Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 2. 2014,
10.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 28. 2. 2014, 10.52

8 let

Konec leta lahko zmanjka denarja za plačna nesorazmerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Februarja se izteka rok, ko morajo javni uslužbenci dobiti prvi obrok poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Javni zavodi pravijo, da za dodatno obveznost nimajo sredstev.

Javni zavodi so opozarjali, da bi jim za obveznost morali zagotoviti dodatna sredstva. A je bilo stališče finančnega ministrstva jasno, da dodatnega denarja iz proračuna ne bo. Kar jim nalaga zakon, naj bi zavodi sicer večinoma izplačali.

Tudi notranji minister Gregor Virant se zaveda, da lahko težave nastanejo konec leta, ko bi lahko zmanjkalo denarja. Hkrati dodaja, da vsi predstojniki vedo, da morajo med letom gospodarno ravnati z denarjem za plače.

Za odpravo nesorazmerij 200 milijonov evrov Skupno bo za poravnavo dolga iz naslova odpravljanja plačnih nesorazmerij – drugi obrok bo moral biti izplačan najpozneje januarja prihodnje leto – potrebnih skoraj 200 milijonov evrov bruto.

Od tega bodo javni zavodi in drugi izvajalci javnih služb s področja vzgoje, izobraževanja in športa zaposlenim izplačali več kot 56,8 milijona evrov, javni zavodi in drugi izvajalci javnih služb s področja zdravstva pa nekaj manj kot 62 milijonov evrov.

Prav s področij šolstva in zdravstva je bilo tudi največ pozivov k zagotovitvi sredstev. Izobraževalnim zavodom je naproti stopilo resorno ministrstvo, ki je šolam in tudi univerzam zagotovilo del sredstev, a manj, kot so zaprosili; nekateri so sredstva dobili, drugi en del, nekateri pa nič.

Rejc: Razliko morajo poravnati iz lastnih sredstev, kar je protizakonito Kot je dejal predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Milan Rejc, morajo razliko zavodi poravnati iz lastnih sredstev, kar je protizakonito, saj gre za nenamensko porabo sredstev. Ali in kako bodo ukrepali, pa se v združenju še niso odločili.

So pa v Združenju zdravstvenih zavodov Slovenije po besedah direktorja Metoda Mezka že dali pobudo, da bi jim ta sredstva naknadno priznali z aneksom k splošnemu dogovoru za leto 2014. Kot je povedal Mezek, po njihovi oceni ta obveznost zdravstvene zavode bremeni v višini približno 55 milijonov evrov, od tega so jih v lanskoletno poslovanje že vknjižili skoraj 36 milijonov evrov.

Kjer so to lahko storili, so namreč po Mezkovih besedah izplačali oba obroka in se tako izognili plačilu precej visokih obresti. Podobno naj bi ravnali še marsikje drugje. Tudi glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj denimo pravi, da imajo kar nekaj informacij, da so posamezni zavodi že izplačali poračun v celoti.

Sviz je sicer svoje zaupnike pozval, naj sporočijo, če bi kje pri izplačilu prvega obroka poračuna prišlo do zapletov. Kot so zapisali, so se namreč v zadnjih dneh in tednih začele pojavljati informacije z občin, da ne bodo dale soglasja, da bi se presežek javnih zavodov iz preteklih let namenil za morebitni primanjkljaj pri izplačilu prvega obroka tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij.

Sviz bo za vse člane, ki so upravičeni do izplačila in ki do vključno danes tega izplačila niso oz. ne bodo prejeli, vložil individualne tožbe na pristojnih delovnih sodiščih.

Ne spreglejte