Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
23. 6. 2016,
14.55

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

proračun 2017 razrez proračuna proračunski primanjkljaj Slovenija

Četrtek, 23. 6. 2016, 14.55

7 let, 10 mesecev

Vlada se še odloča, kako bo razrezala proračunsko pogačo za prihodnji dve leti

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Miro Cerar SMC | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vlada bi morala na današnji seji določiti, koliko od dobrih devet milijard evrov letno bo v prihodnjih dveh letih namenila posameznemu proračunskemu porabniku. Dokumente je sicer že obravnavala, a je razpravo začasno prekinila. Nadaljevala jo bo po 16. uri. Ali ji bo spremembe proračuna uspelo uskladiti, je težko napovedovati.

Vlada bi morala na današnji seji določiti, koliko od celotnega obsega proračunskih izdatkov bo v prihodnjih dveh letih namenila posameznemu proračunskemu porabniku. Ti bodo nato imeli do konca julija čas za pripravo finančnih načrtov, medtem pa so načrtovana tudi usklajevanja z ministrstvom za finance.

Izvedeli smo, da je vlada danes že obravnavala proračunske dokumente, vendar odločitve še ni sprejela. Razpravo in usklajevanja bo nadaljevala okoli 16. ure, kdaj se bodo uskladili, ni znano. Prav tako ni nujno, da bodo sklepe danes sploh sprejeli.

Slovenija potrebuje 9,5 milijarde evrov letno

Z lansko uveljavitvijo zakona o fiskalnem pravilu se je postopek priprave državnega proračuna spremenil. Najvišji obseg izdatkov proračuna se tako po novem določa z odlokom, ki ga sprejme DZ, in sicer je za leto 2017 že določen v višini 9,527 milijarde evrov, za leto 2018 pa v višini 9,573 milijarde evrov.

Proračun za leto 2017 je DZ sprejel že novembra lani, ko je proračunsko porabo določil pri 9,423 milijarde evrov. Kljub zvišanju za več kot sto milijonov evrov pa bodo imeli vsi proračunski porabniki še vedno na voljo 13 milijonov evrov manj kot letos, nato pa se bo lahko leta 2018 skupna poraba povečala za 46 milijonov evrov.

Letošnji proračun ob pričakovanih 8,701 milijarde evrov prihodkov omejuje izdatke na 9,540 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj naj bi tako znašal 839,3 milijona evrov oz. 2,1 odstotka BDP.

Mramorjeve obljube o znižanju stroškov dela bodo morale pasti v proračunski okvir

Medtem pa še vedno ni znan izid pogajanj s sindikati javnega sektorja o sprostitvi še veljavnih varčevalnih ukrepov pri plačah javnih uslužbencev. Prav tako se finančni minister Dušan Mramor še dogovarja o obljubljenem znižanju stroškov dela, a vsaka rešitev bo morala biti znotraj postavljenega proračunskega okvira.

DZ je gibanje primanjkljaja državnega proračuna in preostalih javnih blagajn do leta 2019 začrtal na aprilski seji. Odlok za pripravo proračunov javnih blagajn za obdobje 2017–2019 v skladu s fiskalnim pravilom določa dinamiko zniževanja primanjkljaja v javnih financah, da bi jih lahko na srednji rok povsem uravnotežili.

Vlada namerava predlog sprememb proračuna za leto 2017 in predlog proračuna za leto 2018 obravnavati 29. septembra, saj je 1. oktober rok za vložitev v DZ.

Ne spreglejte