Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 6. 2024,
14.36

Osveženo pred

4 dni, 20 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

dizel bencin uredba vlada gorivo

Četrtek, 13. 6. 2024, 14.36

4 dni, 20 ur

Vlada brez zvišanja marž za gorivo, ohranila je 14-dnevni obračunski interval

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88
Gorivo, bencin, dizel, Petrol | Nova uredba bo začela veljati predvidoma 18. junija. | Foto STA

Nova uredba bo začela veljati predvidoma 18. junija.

Foto: STA

Vlada je danes potrdila novo uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki interval za določanje cen goriv ohranja pri 14 dneh, so za STA potrdili na Ukomu. Kljub drugačnim prvotnim informacijam pa ni spremenila najvišjih dovoljenih marž za gorivo, k čemur so jo pozvali naftni trgovci. Enoletna uredba bo začela veljati v torek.

Najvišja dovoljena marža trgovcev ostaja 0,0794 evra za liter bencina, 0,0783 evra za liter dizelskega goriva in 0,08 evra za liter kurilnega olja.

Vlada tako ni uslišala pozivov naftnih trgovcev k zvišanju marž, ki da so odločno prenizke za konkurenčno poslovanje. Sprva je bil med vladnimi gradivi sicer objavljen predlog, ki je predvideval zvišanje najvišjih dovoljenih marž za bencin in dizel za dva centa, vendar je šlo po pojasnilih vladnega urada za komuniciranje (Ukom) za pomoto.

Interval za določanje cen goriv je nameravala vlada sprva podaljšati s 14 na 28 dni, kar je prav tako razburilo trgovce, a si je na koncu očitno premislila.

Trgovci razočarani nad uredbo o oblikovanju cen goriv

Kot so v sporočilu za javnost zapisali v Trgovinski zbornici Slovenije (TZS), so nad uredbo "globoko presenečeni, razočarani in močno zaskrbljeni". Vlada z določili uredbe po njihovih besedah vztraja pri ureditvi, na podlagi katere naftne družbe še naprej poslujejo v nemogočih gospodarskih razmerah. Opozorili so tudi, da je v takšnih pogojih nemogoče izpolnjevati zakonsko obvezo o vsebnosti biokomponent v fosilnih gorivih.

"Postopek priprave in sprejemanja uredbe kaže na nespoštovanje pravne države, nerazumevanje tematike in odsotnost dialoga. Uredba, ki jo je sprejela vlada, ne upošteva utemeljenih pripomb trgovcev z naftnimi derivati in strokovnih združenj," so medtem navedli v Petrolu, največjem trgovcu z naftnimi derivati v državi.

Preseneča jih tudi vztrajanje pri "arbitrarnem in nezakonitem sprejemanju" uredbe, saj je bila sprejeta v odsotnosti delovanja sveta za cene, ki ga zahteva zakon o kontroli cen. "Ukrep je bil sprejet v nasprotju z načelom nujnosti in sorazmernosti, brez zakonsko zahtevanih analiz in obrazložitev," so ostri. Predlagani ukrep regulacije po njihovem prepričanju ni proporcionalen, saj da celotno breme regulacije še naprej nosijo trgovci z naftnimi derivati, medtem ko država pobira več davščin kot v preteklosti.

V Petrolu so tako presenečeni nad "nerazumnimi in škodljivimi potezami, ki ogrožajo poslovanje enega od ključnih slovenskih podjetij in stebrov slovenskega gospodarstva ter zavirajo zeleni prehod".

"Vlada je v veliki večini prezrla vse naše argumente. V celoti je prezrla argumente za popolno deregulacijo cen naftnih derivatov po vzoru tako rekoč celotne EU in nam primerljivih držav. Prav tako je povsem prezrla naše pozive k zvišanju najvišjih dovoljenih marž. Opustila je zgolj svojo prvotno namero za podaljšanje intervala za določanje cen goriv s 14 na 28 dni," so v odzivu za STA medtem zapisali v Shell Adria.

Najvišja dovoljena višina marž, kot jo je določila vlada, bo po navedbah trgovcev močno otežila naložbe naftnih družb ter s tem zavrla njihov razvoj in zeleni prehod. Dolgoročno bi lahko prišlo tudi do stečajev, posledično pa do težav pri oskrbi z energenti. Trenutne višine marž namreč ne zadoščajo niti za pokrivanje operativnih stroškov, ki zaradi inflacije in naraščajočih stroškov dela rastejo, so opozorili.

Trgovci bi obenem od vlade pričakovali predstavitev strokovnih argumentov za takšno odločitev. "Strokovne utemeljitve na vladni strani pogrešamo že ves čas," so navedli v Shell Adria.

V TZS bodo pristojna ministrstva prosili za sestanek, na katerem bi jim lahko znova predstavili posledice takšnega ukrepa. "Obenem gospodarskega ministra pozivamo, da nemudoma skliče svet za cene, kot to izhaja iz zakona o kontroli cen," so dodali.

bencinska črpalka
Avtomoto Kdo dobi več pri vašem nakupu goriva: država ali naftni trgovec?
bencin gorivo bencinska črpalka
Novice Takšne so nove cene goriva
Gorivo, bencin, dizel, Petrol
Novice Opolnoči nove cene goriva: kaj nas čaka?
Ne spreglejte