Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
16.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

5

Natisni članek

Solidarnost Dejan Židan Uroš Lubej

Sreda, 21. 2. 2018, 16.40

6 let, 1 mesec

Lubej: Vse skupaj je velika prevara SD

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,01

5

Uroš Lubej | Foto STA

Foto: STA

Zaplet s sredstvi, ki jih je SD nakazovala svoji zunajparlamentarni zaveznici Solidarnosti, je "ena velika prevara SD". Tako je za naš medij dejal predsednik te zunajparlamentarne stranke Uroš Lubej. In čeprav v Solidarnosti še ne vedo, ali bodo sploh nastopili na letošnjih parlamentarnih volitvah, pa je nekaj za zdaj že jasno: s SD nikoli več skupaj na volitve.

Solidarnost – za pravično družbo je stranka, ki je nastala iz zahtev na vseslovenskih ljudskih vstajah pred dobrimi petimi leti. Pred parlamentarnimi volitvami leta 2014 se je s stranko SD dogovorila, da bodo njuni kandidati nastopili na kandidatni listi SD ter da si stranki v razmerju 85 : 15 delita sredstva iz državnega proračuna, ki jih prejmeta na podlagi zakona o političnih strankah. SD je od leta 2014 nakazoval del sredstev, a je računsko sodišče v reviziji pravilnosti poslovanja SD v letu 2014 ugotovilo, da ni šlo za skupno listo obeh strank, temveč je SD vložila samostojno kandidaturo. Solidarnost zato po ugotovitvah revizorjev ni bila upravičena do sredstev, ki bi jih morala nato nakazati v humanitrane namene, a jih ni.

Solidarnost je nad ravnanji SD razočarana. | Foto: Bojan Puhek Solidarnost je nad ravnanji SD razočarana. Foto: Bojan Puhek Lubej s številnimi očitki nad SD

Lubej nam je danes pojasnil, da so pogodbo o skupnem nastopu na volitvah pripravili v SD. "In ne samo to, da so v SD vključili člen, ki očitno onemogoča naše financiranje, po volitvah je SD kršili vse preostale določbe tega sporazuma," je bil jasen. Z njimi bi se morali posvetovati o vstopu v koalicijo, pa se niso. Prav tako jih niso povprašali po predlogih za ministrske kandidate, je še naštel.

In kar je najhujše, niso uresničevali skupnih predvolilnih zavez, na primer vpeljave ljudske nezaupnice oziroma odpoklica poslancev in županov, urejanja stanja v zdravstvu, je spomnil Lubej. Zato je SD za stranko Solidarnost in tudi zanj samega veliko razočaranje.

"Beseda, stisk roke pri zdajšnji garnituri SD očitno ne velja nič"

SD je po Lubejevem mnenju odgovoren tudi za to, da v Sloveniji nimamo moderne, socialne politične sile. "Beseda, stisk roke pri zdajšnji garnituri SD očitno ne velja nič," Lubej ni prizanašal z besedami. Tudi komunikacije v obdobju od volitev ni bilo, čeprav so si za to v Solidarnosti prizadevali, je še razkril.

In dve leti in pol so v Solidarnosti delovali v prepričanju, da so jim bila sredstva zakonito dodeljena. Ta denar so zato porabljali za svoje delovanje. Sicer nimajo zaposlenih, ampak stroški vseeno so, je pojasnjeval Lubej. Ampak kljub temu bodo vseh 41 tisoč evrov nakazali v dobrodelne namene. Glavnino sredstev bodo vrnili v najkrajšem času, morda bo malo dlje trajalo, da še preostanek, pričakuje. O tem, kateri organizaciji bodo sredstva donirali, so šele začeli odločati.

Ne spreglejte