SiolNET. Novice Slovenija
1,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vročina bo vztrajala do petka, nato se obeta osvežitev #video

1,62

termometer

Vročina bo vztrajala še vse do petka. Vrhunec bo dosegla v četrtek, osvežitev pa nas čaka v soboto. Največjo toplotno obremenitev bodo danes občutili na Primorskem, kjer se bo temperatura ponekod povzpela do 35 stopinj Celzija, nastajale bodo tudi posamezne nevihte.

V drugi polovici tedna meteorologi napovedujejo bolj stabilno in suho vreme. Temperature do 35 stopinj Celzija bodo od srede naprej tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji, zato bo odtlej tudi tu veljala oranžna stopnja pripravljenosti. Vročina bo po napovedi Arsa vztrajala do vključno petka, ko bomo našteli 14 zaporednih vročih dni. Naše kraje bo osvežitev dosegla predvidoma v soboto.

Vročinski val v Španiji zahteval devet življenj

Vročinski val, ki od preteklega tedna pesti večji del Evrope, je doslej v Španiji zahteval devet življenj, so danes sporočile španske oblasti. Ugotovili so namreč, da sta posledicam vročinskega udara podlegla tudi 66-letni moški, ki je umrl že v nedeljo, in 75-letna ženska, ki je umrla danes.

Med smrtnimi žrtvami je tudi 40-letni nemški državljan, ki je za posledicami vročinskega udara v nedeljo umrl na romarski poti Camino de Santiago. Še dva človeka sta zaradi vročine umrla v mestu Tarragona na severovzhodu Španije, trije brezdomci pa v Kataloniji. Umrl je tudi 81-letni moški iz mesta Miajadas na zahodu države.

Temperature v Španiji so se sicer danes po več dneh v večjem delu države spustile pod 40 stopinj Celzija.

Na vzhodu Španije pa se gasilci še vedno borijo z ognjenimi zublji. Ogenj na območju okoli vasi Lluxent kakih 50 kilometrov južno od Valencie je doslej uničil okoli 800 hektarjev gozda. Zaradi tega so v ponedeljek zvečer izpraznili več stanovanjskih objektov in okoli 2500 ljudi je moralo noč preživeti v zatočiščih.

Pazite na otroke in starejše

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) ob napovedanih visokih temperaturah v teh dneh opozarja, da lahko vročina najbolj prizadene starejše in otroke ter bolnike z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja. Med bolj ogroženimi zaradi vročine so tudi delavci, ki delajo na prostem, in prebivalci mest.

NIJZ zato svetuje, da v času največje moči sonca med 10. in 17. uro poiščemo senco, se zaščitimo s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili in z zaščitno kremo z zaščito pred UVA- in UVB-žarki z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

V vročih dneh se hrana hitreje pokvari

Opozarja tudi, da se v vročini hrana hitreje pokvari, zato bodimo pozorni na njeno varnost in pravilno ravnanje z njo, zdravila pa shranjujmo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Spremljajmo tudi napovedi in opozorila prek sredstev javnega obveščanja, še svetujejo na inštitutu.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je medtem za te vroče dni izdala priporočila lastnikom in prevoznikom živali. Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti, lahko namreč pride do resnih okvar njenega zdravstvenega stanja, so opozorili.

Toplotni udar lahko namreč povzroči nenadno pregretje organizma živali, ki se med drugim kaže v pospešenem in šibkem srčnem utripu, oteženem dihanju, modrikastih sluznicah, drhtenju, krčih, opletajoči hoji, nezavesti in celo poginu živali. Žival moramo pri vročinskem valu nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo, ko pa žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 69
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin