SiolNET. Novice Slovenija
1,21

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada potrdila: sodniki in tožilci bodo dobili 600 evrov dodatka

1,21

termometer

sodišče, zatožna klop |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je na današnji dopisni seji določila besedilo predloga zakona o začasnem dodatku sodnikov in državnih tožilcev. Pravosodni funkcionarji bodo tako v skladu z zakonom od 1. januarja do uveljavitve reforme plačnega sistema v javnem sektorju, vendar najdlje do konca leta 2023, prejemali mesečni dodatek v višini 600 evrov bruto.

Višina dodatka ne bo odvisna od osnovne plače niti od specifike opravljanja posamezne funkcije, ampak bo izplačana v enaki višini vsem upravičencem, izhaja iz sporočila po dopisni seji vlade.

Obravnavo zakona je sicer vlada začela že na redni seji pretekli teden, a so jo prekinili. Zakonski predlog so namreč še pred potrditvijo predstavili koalicijskim poslanskim skupinam.

Da bodo funkcionarji v pravosodnem sistemu prejemali mesečni dodatek k plači v višini 600 evrov bruto, je na seji občnega zbora Slovenskega sodniškega društva v začetku meseca najprej napovedal predsednik vlade Robert Golob.

Dodatek bo prejemalo 1.093 sodnikov in tožilcev

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je pretekli teden na plenarni seji DZ v odgovoru na poslanska vprašanja pojasnila, da je predlog zakona že medresorsko usklajen. Po ocenah, ki jih je sporočilo ministrstvo, bo ta dodatek prejemalo 1.093 sodnikov in tožilcev, finančni učinek začasnega ukrepa pa je na letni ravni ocenjen na 9,1 milijona evrov.

Prizadevanja vlade za sprejetje zakona so danes pozdravili tudi v Sodnem svetu. Menijo, da bodo navedene spremembe pozitivno vplivale na delovanje sodnega sistema v korist vseh, saj bodo pripomogle k zanimanju še boljših kandidatov za sodniški poklic, k večji motiviranosti sodnikov in hitrejšemu reševanju sodnih postopkov.

Pravosodna ministrica je že pred enim tednom povedala, da je vse pripravljeno, da vlada sprejme zakon. | Foto: STA Pravosodna ministrica je že pred enim tednom povedala, da je vse pripravljeno, da vlada sprejme zakon. Foto: STA Kot so ob tem še poudarili v sporočilu za javnost, so sodniki funkcionarji ene od treh vej oblasti in s tem nosilci posebnih pooblastil in odgovornosti, česar sedanja določitev njihovih plač nikakor ne odraža na ustrezen način.

Izrazili pa so tudi pričakovanje, da se bo z napovedano reformo plačnega sistema v celoti odpravila po njihovih navedbah protiustavno prenizka določitev plač sodnikov. Med letoma 2012 in 2020 so se namreč plače v javnem sektorju povečale za nekaj več kot 25 odstotkov, povprečne plače sodnikov pa za nekaj več kot pet odstotkov, so še navedli.

Napoved sprožila plaz drugih zahtev

Napoved posebnega dodatka k plačam pravosodnih funkcionarjev je sicer sprožila val zahtev po višjih plačah tudi v drugih skupinah javnega sektorja. Vladi očitajo privilegirano obravnavo nekaterih poklicnih skupin, kar pa ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik zavrača. Po njenih besedah gre pri pravosodnih funkcionarjih za interventni ukrep do plačne reforme, s katerim na neki način odpravljajo neustavno stanje.

Pojasnila je, da sodniki niso v enakem položaju kot javni uslužbenci, saj jim ustava kot funkcionarjem zagotavlja finančno avtonomijo. Pri tem je navedla tudi, da so plače sodnikom in tožilcem realno upadle, v času, ko je bilo povprečje rasti plač v javnem sektorju približno 13 odstotkov, je bil upad plač v sodstvu petodstoten, v tožilstvu pa nekaj več kot desetodstoten.

Vlada sicer napoveduje, da bo letos začrtala reformo plačnega sistema, izhodišča bo koalicija na Brdu pri Kranju pretresala že to sredo.

Dominika Švarc Pipan Novice Vlada bo dodatek k sodniškim plačam uredila s posebnim zakonom

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin