Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 5. 2018,
14.11

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

7

Natisni članek

Zoran Janković KPK premoženje vrhovno sodišče

Četrtek, 31. 5. 2018, 14.11

5 let, 11 mesecev

Vrhovno sodišče zavrnilo Jankovićevo pritožbo proti KPK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

7

Zoran Janković | Foto STA

Foto: STA

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v sredo prejela sklep vrhovnega sodišča, s katerim je to zavrnilo pritožbo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zadevi zaključnih ugotovitev nadzora komisije nad premoženjskim stanjem. KPK namreč vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo.

Predsednik KPK Boris Štefanec je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je ljubljanski župan Zoran Janković zahteval, da KPK, ko je prejela odločbo vrhovnega sodišča, s katero so bile odpravljene ugotovitve o Jankovićevem premoženju, postopka ne bi več nadaljevala, češ da gre za kršitev načela, da mu o isti stvari ne bi smeli soditi dvakrat.

Vendar je vrhovno sodišče pritožbo zavrnilo, saj KPK vodi postopek v skladu z zakonom o upravnem postopku, ki ga je treba v vsakem primeru končati z upravno odločbo, torej je organ v vsakem primeru postopek dolžan končati z upravno odločbo, je povedal Štefanec.

Zoran Janković, Mestna občina Ljubljana
Novice Delo: Obtožba zoper Jankovića v zadevi Gratel pravnomočna

Sodišče je ravnanje KPK označilo za pravno pravilno

V tem primeru je sodišče prvotno odločitev komisije sicer razveljavilo zaradi procesne kršitve, ki pa jo je komisija v nadaljevanju postopka odpravila z novo odločbo, ki je zdaj pravnomočna. Sodišče je takšno ravnanje komisije označilo za pravno pravilno in s tem pritrdilo odločitvi upravnega sodišča.

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč pred tem zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila v skladu z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.

Novice Janković in Erjavec k zavezništvu proti Janši vabita tudi druge stranke #video

KPK za 208 tisoč evrov transakcij ugotovila korupcijska tveganja

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208 tisoč evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijska tveganja.

Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivna Slovenija, razveljavilo vrhovno sodišče. KPK je novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.

Ne spreglejte