Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 9. 2013,
7.24

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

protest

Četrtek, 5. 9. 2013, 7.24

8 let, 5 mesecev

Video: "Tudi letošnja jesen in zima bosta vroči. Gremo naprej, gremo do konca"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Okoli 300 protestnikov se je zbralo pred parlamentom, nato pa odšlo pred vlado, kjer so zahtevali predčasne volitve, pred tem pa sestavo tehnične vlade.

Vstajniki so na Trg republike prišli s transparenti, na katerih so natisnjene črne pesti in napisana različna gesla. "Kura na oblasti, nehaj nam že krasti", "Za demokratični socializem, proti diktaturi kapitala" in "Davki, cene gor, plače, pokojnine dol. Dost' imamo, vlada, odstop" so le nekateri izmed napisov na transparentih.

Pred parlamentom se jih je zbralo okoli 300, nato pa so se odpravili na pohod po središču mesta do vlade. Policisti so bili vseskozi v pripravljenosti, shod pa je bil miren. Po tem, ko so predstavniki gibanj Vseslovenska ljudska vstaja (VLV) in TRS prebrali zahteve shoda in so svoje povedali tudi preostali protestniki, se je končal.

Razdeljeni tudi protestniki Del protestnikov pa ni bil kritičen le do vlade, ampak tudi do gibanja VLV. Spraševali so jih, kje imajo slovenske zastave in jih obtožili političnega delovanja.

Eden izmed protestnikov je dejal, da niso več zadovoljni s tem, kar se dogaja. "Tudi z Vseslovensko ljudsko vstajo nismo zadovoljni. Zakaj ni več ljudi? Zakaj so vstaje zamrle? Mi smo še vedno za proteste. Dovolj imamo nekdanjih barab iz LDS, Zares. Kaj počnete vi? Novačite politično drhal izpred desetih let," je poudaril in dodal, da imajo tudi te vlade dovolj. "Še slabša je od Janševe."

Uroš Lubej iz gibanja Vseslovenska ljudska vstaja je glede očitka, da delujejo politično dejal, da ta očitek jemlje kot pohvalo. Ni pa res,da sodelujemo z Zares ali LDS. In tudi nikoli ne bomo," je poudaril. "Dobili smo sms-e,da bo danes prišla skupina, ki bo razkrinkala naše povezave z Zares in LDS. Od tega se distanciramo," je še dejal.

Protestov bo še več Med protestniki je bil tudi nekdanji častnik Slovenske vojske Ladislav Troha, ki je dejal, da bo v Sloveniji drugače takrat, ko se bomo začeli spoštovati, "ko bomo namesto balkanskih manir pripeljali slovenske vrednote".

Predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije Igor Koršič pa je povedal, da bo protestov še več. "Verjetno bodo naslednji imeli konkretne razloge, saj se bodo stvari zaostrile, ker država očitno nima nobene strategije razvoja," je prepričan.

Predstavnica vstajnikov je pred vlado dejala, da imajo dovolj plenjenja, kupčkanja, laži in sprenevedanja. "Dovolj imamo političnega kadrovanja ljudi, ki delajo v interesu strank ali lobijev."

Poudarila je še, da so nam ukradli državo in jo pripeljali do bankrota. Predsednico vlade Alenko Bratušek, vse ministre in predsednike vseh parlamentarnih strank, nadzornike podjetij in župane, predvsem Zorana Jankovića in Borisa Popoviča, so pozvali k odstopu in vrnitvi tega, kar so ukradli.

Zahtevajo predčasne volitve, pred tem pa sestavo tehnične vlade.

Lubej je pred vlado dejal, da je to le val, prišel pa bo še cunami. "Tudi letošnja jesen in zima bosta vroči. Gremo naprej, gremo do konca," je napovedal.

Ne spreglejte