SiolNET. Novice Slovenija
4,89

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada od SDH pričakuje pojasnila glede zamenjave uprave Petrola

4,89

termometer

Marjan Šarec |  | Foto: STA
Foto: STA

Vlada je danes na dopisni seji sklenila Slovenski državni holding (SDH) pozvati, naj ji do 4. novembra posreduje informacijo v zvezi z zamenjavo članov poslovodstva družbe Petrol. Nadzorni svet Petrola je v četrtek z upravo sklenil sporazum o odhodu s funkcije, in sicer zaradi razhajanj glede izpolnjevanja strategije družbe.

Vlada pričakuje informacijo glede zamenjave uprave "s poudarkom na razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave", so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Kapitalska naložba države v Petrolu je opredeljena kot pomembna naložba, v kateri želi država ohraniti ključne razvojne dejavnike. "SDH pri uresničevanju svojih pravic in izpolnjevanju obveznosti ne sme posegati v neodvisnost organov družb, predvsem pa ne sme posegati v posamezne poslovne in vodstvene odločitve," navaja vlada.

"Upoštevajoč omenjeno je vlada na podlagi določb ZSDH-1, ki urejajo komunikacijo med državnimi organi in SDH, slednjega pozvala, da ji do 4. novembra 2019 posreduje informacijo o razlogih, vzrokih in posledicah zamenjave članov poslovodstva Petrola," so še zapisali v vladi.

Nada Drobne Popovič Posel danes Na čelu Petrola začasno prva nadzornica Drobne Popovićeva

Tudi predsednik vlade Marjan Šarec je pozval k ugotavljanju okoliščin zamenjave. "Kot vlada in kot solastnik smo dolžni vedeti, kaj se dogaja in zakaj se je zgodilo, kar se je zgodilo. Ker nekateri, seveda s ciljem destabiliziranja razmer, bi radi vse sprevrgli na vlado ali na našo stranko, kar seveda ne drži. Zato moramo ugotoviti, kdo je zadaj za to zamenjavo in zakaj je bila ta zamenjava izvedena," je ob robu današnje slovesnosti pred dnevom suverenosti dejal premier.

Delničarji Petrola, med njimi tudi država, imajo po Šarčevih besedah pravico dobiti pojasnila o ozadju hitre menjave. "SDH kot upravljavec državnega premoženja je tudi dolžan preveriti zadeve. Nekatere čudne zadeve se dogajajo v zadnjem času in potem smo za vse mi krivi, pa ni tako," je dodal Šarec. Tomaž Berločnik | Foto: STA Foto: STA

Nadzorni svet Petrola je v četrtek s predsednikom uprave Tomažem Berločnikom ter članoma uprave Rokom Vodnikom in Igorjem Stebrnakom sklenil sporazum o njihovem odstopu iz uprave.

Vodenje družbe je do imenovanja nove uprave prevzela predsednica nadzornega sveta Nada Drobne Popović, nadzorni svet pa je v upravo imenoval še direktorico za strateško obvladovanje stroškov na Petrolu Danijelo Ribarič Selaković. V upravi ostaja delavska direktorica Ika Krevzel Panić.

Drobne Popovićeva je v današnjem sporočilu kot razlog za sporazumno prekinitev mandatov članom uprave navedla, da je prišlo do pomembnega razhajanja med upravo in nadzornim svetom pri izvajanju sprejete strategije.

Drobne Popovićeva je bila v nadzorni svet Petrola imenovana aprila 2017, ko je bila članica uprave SDH. Iz uprave SDH je po odstopu iz osebnih razlogov odšla junija lani.

Poslanci NSi za razpravo v DZ

Poslanci NSi so vložili zahtevo za sklic nujne seje komisije DZ za nadzor javnih financ na temo upravljanja državnih podjetij in političnega kadrovanja. Med drugim predlagajo, da bi Komisija za preprečevanje korupcije preiskala morebitna korupcijska tveganja v postopkih razrešitev ali imenovanj v vodstvene ali nadzorne organe državnih podjetij.

Poslanska skupina NSi poleg tega komisiji DZ predlaga, naj vladi priporoči, da prepreči vpliv kakršnihkoli političnih interesov na kadrovanje in odločanje pri upravljanju državnega premoženja ter zagotovi čimhitrejše nadaljevanje privatizacijskih postopkov tako, da za podjetja najde odgovorne lastnike. Vladi in SDH kot upravljalcu državnega premoženja pa bi priporočili, naj se na področju upravljanja državnega premoženja držita načel korporativnega upravljanja OECD, piše v zahtevi za sklic seje, ki so jo poslali danes.

Kot so poudarili, se v zadnjem času "bolj intenzivno odpirajo vprašanja o načinu korporativnega upravljanja z državnimi podjetji in kadrovanja na podlagi političnih kriterijev, ki ga resna država ne bi smela dopustiti". Če že imamo sistem državnega lastništva podjetij, je po njihovem mnenju prav, da ima država tudi odgovornost za kadrovske odločitve.

"Vlada zagotovo mora opravljati tudi nalogo kadrovanja, vendar jo mora opravljati odgovorno, preudarno in predvsem v korist podjetij in države. Ključno vprašanje ob tem pa je, koga kadruje in kako kadruje, torej način kadrovanja ter samo upravljanje s podjetji v državni lasti. In prav način kadrovanja že dlje vzbuja nezaupanje v strokovnost in racionalnost odločitev pri upravljanju državnih podjetji. Tudi pod to vlado," so izpostavili.

Petrol Posel danes Neuradno: nadzorniki naj bi zamenjali upravo Petrola

Premier očitke o političnem kadrovanju zavrača. "Če boste pogledali zdaj v nadzorni svet Petrola, koliko članov LMŠ pa je notri. Ne verjamem, da boste našli LMŠ kot novo stranko, kot stranko, ki ima 13 poslancev, ki je šele eno leto na državnem političnem prizorišču. Da zdaj smo pa mi tisti, ki prvi po 30 letih politično kadrujemo," je odgovoril.

"Naj se tisti, ki so v zadnjih 30 letih vse skupaj zavozili, da še danes ali pa bomo v prihodnosti popravljali posledice njihovih dejanj, naj se tiste odkrije, naj se tiste pozove na odgovornost. Seveda sta NSi in SDS že pristavili piskrček, pa je ravno v mandatu vlade SDS bil prodan Mercator, pa Intereuropa je čudno poslovala, pa še druge zadeve so se dogajale. Naj nikar ne kažejo s prstom na nas, ker v enem letu res ne moremo uničiti države," je še dodal.

Država ima v Petrolu neposredno 10,1-odstotni delež, skupaj z deležema SDH (12,7 odstotka) ter Kapitalske družbe in njenih skladov (8,8 odstotka) pa 31,6-odstotni delež. Država je s tem največja lastnica Petrola. Največji posamični delničar je glede na podatke s spletne strani Petrola s konca junija letos imetnik fiduciarnega računa pri banki Češkoslovenska obchodni bank z 12,78-odstotnim deležem.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin