Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
15.49

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

sindikati javnega sektorja Sanja Ajanović Hovnik javni sektor

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 15.49

8 mesecev, 2 tedna

Vlada predlaga enoletni zamik pri prehodu na nov plačni sistem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22
Sanja Ajanović Hovnik | Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik verjame, da bodo sindikati razumeli, da ima odprava posledic katastrofalnih poplav prednost pred odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju. | Foto STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik verjame, da bodo sindikati razumeli, da ima odprava posledic katastrofalnih poplav prednost pred odpravo plačnih nesorazmerij v javnem sektorju.

Foto: STA

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je sindikatom danes predlagala, da bi odpravljanje plačnih nesorazmerij v javnem sektorju in prehod na nov plačni sistem začeli leto pozneje, kot so načrtovali doslej, torej s 1. januarjem 2025, ne 2024. Razlog pa je sanacija države po uničujočih poplavah.

"Verjamem, da je nastopil trenutek, ko mora imeti sanacija države prednost tudi pred odpravo nesorazmerij v plačah v javnem sektorju," je v izjavi za medije po današnjih pogajanjih s sindikati javnega sektorja poudarila ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik. Dodala je, da verjame, da enako razmišljajo tudi sindikati in javni uslužbenci. Stiske posameznikov, ki so bili prizadeti v ujmah, so namreč ogromne. Sanacija pa je v tem trenutku prva naloga, s katero se mora država soočiti.

Želijo vedeti, kdo bo še prispeval k odpravi posledic poplav

Kot je povedal vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek, jim bo vladna stran do konca tedna posredovala pisni predlog, na podlagi katerega bodo opravili razpravo. V sindikatih pa pričakujejo, da bo iz nje razvidno tudi, kako bodo tudi drugi deležniki v družbi prispevali k odpravi posledic katastrofalne ujme, ki smo ji bili priča v začetku avgusta.

Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj opozarja, da znotraj javnega sektorja pri dogovoru z vlado ne bi smelo biti nobenih izjem. | Foto: STA , Vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj opozarja, da znotraj javnega sektorja pri dogovoru z vlado ne bi smelo biti nobenih izjem. Foto: STA ,

"Jasno je, da med članstvom ni posameznika, ki ne bi razumel, v kakšnem položaju so se država, državljanke in državljani znašli," je dejal vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Pričakujejo pa, da bodo bremena med vsemi porazdeljena enakopravno in tudi pravično. "Ne bo dovolj, da bomo zgolj na deklarativni ravni rekli, da morajo vsi nekaj prispevati, to bo treba videti in občutiti tudi v dejanjih," je dejal.

Po njegovih besedah so kot enega od možnih ukrepov že predlagali, "da se ekstremni dobički, ki jih imajo v Sloveniji banke v prvi polovici leta" dodatno obdavčijo. Izpostavil pa je tudi vprašanje dražitve storitev in produktov, do katere bi lahko prišlo v sedanji situaciji in katere največje žrtve bi bili tisti z najnižjimi plačami v javnem in v zasebnem sektorju. Ključno pa bo po Štrukljevih besedah tudi, da znotraj javnega sektorja ne bo nikakršnih izjem in da ne bo nobena od skupin deležna privilegijev.

Ministrica je poudarila, da glede na obseg škode po ujmah ne bo šlo drugače, kot da vsi deležniki v družbi prispevajo pri odpravljanju posledic, tako z vidika prizadetih območij, kot tudi prizadetih posameznikov. Po njenih besedah iščejo zakonite rešitve, ki bodo zdržale tudi presojo sodišč. Kar zadeva na primer obdavčitev dobičkov bank, nas zavezujejo tudi pravila Evropske centralne banke, je opozorila.

Ministrica: tudi za sodnike, tožilce in zdravnike mora veljati enako

Na vprašanje, kaj predlog pomeni za tožilce, sodnike, zdravnike, pa je odgovorila, da je danes govorila o javnem sektorju. "Za vse, ki smo deležniki javnega sektorja, mora veljati enako," je pojasnila.

Ob tem je poudarila, da vlada želi nadaljevati pogajanja o odpravi plačnih nesorazmerij in prenovi plačnega sistema. Zavedajo se nakopičenih težav in še vedno je po njenih besedah cilj pogajanja končati do sredine oktobra.

V dosedanjih pogajanjih so se sicer sporazumeli, da gre pri odpravi plačnih nesorazmerij in prevedbi na novo plačno lestvico za procesa, ki ju je treba izvesti v enem koraku. Po kakšni dinamiki in na kakšen način naj bi to potekalo, pa še niso dorekli. Načrtovano je bilo zgolj, da bodo z implementacijo začeli s 1. januarjem 2024, kjer pa torej zdaj vladna stran predlaga zamik za leto dni.

Pogajanja bodo nadaljevali čez teden dni. Danes so sicer tudi nadaljevali v začetku julija prekinjeno razpravo glede prevedbe plačnih razredov iz stare na novo plačno lestvico. Model je precej kompliciran, izhaja pa iz predpostavke, da ob prehodu na novo plačno lestvico nihče ne bo na slabšem, je pojasnila ministrica.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Po mesecu premora vlada in sindikati javnega sektorja nadaljujejo pogajanja
Visokošolski sindikat
Novice Stavkajoči v visokem šolstvu zahtevajo odpravo plačnih nesorazmerij #video
Ne spreglejte