SiolNET. Novice Slovenija
1,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovićevo pritožbo proti KPK

1,60

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sredo prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrnilo pritožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi zaključnih ugotovitev nadzora komisije nad premoženjskim stanjem. KPK namreč vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo.

Predsednik KPK Boris Štefanec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je ljubljanski župan Zoran Janković zahteval, da KPK, ko je prejela odločbo vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi več nadaljevala, češ da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Vendar je vrhovno sodišče pritožbo zavrnilo, saj KPK vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo, torej je organ v vsakem primeru postopek dolžan končati z upravno odločbo, je povedal Štefanec.

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana Novice Delo: Obtožba zoper Jankovića v zadevi Gratel pravnomočna

Sodišče je ravnanje KPK označilo za pravno pravilno

V tem primeru je sodišče prvotno odločitev komisije sicer razveljavilo zaradi procesne kršitve, ki pa jo je komisija v nadaljevanju postopka odpravila z novo odločbo, ki je zdaj pravnomočna. Sodišče je takšno ravnanje komisije označilo za pravno pravilno in s tem pritrdilo odločitvi upravnega sodišča.

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč pred tem zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila v skladu z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.

janković Novice Janković in Erjavec k zavezništvu proti Janši vabita tudi druge stranke #video

KPK za 208 tisoč evrov transakcij ugotovila korupcijska tveganja

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja.

Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, razveljavilo vrhovno sodišče. KPK je novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin