Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
12.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Branimir Štrukelj Uroš Lubej

Sobota, 27. 4. 2013, 12.22

8 let

Štrukelj: Sredstva ostajajo ista, res pa je, da nam zdaj ne žugajo od jutra do večera in grozijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ob znanih transparentih in vzklikih je ob vseslovenski ljudski vstaji slišati tudi razmišljanja o novih strankah.

Med protestniki je za zdaj opaziti različne skupine ljudi, med njimi skupino mladih z zastavami s stisnjeno pestjo, nekateri protestniki imajo na transparentih zapisane tudi datume dosedanjih vstaj. Protestniki s transparenti in vzkliki zahtevajo oblast ljudstvu, prav tako so zapisali, da hočejo "strokovnjake, ne strankarske bedake". Sporočajo tudi: "Odpustimo trojko, ne ljudi". Od tajkunov in elit pa zahtevajo vrnitev "pokradenega ljudem".

Lubej ob začetku vstaje dejal, da je cilj pritisk na obstoječo politiko Uroš Lubej iz gibanja VLV je ob začetku vstaje za medije dejal, da je cilj pritisk na obstoječo politiko. Ob tem je dodal, da je imel nekdanji premier Janez Janša "sposobnost, da je ljudi spravil na ulice s svojo politiko in odnosom do ljudi, tako da je bila ta jeza gotovo večja takrat, kot je zdaj". Aktualna vlada je sicer z delom šele začela, ima pa resen problem z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem in odnosom do korupcije. "Ni videti, da bi bili sposobni sestavili nabor ukrepov, ki bi bili dolgoročna rešitev za Slovenijo," je dodal.

Prepričan je tudi, da je zaupnica vladi, ki je napovedana za naslednje leto, "navaden blef". Sam namreč na to ne računa, saj je prepričan, da bodo poslanci želeli obdržati privilegije.

Razmišljanja o ustanovitvi stranke, s katerimi se srečuje, pa pravi, da jih nagovarjajo na to, "da moramo iti v stranko, da se mora iz tega gibanja oblikovati neka nova politična sila". "Mislim, da je slovenska javnost dovolj jasno pokazala, da v obstoječo politiko nima pravega zaupanja, in mislim, da potencial za novo stranko je," je dejal. Ob tem dodaja, da mora biti čas za ustanovitev stranke dovolj dolg, da se pripravijo na volitve.

"Zagotovo bo zamujena priložnost, če se ne bo formirala stranka iz tega gibanja" Božidar Flajšman iz Odbora za pravično in solidarno družbo in Solidarnosti pa je dejal, da če se bo formirala stranka s kompetentnimi ljudmi in programom, ki bo jasno nakazal, kaj želijo in kako želijo to doseči, bi imela lahko uspeh na prihodnjih volitvah. "Vsaj osebno si želim, da bi do tega prišlo. Zagotovo bo zamujena priložnost, če se ne bo formirala stranka iz tega gibanja," je dejal.

Matjaž Hanžek iz gibanja TRS pa je za STA dejal, da protestira zato, ker oblast še vedno noče videti, da ji je že davno potekla legitimnost in ker ta oblast nadaljuje z ukrepi, ki jih je že uvajala vlada Janeza Janše. Prepričan je, da se bo iz nekih delov vstajniškega gibanja rodila tudi kakšna stranka ali pa se bodo ljudje pridružili kakšni drugi stranki. "Skrajni čas je, da se upremo tem neoliberalnim ukrepom in zahtevamo od oblasti, da poda razvojni program. Vidimo, da že leta in leta nobena od oblasti ne razmišlja o razvoju, zaposlovanju, o tem, kako kapital znanja odhaja v tujino, zanima pa jih samo finančni kapital," je dodal.

Protesta se v svojem imenu udeležuje tudi sindikalist Branimir Štrukelj, ki je za STA dejal, da je izjemno pomembno, da se izražanje ljudstva, ki je nezadovoljno z razmerami, ohranja. "Mislim, da je v tem trenutku najbolj kritično, čemur bi morali nasprotovati, vpis fiskalnega pravila v ustavo in nasprotovanje tistim spremembam referendumske zakonodaje, ki izrazito ožijo možnost državljanov, da bi neposredno posegli v ključne odločitve te države. To se mi zdi obrat, ki bo še okrepil politične elite in vodstva političnih strank," je dejal.

Šrukelj prepričan, da protesti ne bodo zamrli Prepričan je, da protesti ne bodo zamrli, ker se nič bistvenega v reševanju krize ne spreminja. "Sredstva ostajajo ista, res pa je, da nam zdaj ne žugajo od jutra do večera in grozijo. Vendar pa po vsebini kakšnih bistvenih sprememb ne vidim ," je dodal.

Protestniki naj bi se danes podali tudi na pohod po Ljubljani in medtem brali svoje zahteve. Enajst društev in gibanj je nedavno sicer predstavilo šest zahtev. Med drugim zahtevajo, da gredo politiki najkasneje v roku šestih mesecev po zaupnico pred ljudstvo, torej na volitve. Podpisniki zahtev so izpostavili tudi nujne ukrepe proti politični in sistemski korupciji in klientelizmu, prav tako zahtevajo transparentnost pri porabi javnega denarja in pri kadrovanju na državni in občinski ravni ter v državnih podjetjih.

Protestnike bo tudi danes spremljala policija, ki je tako kot ob prejšnjih vstajah zavarovala območje okoli državnega zbora.

Željo, da bi opazoval današnjo vstajo, je izrazil tudi urad Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice. Opazovanje današnjega dogodka bo prispevek k skupnemu poročilu spoštovanja zavez na področju pravice do mirnega zbiranja in svobode združevanja v sodelujočih državah Ovse, je sporočila vlada pred dobrim tednom dni.

Ne spreglejte