SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrhovni sodniki odločili o zadevi Istrabenz, odločitev še ni javna

2

termometer

Vrhovno sodišče je odločilo o zahtevkih za varstvo zakonitosti v zadevi Istrabenz, vendar odločitve še ne razkriva. Podrobnosti bodo znane, ko jih bodo vročili strankam v postopku, so zapisali.

V zadevi Istrabenz sta bila na zaporne kazni pravnomočno obsojena nekdanja prva moža Pivovarne Laško in Istrabenza Boško Šrot in Igor Bavčar.

Vrhovno sodišče je Bavčarju junija do končne odločitve odložilo prestajanje kazni, nekdanjemu svetovalcu Istrabenza Kristjanu Sušinskemu pa prekinilo zaporno kazen.

Zahtevek za varstvo zakonitosti sta vložila tudi Šrot in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, vendar pa junija o njunih zahtevah sodišče ni podajalo izjav, oba pa sta tudi ostala na prestajanju zapornih kazni.

Spletni Večer neuradno poroča, da je vrhovno sodišče zadevo razveljavilo v delu, ki se nanaša na pranje denarja. Iz tega razloga je bil pred meseci z Doba izpuščen Kristjan Sušinski. Če je tako, bi se lahko za Bavčarja odvilo ponovno sojenje, Šrot pa bi ostal v zaporu, saj je bil obsojen zlorabe položaja, navaja časnik.

Bavčar je bil obsojen na sedem let zaporne kazni, Šrot pa je dobil pet let in deset mesecev zapora. Kristjan Sušinski je bil obsojen na tri leta zapora, Nastja Sušinski pa na tri leta in devet mesecev.

Kazniva dejanja so se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov.

Nato je pivovarna Plinfin prodala za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin