani poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov.

Poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov. | Foto: Nebojša Tejič/STA Poslanec Janko Veber, ki se je sam ponudil za ta položaj, ni uspel zbrati zadostne podpore poslanskih kolegov. Foto: Nebojša Tejič/STA

S seznanitvijo DZ se odpira pot k predčasnim volitvam

Z današnjo seznanitvijo DZ se bo odprla pot predčasnim volitvam, a mora predsednik republike Borut Pahor z njihovim razpisom počakati še na iztek 48-urnega roka, v katerem bi lahko DZ odločal o morebitnem tretjem poskusu iskanja mandatarskega kandidata. Rok bo začel teči takoj po današnji seznanitvi DZ in se bo torej iztekel v petek popoldne.

Tedaj se bodo poslanci - če sklepa o tretjem poskusu iskanja kandidata ne bo - znova sestali na izredni seji ter ugotovili, da kandidata za novega predsednika vlade ni.

O tem bodo obvestili predsednika republike, ki je napovedal, da bo predčasne volitve razpisal v soboto. Kdaj bodo volitve potekale, še ni znano, možna datuma pa sta 27. maj in 3. junij.

Ne spreglejte