Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 2. 2015,
16.12

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Simon Vrhunec UKC Ljubljana imenovanje

Četrtek, 26. 2. 2015, 16.12

7 let, 12 mesecev

Vlada ni dala soglasja k imenovanju Vrhunca na čelo UKC Ljubljana

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vlada danes ni dala soglasja k ponovnem imenovanju Simona Vrhunca za generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Po oceni ministrstva Vrhunec v svojem mandatu ni sprejel ustreznih organizacijskih ukrepov za normalno delovanje UKC Ljubljana. V okviru dosedanjega vodenja niso bile izvedene vse možne aktivnosti v sklopu obvladovanja delovnega časa in ustreznega prerazporejanja kadrov. Kot primer nezadostnega obvladovanja procesa je primer obdobij večjega števila sezonskih obolenj. To ni bil izreden dogodek, saj se to dogaja vsako leto, poudarjajo na ministrstvu. Poleg tega niso bili izvedeni ustrezni varčevalni ukrepi, posledica tega pa je slabo finančno stanje in velike zamude pri plačilih obveznosti, je še ocenilo ministrstvo.

Premier Miro Cerar je na novinarski konferenci po seji vlade sicer pojasnil, da je vlada današnjo odločitev o nepodpori Vrhuncu sprejela soglasno. Ministrica za zdravje je po Cerarjevih besedah ocenila, da je treba čim prej v nov javni razpis za direktorja, v prehodnem obdobju pa na to mesto postaviti nekoga, ki ima dobra finančna znanja in dobro obvladuje to področje, in bo lahko UKC Ljubljana pomagal, da "se začne vleči ven iz finančnih in podobnih težav".

"To je samo prehodno obdobje, v katerem pa je že potrebno sprejeti ukrepe in ocenili smo, da je ministrica za zdravje predlagala ustreznega kandidata," je dejal Cerar, ki pa ni želel razkriti, kdo to je.

Vrhuncu se je štiriletni mandat generalnega direktorja UKC Ljubljana iztekel avgusta 2013. Znova se je prijavil na razpis za to mesto in svet zavoda ga je v začetku decembra istega leta ponovno izbral. A tedanja vlada nikoli ni sprejela dokončne odločitve o soglasju k njegovem imenovanju, s čimer bi bil Vrhunec tudi uradno imenovan za generalnega direktorja. Zato od takrat vodi bolnišnico kot vršilec dolžnosti direktorja. Vrhunec izgubil zaupanje članov sveta Vrhunec je namreč zaradi zapletov s poslom za vzdrževanje operacijskih miz v UKC Ljubljana - bil je tudi med pridržanimi v hišnih preiskavah - izgubil zaupanje članov sveta. Zato so 17. aprila na izredni seji - po tem, ko so se seznanili s poročilom revizijske komisije, ki je pregledala celoten postopek okoli posla za vzdrževanje operacijskih miz - sklenili, da čim prej objavijo razpis za generalnega direktorja. A tega niso mogli storiti, saj se ne prejšnja ne sedanja vlada vse od takrat nista izjasnili glede podpore Vrhuncu.

V času, ko je vladna odločitev glede (ne)podpore Vrhuncu visela v zraku, so se sicer zamenjali štirje ministri za zdravje. Sedanja ministrica Milojka Kolar Celarc je konec decembra napovedala, da bo vladna odločitev glede Vrhunca padla, ko bodo zamenjali predstavnike v svetu zavoda.

Prva seja sveta UKC Ljubljana z novimi predstavniki vlade je potekala pred desetimi dnevi. Na naslednji seji sveta UKC Ljubljana, ki bo že prihodnji teden, bodo člani sveta oblikovali besedilo novega razpisa, najverjetneje pa tudi imenovali začasnega vršilca dolžnosti generalnega direktorja. Kot možen kandidat za to mesto se omenja direktor ginekološke klinike UKC Ljubljana in državni svetnik Peter Požun.

Ne spreglejte