Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 10. 2019,
7.26

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

15

Natisni članek

javnomnenjska anketa vlada Marjan Šarec LMŠ

Ponedeljek, 21. 10. 2019, 7.26

4 leta, 5 mesecev

Vladi občutno padla podpora, LMŠ za zdaj še pred SDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,46

15

Marjan Šarec | Vlada Marjana Šarca je doživela približno desetodstotni padec podpore, je pokazala raziskava Ninamedie. | Foto STA

Vlada Marjana Šarca je doživela približno desetodstotni padec podpore, je pokazala raziskava Ninamedie.

Foto: STA

Anketa Vox populi, ki jo je za RTV Slovenija izvedla agencija Ninamedia, je pokazala izrazit padec podpore Šarčevi vladi. Delo vlade je tokrat kot uspešno ocenilo 11,4 odstotne točke vprašanih manj kot septembra, kot neuspešno pa 12,2 odstotne točke vprašanih več kot prejšnji mesec. Med strankami bi največ vprašanih glasovalo za LMŠ, na drugem mestu je s približno petodstotno razliko SDS.

Da je delo vlade uspešno, je v tokratni anketi ocenilo 49,2 odstotka vprašanih. Delež tistih, ki menijo, da je vlada neuspešna, je 48,2-odstoten. Tokratna ocena dela vlade je tako precej slabša od septembrske. Tokrat je namreč delo vlade kot uspešno ocenilo 11,4 odstotne točke manj vprašanih kot prejšnji mesec, da je vlada neuspešna pa meni 12,2 odstotka vprašanih več.

Matej Tonin
Novice Tonin bo preverjal tudi zaposlitev snahe Ljudmile Novak na Sovi #video

Kljub padcu podpore vladi LMŠ ostaja na vrhu

Kljub občutnemu padcu podpore vladi na lestvici strank v vodstvu z 20,1-odstotno podporo ostaja največja koalicijska stranka LMŠ. Na drugem mestu je opozicijska SDS s 14,7 odstotka glasov, tretja je SD z 10,4-odstotno podporo. Četrta je Levica (6,2 odstotka), peta NSi (5,2 odstotka), na šestem mestu pa DeSUS (3,4 odstotka).

Sledijo SLS (1,8 odstotka), SMC (1,3 odstotka), SAB (en odstotek) in SNS (0,9 odstotka). Neopredeljenih je 19,8 odstotka vprašanih, 15 odstotkov pa jih ne bi volilo. Če bi omenjene glasove pretopili v poslanske mandate, bi LMŠ v parlamentu pripadlo 29 poslanskih sedežev, SDS bi jih dobila 22, SD 15, Levica devet, NSi osem in DeSUS pet.

Matej Tonin
Novice Tonin: Dlje ko bo nadzor na Sovi onemogočen, v večjih težavah bo Šarec #video

Pahor ostaja najbolj priljubljen politik, Šarec na drugem mestu

Na lestvici najbolj priljubljenih politikov na prvem mestu še vedno vztraja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je premier Marjan Šarec, nato pa si po vrstnem redu sledijo Tanja FajonMilan BrglezLjudmila Novak, Dejan Židan, Matej Tonin, Aleš Šabeder, Luka Mesec in Jožef Horvat. Ocene politikov so se sicer v primerjavi s septembrom večinoma znižale.

Ne spreglejte