Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
3. 9. 2013,
11.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Lubej

Torek, 3. 9. 2013, 11.38

8 let

Vstajniki za odstavitev plenilskih elit

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gibanje Vseslovenska ljudska vstaja in nekatere civilne organizacije so na novinarski konferenci pred DZ pozvali k ustavitvi klientelističnega in nepotističnega kadrovanja v državna podjetja.

Politika naj preneha klientelistično in nepotistično kadrovati v državnih podjetjih, plenilske elite pa je treba odstraniti, je bilo sporočilo, ki so ga gibanje VLV ter civilnodružbene organizacije TRS, Odbor za pravično in solidarno družbo ter Solidarnost, Društvo pisateljev, KOKS, DPU in IPS ter SRP izrekli na novinarski konferenci, ki so jo uro pred poldnevom sklicali na ploščadi pred državnim zborom. Vstajniki in gibanja so pred novinarji izrekli podporo četrtkovemu protestnemu shodu, za katerega so se po besedah Uroša Lubeja iz VLV-ja odločili, potem ko je bil pred nedavnim v nadzorni svet Luke Koper imenovan Gašpar Gašpar Mišič. Opozoriti so želeli tudi na ključne dileme upravljanje z državnim premoženjem.

Propadanje političnih elit izkoriščajo plenilci Da smo v Sloveniji soočeni z mnoštvom plenilskih družb, ki izkoriščajo propadanje političnih elit, je prepričan Lubej.

Marko Golob in Andrej Rus sta se zavzela za razgaljenje interesnih skupin in postavitev jasnih meril pri izbiranju kadrov. Kot pravi nekdanji član uprave AUKN, zaradi osebnega in strankarskega plenjenja v podjetjih nastajajo izjemna škoda gospodarstvu, zaostajanje v gospodarskem razvoju, erozija podjetniške morale. Ugled in privlačnost države se zmanjšujeta Rus pa je opozoril na po njegovem odkrito kršitev smernic OECD, ki narekujejo upravljanje državnih podjetij, in aroganco vlade, ki tepta omenjena načela, kar se kaže v upadanju ugleda Slovenije v svetu in njeni vse manjši investicijski privlačnosti.

Vse stranke so krive za mafijsko kadrovanje, plenjenje, sistemsko korupcijo in pomanjkanje demokracije, je v imenu gibanja TRS dejala Lara Valič. "Stranke delujejo v interesu zasebnega kapitala, ki se neovirano prenaša tudi v davčne oaze."

Lopovi nad lopove z lopovi V imenu slovenskih pisateljev je spregovoril Veno Taufer: "Lopovi obtožujejo lopove, da so lopovi. Stiske velike večine državljanov iz vseh interesnih skupin pa postajajo nevzdržne." V društvu pisateljev zahtevajo potrebne zakonske podlage za vrnitev protipravno pridobljenega premoženja, uzakonitev obrnjenega dokaznega bremena v davčni politiki, zavzemajo se za ukinitev zemljiškoknjižne hipoteke.

Primer Gašparja Mišiča je po besedah Igorja Koršiča še en pokazatelj, da Slovenija tone v terminalno gospodarsko, politično in moralno krizo. Koršič je ob Gašparju Mišiču omenil tudi delovanje Zorana Jankovića in Marka Jakliča. Morali bi ustanoviti poseben resor za iztrebljanje korupcije in krizni parlament, je prepričan Koršič, ki opozarja tudi na pomanjkanje razvojnega modela države. Javnost mora pritisniti Luka Mesec iz DPU je spregovoril o dvojnem ne. Prvega je namenil korupciji v državnih podjetjih, drugega hitri privatizaciji, ki je po njegovem mnenju še hujše zlo od same korupcije. Za gibanje SRP je pred novinarje stopil Remzo Skenderović in povedal, da spremembe brez zamenjav zdajšnjih vodilnih struktur niso mogoče. Zato pa je potreben močan pritisk javnosti.

Sestanka z Virantom se ne bodo udeležili V zvezi z jutri napovedanim sestankom pri notranjem ministru Gregorju Virantu je Lubej pojasnil, da se tega vstajniki ne bodo udeležili. Je pa potrdil, da v četrtek protestni shod bo in da bodo na njem tudi Primorci.

Ne spreglejte