Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 4. 2013,
10.31

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

kolo Lendava

Petek, 5. 4. 2013, 10.31

8 let, 1 mesec

"Vsako kolo obdelam, kot da je moje najljubše"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
David Novak iz Lendave bo 15. maja letos star komaj 21 let, a je že zdaj veliko zrelejši kot marsikateri tridesetletnik, da o njegovih vrstnikih niti ne govorimo.

David Novak iz Lendave bo 15. maja letos star komaj 21 let, a je že zdaj veliko zrelejši kot marsikateri tridesetletnik, da o njegovih vrstnikih niti ne govorimo. David je namreč že od svojega otroštva vedel, kaj hoče početi v življenju. In ne samo to: David že dobrih šest let dela to, kar si je želel v otroštvu. In je pri tem izredno uspešen, tako delovno kot tudi poslovno. Dovolj zgovoren je podatek, da je kljub svojim mladim letom doslej zamenjal že štiri delavnice.

"Šraufanje" ga je od nekdaj zanimalo "Mene je stalno zanimalo neko "šraufanje", ročna dela in podobno. Nisem začel iz neke potrebe po denarju, ampak iz želje po ustvarjanju in oblikovanju. Kot vsakemu mlademu so mi najprej veliko hodili po glavi avtomobili, razmišljal sem, da bi predeloval dobre avtomobile in kaj podobnega. Ampak pri svojih štirinajstih letih seveda še nisem imel denarja za te stvari, zato sem vzel svoje kolo in ga malce prenovil. Dobro se še spomnim tistega prvega kolesa: bil je poni znamke Rog. Tega sem predelal in prenovil in ga tudi takoj prodal, ker je bil vsem všeč. Denar, ki sem ga dobil, sem vedno vlagal v nove kreacije in ideje in tako se je razvil ta posel s kolesi,« pravi David.

Prva delavncia v kleti bloka Drugega potem ni več "šraufal". Prvo delavnico si je ustvaril v kleti bloka, kjer živijo. Tam je nekaj časa delal, ampak je prostor postal premajhen, zato ni mogel biti urejen kot neka delavnica in trgovina, saj je šlo le za enostavno delavnico z nekaj orodja. "Tako sem se odselil v drugo delavnico, ki je bila prav tako v kletnih prostorih. Nekaj časa sem bil tam, potem pa sem se zaradi različnih razlogov, med katerimi je bila verjetno tudi zavist nekaterih, odselil v novo delavnico. Vmes smo imeli tudi nekaj razstav, saj smo naredili že veliko primerkov. Najprej sem tako ali tako delal samo za prijatelje in sorodnike. Nato sem začel urejati kolesa tudi za druge. Ko se je nabralo veliko strank, ki so prihajale k meni, sem začel razmišljati o tem, da bi odprl neko dejavnost. Potem sem to dejavnost tudi uradno odprl, da me ne bi kdo obtoževal dela na črno. Ko smo odprli obrt, pa sem začel razmišljati o tem, kako bi si naredil dobro reklamo, da bi kaj tudi prodal in bi imel od tega tudi kakšno finančno korist.Nato se je preselil v večjo delavnico v Glavni ulici, kjer je preživel dobri dve leti. »Tu sem pa res razvil veliko svojega znanja in si pridobil ogromno izkušenj, tako pri ljudeh kot pri kolesih. Ne bom rekel, da vse vem, saj se vsak dan učimo, ampak tam sem res prišel do nekaj sredstev in sem si z lastnimi prihranki in finančno pomočjo staršev kupil prostore ter si ustvaril novo delavnico, v kateri sem zdaj, spet v Glavni ulici. Tu imam tudi trgovino, servis koles, skratka celotno svojo dejavnost. Imam tudi več dobaviteljev za dele, torej vse, kar sem si želel."

Izredni študent strojništva David sicer izredno študira strojništvo, že prej pa je končal šolo za avtomehanika in strojnotehniško šolo. To mu je pomagalo pri njegovem delu s kolesi, a je veljalo tudi obratno: to, kar je delal, mu je pomagalo tudi pri šolanju. "Mene to enostavno veseli. Nekateri moji vrstniki so doma igrali računalniške igrice in potovali naokrog, jaz pa sem raje vzel kolo in ga popravil. Po šestih, sedmih letih dela imam svojo obrt in sem ne nazadnje lahko tudi strojni inženir, kar je dobra in iskana služba."

Posel gre dobro, ponudb je vedno več in David razmišlja že o širitvi tudi v druge kraje. Eno kolo je imel promocijsko razstavljeno celo v Avstriji, na naših šolah pa je imel že nekaj predavanj o svojih delovnih začetkih. Zdaj ima največ dela s kolesi za turistične namene. "Rad bi imel še več dela, več koles, več naročil, več zaslužka, ampak v bistvu je že zdaj poslovno stanje zelo dobro. Za to se tudi sam trudim. Poleg konkurenčnih cen se vedno potrudim, da je tudi odnos z vsako stranko najboljši. Ne samo dober, ampak najboljši. Vsakemu, ki pride sem, izkažem spoštovanje in se potrudim, da se v naši delavnici počuti domače. Vsako kolo pa obdelam tako, kot da bi bilo moje najljubše. Moj cilj je, da sva na koncu zadovoljna jaz in tudi moja stranka, ki se bo zato naslednjič spet vrnila k meni."

Servisira tudi kolesa hotelskih gostov Stranke prihajajo iz Lendave in okolice, s soboškega konca, Maribora in Ljubljane. Z lendavskim hotelom Lipa pa ima dogovor, da lahko servisira kolesa tudi njihovim gostom. In tako ima že kar nekaj strank iz Nemčije, ki doma sploh več ne peljejo kolesa na servis, ampak ga raje vsako leto pripeljejo k Davidu, ko so v Lendavi na dopustu.

Kolo prevozno sredstvo pametnih David, ki se za svoj hobi ukvarja tudi z gorskim kolesarstvom, pravi, da je kolo prevozno sredstvo pametnih: "S tem nočem reči, da so vsi avtomobilski šoferji neumni. Ampak od kolesa je enostavno več koristi: nima škodljivih izpušnih plinov, zanj ne potrebuješ goriva, vanj ti ni treba ves čas nekaj vlagati, nima tako velike obrabe, da bi potreboval veliko popravil. S kolesarjenjem skrbiš za svoje zdravje in fizično kondicijo, lahko hujšaš, z njegovo pomočjo lahko telovadiš, se veliko več giblješ in greš v naravo. Že samo to je najmanj deset koristnih stvari."

Ne spreglejte