Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 5. 2023,
6.38

Osveženo pred

11 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Natisni članek

plača regres vlada sindikat

Ponedeljek, 15. 5. 2023, 6.38

11 mesecev, 2 tedna

Ajanović Hovnikova po pogajanjih: Čez palec imamo več kot 80-odstotno soglasje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,37

4

Sanja Ajanović Hovnik | Ministrica je ponovila, da je del prenove plačnega sistema tudi odprava plačnih nesorazmerij. Napovedala je, da bo vlada v zvezi s tem pripravila svoj protipredlog in ga predstavila v nadaljevanju pogajanj. | Foto STA

Ministrica je ponovila, da je del prenove plačnega sistema tudi odprava plačnih nesorazmerij. Napovedala je, da bo vlada v zvezi s tem pripravila svoj protipredlog in ga predstavila v nadaljevanju pogajanj.

Foto: STA

Vladna in sindikalna stran sta današnja pogajanja o plačnem sistemu v javnem sektorju ocenili za konstruktivna, dosegli so nekatera soglasja, eno od pomembnejših odprtih vprašanj pa ostaja primerjava med plačnimi stebri. Sindikati in pristojna ministrica Sanja Ajanović Hovnik pričakujejo, da ji bo vlada v torek podelila mandat za nadaljnje delo.

Na današnjem srečanju so se po besedah ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik pogovarjali o plačnih stebrih in njihovi vsebini, o napredovanjih, variabilnem delu plače in drugih vprašanjih. Glede temeljnih vsebinskih vprašanj imajo po oceni čez palec več kot 80-odstotno soglasje, je menila v izjavi za medije. Nekaj zadev je po njenih besedah ostalo še odprtih, "ampak nič takega, kar bi nakazovalo na kakšne prevelike težave".

Po mnenju vodje Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimirja Štruklja je številka glede usklajenosti, ki jo je navedla ministrica, "zelo optimistična ocena", ampak bistveno je, da se je "na neki način zgodila sprememba vzdušja". Po njegovih opažanjih je vlada pripravljena iskati rešitve in poslušati sindikate.

Kot eno od pomembnejših še odprtih vprašanj je navedel primerjavo med plačnimi stebri. "Smo pa zaslutili, da bi vlada lahko tukaj zavzela fleksibilnejše stališče do tega, kot ga je imela do danes," je dodal.

Kar nekaj zadev je ostalo odprtih

Tudi vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je menil, da so razen vprašanja regresa pogajanja danes potekala korektno in v konstruktivnem duhu. Po njegovih besedah je kar nekaj zadev še ostalo odprtih, "ali zato, ker so stališča različna, ali zato, ker tako ena kot druga stran še iščeta najustreznejše rešitve".

Počivavšek sicer meni, da je delež neusklajenih zadev nekoliko večji, kot je navedla ministrica, predvsem pa, da so "neusklajeni tudi nekateri precej trdi orehi". Meni pa, da če se bo delo nadaljevalo v nekem konstruktivnem vzdušju, je tudi te orehe mogoče streti.

Kot je opozoril Počivavšek, se je zlasti pri vprašanju prevedbe na novo plačno lestvico pokazalo, da je ključno vprašanje odprava plačnih nesorazmerij. "Tako da pričakujemo, da bo vlada res v najkrajšem času podala svoj predlog," je pojasnil Počivavšek.

Ministrica ponovila, da je del prenove plačnega sistema tudi odprava plačnih nesorazmerij

Ministrica je ponovila, da je del prenove plačnega sistema tudi odprava plačnih nesorazmerij. Napovedala je, da bo vlada v zvezi s tem pripravila svoj protipredlog in ga predstavila v nadaljevanju pogajanj.

Na torkovi seji vlade bo ministrica, kot je napovedala, predstavila, katera soglasja glede temeljnih vprašanj so danes dosegli in kakšna so še razhajanja. "Pričakujem, da bo vlada podelila mandate za nadaljnje delo," je dejala.

Tudi sicer ministrica pričakuje, da se bo vlada med nadaljnjimi pogajanji večkrat opredeljevala do izhodišč. O finančnih učinkih ni želela govoriti. Je pa zatrdila, da imajo pripravljene natančne izračune in da bo tudi to tema torkovih pogovorov na vladi.

Štrukelj pričakuje, da bo vlada v torek "dala pozitivna znamenja za nadaljevanje oblikovanja plačnega sistema". Počivavšek pa meni, da bo ta seja vlade izjemno pomembna, mogoče celo prelomna, "predvsem zato, ker ni več nobenega izgovora, s katerim bi bilo mogoče kakršnokoli krivdo za zavlačevanje prevaliti na sindikalno stran".

Sindikati pričakujejo tudi začetek usklajevanj o regresu 

Sindikati sicer pričakujejo tudi začetek usklajevanj o regresu. Kot je pojasnil Štrukelj, vladna stran na njihovo zahtevo po zvišanju regresa danes ni odgovorila in tega ni želela vključiti v današnja pogajanja, saj naj bi se do tega opredelila v torek. Toda Štrukelj pričakuje, da bi usklajevanje višine regresa začeli ta teden. Med drugim so že pred pogajanji za najnižje plačane javne uslužbence predlagali 1.503,36 evra regresa.

Ministrica pa je dejala, da bo vlada stališče do sindikalnega predloga sprejela v pravem času, da bodo še mogoča pogajanja.

Sanja Ajanović Hovnik
Novice Ministrica: Plačna nesorazmerja bodo odpravljena samo pod tem pogojem #video
Zdravniki UKC
Novice Vlada in sindikati z dogovorom odpravljajo plačna nesorazmerja v zdravstvu in socialnem varstvu
Novice Vojak Slovenske vojske z rubežem nad premoženje vlade
Novice Konec leta lahko zmanjka denarja za plačna nesorazmerja
Ne spreglejte