Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 2. 2018,
13.18

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

6

Natisni članek

Slovenska vojska Andrej Osterman vojska

Ponedeljek, 26. 2. 2018, 13.18

6 let, 2 meseca

Andrej Osterman: Te obtožbe ostro zavračam #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

6

Dosedanji načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Andrej Osterman je danes posle predal svojemu nasledniku, generalmajorju Alanu Gederju, ki je prevzel bojno zastavo SV. "Trdno sem prepričan v uspeh, če bomo pripadniki SV delali trdo, pošteno in predvsem etično in če bomo imeli politično podporo," je dejal Geder.

Po prihodu ministrice za obrambo Andreje Katič sta skupaj z Ostermanom pred poslopjem ministrstva pregledala postrojene praporščake, gardo in orkester, nato pa je Osterman Gederju predal bojno zastavo SV. Po predaji prapora sta javno podpisala primopredajni zapisnik, ki ga je Katičeva tudi overila.

Geder je po primopredaji dejal, da so pripadniki SV tudi njegova "širša družina že več kot 30 let, nikoli jih ne bom pustil na cedilu". Njegova dopolnjena strategija je naravnana v smer dostojnega obravnavanja SV in vseh njenih pripadnikov, vrnitve ugleda vojaškemu poklicu in poštenega nagrajevanja.

"To pomeni dodaten denar, za kar sem si tudi sam prizadeval. Brez tega in brez izdatne politične podpore ne bo šlo," je Geder tudi Ostermanu priznal zavzemanje za izboljšanje položaja SV.

Ostermana je vlada pretekli teden razrešila kot objektivno odgovornega za neuspeh bataljonske bojne skupine na preverjanju pripravljenosti, kar bi lahko preprečilo njen načrtovan odhod na misije v tujini. Na njegovo mesto je imenovala dosedanjega namestnika načelnika generalštaba Gederja.

Premierja Mira Cerarja je poročilo o pripravljenosti SV zaskrbelo. Presenečen je tudi, da se je SV sama odločila za to ocenjevanje v času, ko bi lahko vedela, da ta enota še ni v celoti pripravljena. "Tu je prišlo do javnega in namernega samoponižanja SV in vojakov. Mislim, da je to zelo neprimerno," je dejal premier.

Po primopredaji je Osterman ostro zavrnil obtožbe, da so odgovorni za namerno samoponižanje SV in vojakov. "Sleherni dan sleherni vojak daje od sebe tisto najboljše, kar ima," je prepričan nekdanji načelnik. "Danes sem ponosen, da smo slovenski družbi pojasnili, da za delovanje SV potrebujemo kader in ustrezno opremo in oborožitev," je dejal Osterman.

Pahor na pogovor sprejel Ostermana in Gederja  

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes sprejel Ostermana in Gederja. Dosedanjemu načelniku se je predsednik zahvalil za njegovo vodenje SV, novemu načelniku pa je zaželel uspešno delo, je predsednik sporočil na Twitterju.

V pogovoru so ocenili razmere v SV ter kratkoročne in strateške ukrepe za bistveno izboljšanje njene pripravljenosti. Predsednik Pahor bo uradno letno poročilo o pripravljenosti SV od generalštaba sprejel čez mesec dni, je še sporočil predsednik.

Geder je vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi

Novi načelnik Generalštaba SV, leta 1958 rojeni Prekmurec Alan Geder, je vojaško kariero začel v Teritorialni obrambi leta 1988. Opravljal je različne funkcije, leta 2015 pa je že drugič postal namestnik načelnika generalštaba.

Osterman ostaja v SV. Kot so pojasnili v generalštabu, namerava po predaji poslov najprej oditi na dopust, o svoji nadaljnji poklicni poti v vojski pa se bo odločil v prihajajočih mesecih.

Ne spreglejte