Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 12. 2014,
17.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

javni sektor

Četrtek, 11. 12. 2014, 17.14

7 let, 12 mesecev

Vlada ne podpira neplačanega pripravništva v javnem sektorju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je sprejela sklep, s katerim ne podpira pogodb o neplačanem pripravništvu v javnem sektorju. Izdala je tudi priporočilo za širši javni sektor, naj se pogodb za takšna pripravništva ne sklepa.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dejan Levanič, je vlada ministrstvu za delo naložila, da pripravi programe za plačana pripravništva.

Ključni cilj je, da se neplačano pripravništvo odpravi Po Levaničevih besedah gre za enega prvih korakov v smeri urejanja problematike. Ker pa so neplačana pripravništva urejena v področnih zakonodajah, morajo ministrstva vprašanje urediti v svoji zakonodaji, je pojasnil. "Ključni cilj pa je, da se neplačano pripravništvo odpravi," je poudaril. Pristojna ministrstva je vlada zato pozvala, da premislijo, ali so neplačana pripravništva res potrebna, in glede na to spremenijo svojo zakonodajo.

Mladi so do priporočila skeptični Sindikat Mladi plus in Mladinski svet Slovenije sta v odzivu zapisala, da sta "izjemno skeptična do tega, da bodo omenjeni pozivi in priporočila prinesli konkretne rešitve, ki bodo mladim zagotovile dostojno plačano pridobivanje delovnih izkušenj". Iz sporočila vlade namreč po njihovi oceni ni razbrati konkretnih rešitev, predvsem v smislu financiranja. Prav tako ministrstvom niso postavili rokov za ureditev zakonodaje, so dodali.

"Zahtevamo torej, da se zagotovi sredstva za plačana in kakovostna pripravništva, in sicer prek trajnostnega vira financiranja," navajajo v Sindikatu Mladi plus. V Mladinskem svetu Slovenije pa pričakujejo, da bodo predstavniki mladih vključeni v oblikovanje napovedanih konkretnih sprememb zakonodaje in s tem v odpravljanje volonterskih pripravništev.

Predstavniki mladih so že večkrat opozorili na nesprejemljivost neplačanih pripravništev. Mladinski svet Slovenije in Sindikat Mladi plus, ki sta sredi novembra znova javno izpostavila problematiko, sta presodila, da gre za novodobno suženjsko obliko dela. Premierja Mira Cerarja sta zato pozvala, naj država do ureditve področja prekine vsakršno razpisovanje takšnih pripravništev.

Ne spreglejte