Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2023,
6.58

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

Natisni članek

Branimir Štrukelj Sanja Ajanović Hovnik javni sektor

Ponedeljek, 21. 8. 2023, 6.58

8 mesecev, 1 teden

Po mesecu premora vlada in sindikati javnega sektorja nadaljujejo pogajanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35
Sanja Ajanović Hovnik | Pogajalci so na zadnjem julijskem srečanju načeloma potrdili metodo, po kateri bi plače javnih uslužbencev prevedli na novo plačno lestvico. Na ministrstvu za javno upravo zdaj pričakujejo še uradno povratno informacijo sindikatov glede načina prevedbe. | Foto STA

Pogajalci so na zadnjem julijskem srečanju načeloma potrdili metodo, po kateri bi plače javnih uslužbencev prevedli na novo plačno lestvico. Na ministrstvu za javno upravo zdaj pričakujejo še uradno povratno informacijo sindikatov glede načina prevedbe.

Foto: STA

Vlada in sindikati javnega sektorja bodo po enomesečnem poletnem premoru danes znova sedli za skupno mizo ter se dogovorili o nadaljevanju pogajanj o prenovi plačnega sistema in odpravi plačnih nesorazmerij. Pričakovati je, da bodo spregovorili tudi o aktualnih razmerah v državi po poletnih ujmah in vplivu njihovih posledic na pogajanja.

Pogajalci so na zadnjem julijskem srečanju načeloma potrdili metodo, po kateri bi plače javnih uslužbencev prevedli na novo plačno lestvico. Po počitnicah pa, kot so pojasnili na ministrstvu za javno upravo, na vladni strani pričakujejo še uradno povratno informacijo sindikatov glede načina prevedbe.

Za sindikalno stran nova plačna lestvica načelno sprejemljiva

Na sindikalni strani so načelen dogovor preverjali z izračuni za konkretna delovna mesta. Po besedah vodje konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja je metoda zanje načelno sprejemljiva, jo bo pa treba preveriti še za nekatere plačne skupine zlasti v spodnjem delu plačne lestvice.

Vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek med drugim pričakuje, da se bo vlada opredelila tudi do njihovih pripomb glede predloga sprememb kolektivne pogodbe za javni sektor, ki so jih podali julija.

Danes tudi o posledicah uničujočih poplav

Pogajalci pa se ne bodo mogli izogniti posledicam nedavnih poplav. Štrukelj se zaveda, da sanacija terja veliko sredstev, meni pa, da bi bilo smiselno skleniti socialni sporazum med delodajalci, sindikati in vlado, v katerem bi se dogovorili, kako bremena pravično razporediti.

Po časovnici, ki so jo pogajalci predvideli pred počitnicami, naj bi nov plačni zakon uskladili v začetku jeseni in ga posredovali v zakonodajni postopek. Za cilj so si namreč postavili uveljavitev nove plačne lestvice s 1. januarjem 2024.

Ne spreglejte