Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 1. 2016,
15.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

drugi tir vlada Peter Gašperšič

Četrtek, 7. 1. 2016, 15.31

6 let, 7 mesecev

Vlada ustanavlja podjetje za gradnjo in upravljanje drugega tira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Vlada bo za gradnjo drugega tira na železniški progi Divača-Koper ustanovila podjetje, ki bo sprva stoodstotno državno, pozneje pa bi ga lahko dokapitalizirali zasebni vlagatelji.

"Ključni sklep današnje seje vlade je, da se ustanovi posebno projektno podjetje, ki bo dobilo koncesijo za gradnjo in upravljanje tira ter dodatnih kapacitet v Luki Koper," je danes po 69. redni seji vlade pojasnjeval ministre za infrastrukturo Peter Gašperšič.

V ta namen bo pripravljen poseben zakon. Tega bi na vladi obravnavali do 30. marca, nato pa ga poslali v parlamentarno proceduro, je dodal Gašperšič.

Po sprejetju zakona v državnem zboru se lahko ustanovi podjetje, ki bo sprva v izključni lasti Republike Slovenije, pozneje pa naj bi se dokapitaliziralo tudi z vložki zasebnih vlagateljev. Sčasoma naj bi delež države postal manjšinski, je še pojasnil minister.

"Skrajni čas" Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je pozdravila vladno odločitev o projektnem podjetju za izgradnjo drugega tira, poroča STA. "Skrajni čas je, da resno začnemo graditi drugi tir Koper-Divača, saj je strateškega pomena za Slovenijo," so zapisali v GZS in dodali, da sta Luka Koper in oskrba bližnjih zalednih trgov prek slovenskih logističnih podjetij ključna za razvoj logistične in prometne panoge.

V GZS sicer menijo, da je potrebna zunanja revizija vrednosti projekta, da ga davkoplačevalci ne bi preplačali, poroča STA.

Jaklič: Ti projekti se povrnejo v sto ali več letih "Podjetje bo moralo delati po principu ekonomičnosti, v vsakem primeru bo šlo namreč za precej državnega denarja," je vladno idejo pospremil Marko Jaklič, ki predava na ljubljanski ekonomski fakulteti.

Izpostavil je, da je bila Slovenija deležna številnih evropskih kritik na račun elektrodistribucijskega sistema, ki ni najboljši, neustreznosti širokopasovnih komunikacij, vse do kritik zdravstva in sociale.

V luči četrte industrijske revolucije je treba po Jakličevem mnenju podobne infrastrukturne projekte umestiti v širši kontekst in se vprašati, kaj je najbolj primerno za prihodnost.

Po nekaterih študijah bo v naslednjih 15 letih medcelinski transport upadal na račun novih tehnologij, tudi tridimenzionalnega tiska, zaradi česar bodo pristanišča izgubljala na pomenu. "Tu pa govorimo o infrastrukturnih projektih, ki se povrnejo v sto ali več letih," je razložil Jaklič.

Podobnim predlogom Marko Jaklič z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani ni bil naklonjen. Namesto gradnje drugega tira je predlagal izvlečne tire na obstoječi progi in deset kilometrov povezave do italijanskih železnic proti zahodu.

Ne spreglejte