Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Črt Kaker

Četrtek,
7. 4. 2016,
18.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

10

Natisni članek

Anja Kopač Mrak Slovenija Velenje Center za socialno delo

Četrtek, 7. 4. 2016, 18.57

6 let, 7 mesecev

Vprašanja, na katera bi morala odgovoriti CSD in ministrstvo

Črt Kaker

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,83

10

Dogajanje na velenjskem CSD, ki je starim staršem odvzel vnuka in ju dal v rejo, je odprlo Pandorino skrinjico še neodgovorjenih vprašanj glede delovanja centrov za socialno delo.

Minil je dober teden, odkar je velenjski center za socialno delo dal v rejo bratca, stara tri in pet let. Od decembra sta živela pri starih starših, saj sta v družinski tragediji izgubila mamo. Stari starši so po izjavah direktorice Centra za socialno delo (CSD) Velenje brez vnukov ostali zaradi svojega nesodelovanja s pristojnimi socialnimi delavkami. Da je zaškripalo v komunikaciji, je že dan po dogodku opozoril psiholog Matic Munc.

Ministrica je naročila inšpekcijski nadzor, ki je pokazal, da velenjski CSD pri namestitvi otrok v rejo ni storil nobene procesne napake. Direktor socialne inšpekcije Peter Stefanoski je včeraj v oddaji Odmevi na javni televiziji dejal, da inšpekcija ne ugotavlja zaupanja, ampak strokovnost in zakonitost ravnanj. Velenjski CSD je sicer družino spremljal že od leta 2009.

Pristojni do danes niso odgovorili na vrsto vprašanj

- Zakaj CSD kljub vrsti pozivov umorjene matere ni ukrepal in zaščitil otrok?
- Zakaj ministrstvo za delo do zdaj ni odločilo o zahtevi za rejništvo, ki jo je oddala babica otrok?
- Zakaj ne ministrica za delo Anja Kopač Mrak ne socialni inšpektor Peter Stefanoski nista odgovorila na obtožbe, da so socialne delavke med postopkom manipulirale s starimi starši?
- Zakaj se starim staršem še kar skriva, v katero rejniško družino sta bila nameščena vnuka?
- Zakaj CSD nima enotnega sistema delovanja, ki bi socialne delavce usmerjal v takih primerih?

Javnost želi slišati odgovore. V sredo je potekal protest v Velenju, v ponedeljek bo v Ljubljani, stisko starih staršev je že začela izkoriščati politika.

Iztok Ivančič že vrsto let opozarja na problematično delo centrov za socialno delo.  | Foto: Iztok Ivančič že vrsto let opozarja na problematično delo centrov za socialno delo. Del težave so centri za socialno delo

"Primer neprimernega in za dva mladoletna otroka tudi nepopravljivo škodljivega ravnanja CSD Velenje je še ena žalostna zgodba, v kateri so žrtve otroci in ki se ob ustreznem delovanju sodno-socialnega sistema ter ob ustrezni zakonodaji in sodni praksi ne bi mogla zgoditi," pravi Iztok Ivančič iz društva Door, ki ima na podlagi lastnih izkušenj kritično mnenje o delu centrov za socialno delo.  

Opozarja, da je bilo v preteklosti že več tragičnih primerov, ki so se po njegovem prepričanju zgodili zaradi napačnega ravnanja različnih CSD. Zadnji tak primer se je zgodil prejšnji petek, ko je mož sredi belega dne vpričo otroka na avtobusni postaji umoril partnerico. Družina je bila pred tem že obravnavana zaradi nasilja v družini.

Centri za socialno delo disktriminatorno o družinski problematiki

Ivančič ob tem opozarja, da javnosti ostanejo skrite vsakodnevne tragedije, ko iz istega razloga – napačnega in nestrokovnega ravnanja delavcev CSD (v nadaljevanju postopkov tudi sodstva) – otroci ostanejo brez ustreznih stikov z enim od staršev, praviloma očetom.

"Povod so praviloma ločitveni postopki. V njih CSD v premnogo primerih diskriminatorno obravnavajo družinsko problematiko. V feminiziranem socialno-sodnem sistemu so diskriminirani seveda očetje. Težava ni vezana le na posamezen CSD (ali posamezno družinsko sodišče), je vseslovenska," pravi.

Že leta 2009 je nanj v načelnem mnenju opozorila Komisija za preprečevanje korupcije in ga ocenila kot koruptivno dejanje. KPK je v njem tudi predlagala ustanovitev medresorskega telesa, ki bi to problematiko lahko rešilo. Rešilo življenja, ki zdaj ugašajo, in preprečilo stisko, v kateri živijo otroci brez očetov in očetje brez otrok. Komu je v korist, da te komisije ni?

Starši in pravica na sodiščih: komu to koristi?

Sprašuje se, komu je v korist, da se starše, namesto da bi se jim v stiski pomagalo, pošilja po "pravico" na sodišča, ki so najmanj primeren prostor za reševanje različnih vzorcev iz primarnih družin. Neetično pridobljen denar je po mnenju Ivančiča in društva Door generator trenutnega stanja.

"Korist imajo tisti, ki od te stiske živijo: odvetniki, sodni izvedenci in imetniki služb, ki imajo zaradi tega zagotovljeno delo." In ti se po Ivančičevem prepričanju nikoli ne vprašajo, kako huda stiska je, če ti neki uradnik (sicer ​legalno​)​ ugrabi otroka. In ​kako hude so posledice odraščanja otroka brez obeh staršev.

"Dolgoletni sodni postopki so ​žalostno ​dejstvo in še malo je takih staršev, ki jim po več letih iskanja pravice ne popustijo živci in niso več sposobni nadzorovati svojih dejanj. Še žival je pripravljena iti v smrt, da bi zaščitila svojega mladiča."

Ne spreglejte