Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 9. 2013,
11.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Uroš Lubej

Četrtek, 19. 9. 2013, 11.05

8 let

Gibanje VLV predlaga zakon o amnestiji vstajnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Gibanje VLV je predsednici vlade in ministroma za notranje zadeve in pravosodje ter vsem poslancem posredovalo pobudo zakona o amnestiji oziroma za dekriminalizacijo vseh vstajnikov.

Pobuda je posledica vseh izrečenih zapornih kazni z dne 12. 9. 2013. "Zahtevo utemeljujemo s tem, da gre pri vstajniškem gibanju za legitimen in zgodovinski upor naroda proti skorumpiranemu vladajočemu razredu," je povedal Uroš Lubej iz Vseslovenske ljudske vstaje (VLV). V gibanju so prepričani, da so ljudstvo izzvali politično-tajkunsko-bančno-plenilske elite, desetletje nekaznovanih kraj, politične in sistemske korupcije, zato je delovalo v samoobrambi oziroma kot poslednji branik obstoja naše države.

Z zakonom bi se določilo, da se ustavijo vsi postopki proti vstajnikom, da se odpravijo vse sodne obsodbe in vsi plačilni nalogi. "Če so posamezniki plačilne naloge že plačali, naj se jim denar vrne," je pojasnil Lubej, ki je prepričan, da si nihče, ki se bori za Slovenijo, ne zasluži biti kaznovan.

Po mnenju gibanja VLV so se morebitni prestopki zgodili v izrednih okoliščinah, ko je tudi policija v določenih primerih prekoračila svoja pooblastila in tako izzvala agresijo protestnikov. In ravno zato, ker spoštujejo pravno državo, hkrati predlagajo, da se ustavijo oz. prekličejo morebitni prestopki proti policistom, ki so morda prekoračili svoja pooblastila.

"Policisti so bili v času izzvani z izrazito agresivnim in do ljudstva sovražnim nastopanjem, ravnanjem takratnega ministra Vinka Gorenaka in predsednika vlade Ivana Janše," je pojasnil Lubej, ki je spomnil, da so ljudstvo zmerjali z izrazi, kot so zombi, levi fašisti, ekstremisti.

Tiskovni konferenci pred DZ se je pridružila tudi skupina Kazenska ovadba, ki je že naredila korak naprej. Kot je pojasnil Bojan Žabjek, je skupina takšen zakon tudi spisala in ga bo danes poslala vsem pristojnim v DZ in vladi.

"Boriti se za lastno domovino, ne more nikoli biti kaznovano, še najmanj z zaporno kaznijo. Sodna sramota, ki se je zgodila z obsodbo vstajnikov v Mariboru, ima lahko le eno sporočilo: država ni vaša, ljudska, pripada nam, izbranim," je povedal Žabjek, ki je prepričan, da je obsodba vstajnikov prvič v zgodovini Slovenije ustvarila politične zapornike. "Ti so tipični za državo diktature in ne za demokratično pravno državo," so prepričani v skupini Kazenska ovadba.

Ne spreglejte