Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 11. 2018,
11.37

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

vojaki plače pogajanja javni sektor

Nedelja, 25. 11. 2018, 11.37

5 let, 5 mesecev

Vojaki po skupnih pogajanjih še na usklajevanje z Morsom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Slovenska vojska | Predstavniki sindikata ministrstva za obrambo se bodo s predstavniki obrambnega ministrstva (Mors) predvidoma sestali v ponedeljek. Na fotografiji pripadniki Slovenske vojske. | Foto STA

Predstavniki sindikata ministrstva za obrambo se bodo s predstavniki obrambnega ministrstva (Mors) predvidoma sestali v ponedeljek. Na fotografiji pripadniki Slovenske vojske.

Foto: STA

V pogajanja o stavkovnih zahtevah sindikatov javnega sektorja so vključeni tudi vojaki, ki nimajo možnosti stavke. Kot pravi Marjan Lah iz sindikata ministrstva za obrambo, je tako kot za preostale zaposlene, uvrščene do 26. plačnega razreda, tudi za vojake predviden dvig za en plačni razred. Za nekatera delovna mesta v vojski so uskladili dvig za dva plačna razreda.

Sindikat vojakov in uslužbencev Mors je v pogajanjih sodeloval v okviru koordinacije stavkovnih odborov dela sindikatov, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Ta z vladnimi pogajalci sicer še ni dosegla dogovora, a so pogovori v sklepni fazi. Ker so bile pooblaščene uradne osebe vključene v prvi del odprave plačnih anomalij, je prvotni vladni predlog zanje predvideval, da bi ostali na istem, a so se nato tudi pri njih dogovorili o dvigu za en plačni razred.

Jakob Počivavšek
Novice Počivavškova skupina ne bo blokirala dogovora sindikatov z vlado #video

S predstavniki ministrstva naj bi se sestali v ponedeljek

V tem delu so zadovoljni, je poudaril sekretar sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah, a dodal, da bo za končno oceno izpogajanega treba še počakati. Delovna mesta v Slovenski vojski se namreč v plačne razrede uvrščajo z uredbo, ki jo sprejme vlada. Predlog delovnih mest, kjer bi zaposleni pridobili dva plačna razreda, bodo tako še pregledali z ministrstvom za obrambo. Sestali naj bi se predvidoma v ponedeljek.

Kot je opozoril Lah, so v letu 2017, ko naj bi odpravljali anomalije, v resnici povzročili nove in porušili nekatera notranja razmerja v Slovenski vojski. Predlagane izjeme po njegovih besedah kažejo, da to zdaj na nek način prepoznava tudi vladna stran, čeprav s tem, kar so izpogajali, še ne vzpostavljajo nazaj strukture, ki je bila porušena z lansko uredbo, ki je bila sprejeta kljub nasprotovanju sindikatov. Da so se takrat pojavile še večje anomalije, je po njihovem mnenju krivo prejšnje vodstvo ministrstva.

plača, denar, podkupnina
Novice Šolski in dva zdravstvena sindikata parafirali dogovor o višjih plačah #video

Kot je pojasnil, so dvig za dva plačna razreda zahtevali tudi za operaterje v regijskem centru za obveščanje, za katere želijo izhodiščno uvrstitev v 24. plačni razred, kot naj bi to po novem veljalo za vojake, a je za zdaj za operaterje v regijskem centru predviden le dvig za en plačni razred.

Ne spreglejte