Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2018,
17.19

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Natisni članek

grobišče preiskava žrtve povojni poboji

Četrtek, 6. 12. 2018, 17.19

5 let, 4 mesece

Vlada odgovorila Tanku: V skladu z zakonom je urejenih 168 prikritih vojnih grobišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

2

Huda Jama | Vse preiskave povojnih pobojev so bile do zdaj zaključene v predkazenskem postopku. Na fotografiji grobišče v rovu Barbara pri Hudi jami. | Foto STA

Vse preiskave povojnih pobojev so bile do zdaj zaključene v predkazenskem postopku. Na fotografiji grobišče v rovu Barbara pri Hudi jami.

Foto: STA

Vlada je sprejela odgovor na pisno poslansko vprašanje poslanca SDS Jožeta Tanka v zvezi z izvajanjem zakona o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev. V skladu z zakonom je bilo do zdaj urejenih 168 prikritih vojnih grobišč, sondiranih pa je bilo 169 grobišč, je razvidno iz odgovora vlade. Vse preiskave pobojev so bile do zdaj zaključene v predkazenskem postopku.

Poleg tega je bil v skladu z zakonom o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev opravljen tudi prekop posmrtnih ostankov žrtev iz 36 prikritih vojnih grobišč ter pregled in sanitarni iznos človeških posmrtnih ostankov iz 22 kraških jam in brezen, je v odgovoru poslancu SDS Jožetu Tanku navedla vlada.

Spominska slovesnost na Teharjah
Novice Cukjati na Teharjah: Slovenija je še vedno ujeta v sovraštvo in izključevanje

Od leta 2015 do leta 2017 opravili prekop 1.974 ljudi

Opozicijskega poslanca je namreč zanimalo, koliko grobišč je bilo v skladu z zakonom že identificiranih, za koliko oseb je bilo do zdaj ugotovljeno, da ležijo v omenjenih grobiščih in ali je bil zanje do zdaj začet ali izveden prekop posmrtnih ostankov.

V obdobju 2015-2017 je bil opravljen prekop 1.974 ljudi, medtem ko za letošnje leto še ni podatka. Kot je poudarila vlada, komisija vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč načeloma izvaja prekope posmrtnih ostankov žrtev slovenskega in romskega prebivalstva.

Na vprašanje, ali policija in državno tožilstvo preiskujeta vzroke smrti in odgovorne za smrt oseb v teh grobiščih ter koliko takšnih postopkov je bilo do danes začetih in ustavljenih, je vlada odgovorila, da policija sume storitve kaznivih dejanj, povezanih s prikritimi grobišči, preiskuje od leta 1989.

Novice "Tisti, ki spoštujejo življenje, se bodo poklonili žrtvam iz Hude jame" #video

Vse preiskave pobojev so bile do zdaj zaključene v predkazenskem postopku

Po sprejemu zakona leta 2015 se metodologija dela po navedbah vlade ni spremenila, na novo je bilo urejeno le vzorčenje in oprava analiz DNK zaradi možnosti identifikacij žrtev.

Policija je od leta 1991 po policijskih upravah obravnavala 243 zadev, povezanih s povojnimi poboji, prikritimi grobišči ali posameznimi osebami, ki bi lahko bile povezane s temi kaznivimi dejanji.

Policija sodeluje pri vseh izvedenih sondiranjih in prekopih, ki jih izvaja komisija na podlagi zakona. Od začetka preiskovanja kaznivih dejanj, povezanih s povojnimi poboji in prikritimi grobišči, so bile vse preiskave zaključene v fazi predkazenskega postopka.

Ne spreglejte