Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 7. 2015,
15.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

DeSUS SMC SD analiza Peter Vilfan Karl Erjavec Alenka Bratušek Miro Cerar Dejan Židan Bojan Dobovšek Janez Janša Janez Janša Ljudmila Novak Zoran Janković Jani Möderndorfer

Petek, 17. 7. 2015, 15.17

8 let

Vroča jesen Karla Erjavca se je začela sredi poletja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dejanu Židanu so po nedavnem izstopu Bojana Dobovška iz poslanske skupine SMC "zrasla krila". Peruti so zdaj spet krajše, saj lahko SMC in DeSUS po prestopu Petra Vilfana v DeSUS spet vladata brez SD.

DeSUS Karla Erjavca se krepi. SD Dejana Židana je spet stranka, ki bo, če ne bo pridna, v koaliciji znova pogrešljiva. SMC Mira Cerarja si za zdaj lahko privošči intimno nasmihanje v upanju, da se ji ne ponovi kakšen "dobovšek".

Zavezništvo Alenke Bratušek pada vse globlje. Je zelo blizu dna političnega vodnjaka, ki lahko stranko nekdanje predsednice vlade raztrešči na nerazpoznavne koščke.

Stari lisjak zabije političnega naivneža To je kratek povzetek začetka vroče politične jeseni, ki se je začela sredi meteorološkega poletja. Stari politični lisjak Karl Erjavec jo je napovedal pred 15 dnevi po izstopu enega od ustanoviteljev SMC Bojana Dobovška iz poslanske skupine največje vladne stranke. Zaradi Dobovškovega izstopa je predsednik SD Dejan Židan pohitel z javnim razkazovanjem nove koalicijske samozavesti.

"S tem se spremenijo razmerja. Socialni demokrati ne bomo več pogrešljiva stranka, ampak smo tista stranka, ki zagotavlja 46 glasov in več," je takrat dejal Židan. Karl Erjavec je Židana v svojem sproščenem slogu "zabil" z besedami, da je predsednik SD precej naiven, ker bodo jeseni stvari lahko bistveno drugačne.

Židan se ne bo smel več igrati z ognjem Poglejte, kaj se dogaja v nekaterih poslanskih skupinah, je dejal zunanji minister in kljub novinarskim prošnjam za pojasnila le skrivnostno dodal: "Počakajmo na jesen." Jesen se je zgodila že poleti, zelo mogoče pa je, da je bil Erjavec v stiku z Vilfanom že takrat.

DeSUS se z Vilfanom kot 11. poslancem v svojih poslanskih klopeh krepi, SD pa je spet pogrešljiva stranka, čeprav predsednik vlade in SMC potrebuje tudi glasove Socialnih demokratov in ta trenutek ni racionalnega razloga, da bi SD metal iz koalicije.

Razen, seveda, če bi se začel Židan pri kakšni pomembni temi spet igrati z ognjem, tako kot v času afere OVS. Takrat je obrambni minister Janko Veber Cerarju paral živce, ko ni želel odstopiti s položaja obrambnega ministra, SD pa ga je podpirala z vsemi silami.

Miro obsojen na Karla ali pa na manjšinsko vlado Cerarju šibka večina 46 poslancev, ki jo zagotavlja DeSUS, ne bi ustrezala tudi zato, ker bi dala Erjavcu proste roke za izsiljevanje predsednika vlade s sicer omejenimi, a finančno dragimi zahtevami stranke upokojencev.

Globlje reforme v tako skrčeni koaliciji ne bi bile neizvedljive, razen če bi premier iskal podporo v opoziciji, kar pa bi bilo že bolj podobno manjšinski vladi, ki bi bila zelo nestabilna.

Kaj bo vroča politična jesen prinesla SMC, ki ima s 35 poslanci še vedno največjo poslansko skupino v zgodovini državnega zbora? Za zdaj se zdi, da Bojan Dobovšek v poslanski skupini ni sprožil plazu. Tudi če bi mu sledilo še nekaj poslancev, razmere ne bi bile kritične, ker bi bila SMC še vedno največja stranka.

S kakšnim faktorjem se lahko sonči Janez Janša? Brez SMC ni mogoče sestaviti nobene nove koalicije, ker SDS Janeza Janše z 21 poslanci nima nobenega parlamentarnega zaveznika, niti NSi Ljudmile Novak, torej ni kakšen večji faktor kljub statusu največje opozicijske stranke. Dodajmo, da se na predčasne volitve ne mudi nikomur.

Cerarjeva sreča so ugodne gospodarske razmere, ki jih premier že pripisuje svoji vladi, a so verjetno predvsem posledica rasti v največjih slovenskih gospodarskih partnericah.

Najmanjšim bo najbolj vroče Zdi se, da bo jeseni najbolj vroče trem preostalim poslancem Zavezništva AB in v stranki nekdanje premierke. Če bi se le še eden od njih odločil za odhod, bi poslanska skupina razpadla, saj mora poslanska skupina po poslovniku državnega zbora šteti tri poslance.

Znano je, da vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer in predsednica stranke Alenka Bratušek nista ravno na isti valovni dolžini. Bratuškova je že lani decembra na svetu stranke, ko se ji je uspelo obdržati na položaju predsednice kljub hudim kritikam, najbolj oster je bil prav Peter Vilfan, obljubljala programski kongres stranke.

Koga mikajo preostali tri glasovi ZaAB? Predviden je bil najpozneje za začetek maja, zdaj ga Bratuškova napoveduje za jesen. Čeprav je že po razhodu s predsednikom Pozitivne Slovenije Zoranom Jankovićem in ustanovitvijo nove stranke napovedala, da se bo ZaAB po njej imenovala le začasno, ta začasnost traja že več kot leto dni.

Tudi javnomnenjske raziskave kažejo, da je stranka povsem marginalna politična sila, a ima eno dragocenost: tri poslanske glasove, ki gotovo mikajo njeno liberalno sestro SMC, branili pa se jih verjetno ne bi tudi v kakšni drugi stranki.

Po vročem poletju nas čaka vroča jesen, kdo ve, mogoče pa tudi vroča zima.

Ne spreglejte