Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 5. 2014,
15.43

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve Uroš Urbas Ernest Petrič

Sobota, 24. 5. 2014, 15.43

8 let, 2 meseca

Volilni molk za Satirikon ne obstaja!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Uredništvo Satirikona je ogorčeno! Ustavno sodišče nam je prepovedalo objavo, češ da kršimo volilni molk. Ne bodo nas ustavili! Če bo treba, bomo šli tudi na Azijsko sodišče za človekove pravice!

Vse se je začelo pred mesecem dni, ob začetku kampanje za volitve v Evropski parlament. Najprej smo dobivali subtilne namige, da je najbolj preprosto, da Satirikona v soboto, 24. maja, ne objavimo. Takole mimogrede, ko je 12-članska ekipa uredništva srebala kavico v bližnjem baru in tuhtala, kako se bomo lotili predvolilnega Satirikona, nam je to šepnila natakarica.

Faktor Uroš Urbas Nismo je jemali resno. Mislili smo, da gre za šalo odgovornega urednika Uroša Urbasa, ki je dal natakarici dvojno napitnino, da bi se z nami pošalil. A ko smo mu v smehu dejali, da nismo padli na finto, je le začudeno pogledal in dejal, da o tem nič ne ve.

Počitniški faktor Zadeva je postajala vse resnejša. Posamezni člani uredništva, vključno s kolegoma, ki sta zadolžena za poglobljene preiskave, na osnovi katerih nastanejo za Satirikon tako značilni mednaslovi, so začeli dobivati super ugodne ponudbe za počitnice med 10. in 24. majem. Gre seveda za kritični čas, ko opravimo glavnino dela za članek.

Oglaševalski in politični faktor Ko tudi to ni obrodilo sadov, so nekateri veliki oglaševalci kljub strmi rasti branosti našega medija začeli sporočati, da so dobili ugodnejše pogoje oglaševanja v drugih medijih. Nato so se začeli politični pritiski z vseh vetrov, češ da smo v letu trojnih volitev in enega referenduma in da bodo politiki bojkotirali naš medij tako, da nam ne bodo dajali izjav.

Faktor vodotesni Ernest Petrič Ko smo se sladko nasmejali tudi tej grožnji, so se v zgodbo vključili pravniki. Predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič je pred dvema tednoma v neki televizijski oddaji dejal, da mora tisti, ki bo želel doseči prepoved objave Satirikona na dan volilnega molka, paziti, da bo njegova pritožba vodotesna. Zdaj pa se vprašajte, kako je lahko sodnik Petrič vedel, da so se na nas spravili pravniki, če to do tedaj javnosti ni bilo znano?

Ko smo v sredo dobili pismo ustavnega sodišča, smo vedeli, da je vrag odnesel šalo. Bili smo v šoku. Sodnik poročevalec, hja, kdo drug kot Ernest Petrič, nam je sporočil, da imamo do četrtka do polnoči čas za odgovor na pritožbo anonimneža, ki želi prepovedati sobotni Satirikon.

Eklatantne kršitve ustave v treh slikah Ustavno sodišče bo zasedalo v petek, je sporočil Petrič, in do volilnega molka sprejelo odločitev. Takoj smo vključili dva člana uredništva, specializirana za pravne zadeve. Čeprav le s ščepcem upanja, smo nanizali argumente proti prepovedi. Naštejmo le tri:

- ustavna pravica do svobode izražanja (39. člen) ima prednost pred z zakonom zapovedanim molkom. Prepoved objave pomeni zaničevanje prosvetljenske vloge Satirikona, ki državljanom pomaga na vseh področjih družbenega življenja, volivcem pa olajšuje volilne izbire.

- Prepoved domišljije je poseg v ustavno pravico do zdravstvenega varstva (51. člen ustave). Splošno znano je, da fotomontaže v Satirikonu bistveno dvigujejo sobotno razpoloženje državljanov. Ugledni zdravniki so celo potrdili, da med soboto in ponedeljkom (učinek inercije) predpisujejo bistveno manj antidepresivov.

- Poseg v 53. člen ustave, ki državo zavezuje k varovanju družine. Medijske raziskave so pokazale, da Satirikon bere celotna družina. Ob sobotah se podre običajna družinska shema, ko je oče pred televizorjem, mama čisti stanovanje, otroci pa zabijajo čas vsak pred svojim ekranom. Da, celotna družina se zbere pred enim ekranom in glasno bere Satirikon. Sledi poglobljena demokratična razprava o vseh vidikih zapisanega.

Če ga še ni, pa še bo: sodišče, ki bo osvobodilo Satirikon Seveda, nič ni pomagalo, prvo minuto volilnega molka smo dobili odredbo ustavnega sodišča s prepovedjo objave volilnega Satirikona. Imeli smo le dve možnosti: tvegati objavo in visoko denarno kazen, ki lahko uniči naš medij, ali pa nadaljnji boj za pravico na tujih sodiščih. Odločili smo se za drugo možnost, saj smo prepričani, da se bo našlo ali pa ustanovilo sodišče, ki nam bo dalo prav.

Najprej bomo poskusili z Evropskim sodiščem za človekove pravice. Če pademo tam, bodo nadaljevali boj za pravico v obeh Amerikah, na afriških sodnih instancah, v Avstraliji. Ne bodo nas ustavili! Če bo treba, bomo šli tudi na Azijsko sodišče za človekove pravice! Živel Satirikon!

Ne spreglejte