Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 11. 2016,
17.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

8

Natisni članek

javni sektor

Torek, 15. 11. 2016, 17.09

6 let, 6 mesecev

Vlada sindikatom ponuja nov predlog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

8

Dejan Židan, Miro Cerar, Karl Erjavec | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Vlada je oblikovala nov približevalni protipredlog ter predlagala, da na tej osnovi nadaljujejo pogajanja s sindikati javnega sektorja, je po srečanju z glavnima sindikalistoma povedal minister Boris Koprivnikar.

Odziv sindikatov je pričakovati v sredo, je ob odhodu s srečanja s premierjem Mirom Cerarjem ter prvakoma DeSUS in SD Karlom Erjavcem ter Dejanom Židanom  povedal vodja ene od dveh sindikalnih pogajalskih skupin Branimir Štrukelj.

Odbor: zakon ni primeren za nadaljnjo obravnavo

Da zakon o ukrepih za javni sektor v prihodnjem letu ni primeren za nadaljnjo obravnavo pa so na odboru DZ za notranje zadeve odločili tudi poslanci in poslanke. Minister je članom odbora sporočil, da sindikalno stran ponovno pozivajo k nadaljevanju pogajanj in predlagal umik zakona. Z zavrnitvijo je vlada dobila še eno možnost, da s sindikati doseže dogovor. 

Zakaj se prepirajo sindikalisti in vlada

Vlada postopoma odpravlja ukrepe, ki jih je sprejemala v času strogega varčevanja. Januarja 2017 bo izvedena prva redna uskladitev pokojnin po krizi, lestvica za odmero dohodnine bo nekoliko prijaznejša do tistih v višjih dohodkovnih razredih, zvišuje še tudi povprečnina.

Tudi v javnem sektorju so se nekateri varčevalni ukrepi že sprostili, a zaradi javnofinančne konsolidacije bo vladna politika na tem področju tudi v prihodnjih letih ostala razmeroma restriktivna. Enako velja za politiko socialnih transferjev in pokojnin.

Da se stroški dela v javnem sektorju ob sprostitvi dogovorjenih ukrepov ne bi pretirano povečali, je vlada v DZ poslala predlog zakona o ukrepih na področju plač in drugih stroškov dela v letu 2017. A predlog še ni usklajen s sindikati.

Sindikalista sta opozorila predsednika vlade

O vsebini vladnega predloga tudi Štrukelj ni govoril, pričakuje pa različne odzive sindikatov. Predsednika vlade sta s Počivavškom opozorila na nekaj vprašanj, ki po Štrukljevih besedah terjajo odgovore, med drugim glede odprave anomalij ter pogajanj z zdravniki. 

Vlada je zavrnila predlog sindikatov

Vlada je danes zavrnila zadnji predlog sindikatov javnega sektorja. Predlog so zavrnili tako zaradi finančnih posledic kot predvsem zaradi drugih zavez, na katerih so vztrajali sindikati, je popoldne pojasnil minister. 

Popoldne so se na to temo najprej sestali tudi koalicijski partnerji. Koprivnikar naj bi predlagal, da sprejmejo dopolnilo k predlogu zakona o ukrepih za javni sektor, s katerim bi za 1,33 odstotka znižali plačno lestvico. A koalicijski DeSUS in SD na to nista pristali.

Židan in Erjavec zadovoljna

Židan je po srečanju izrazil zadovoljstvo, ker se je koalicija odločila za nadaljevanje socialnega dialoga tudi na ta način, da je pripravila nov približevalni predlog. Sindikate je pozval, naj se zelo resno o tem predlogu pogovorijo.

Po njegovih besedah so na srečanju pri premierju veliko razpravljali o zdravniški stavki, tudi sindikati javnega sektorja namreč opazujejo, kako se bo vlada obnašala do stavke. Židan razume, da potrebujemo več zdravnikov in dodaten denar. Je pa po njegovem mnenju nemogoče razmišljati o tem, da bi zdravniki izstopili iz enotnega plačnega sistema, kot to zahtevajo. Tako bi lahko imeli povsem enak interes tudi drugi v javnem sektorju, kar pa državni proračun ne zmore, je pojasnil.

Da je zato predlog za izstop zdravnikov iz enotnega plačnega sistema neumesten, je danes ocenil tudi Erjavec. Po njegovih besedah je bolj pomembno vprašanje zagotovitve sredstev za zmanjšanje čakalnih vrst, da razbremenijo zdravnike.

Sicer pa upa, da bo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc uspela zapreti pogajanja z zdravstvenim sindikatom Fides. "Vemo, da zdravniška stavka v daljšem času povzroči politično nestabilnost, tak primer je že bil," je posvaril Erjavec in dodal, da je tedanji predsednik vlade Janez Drnovšek znal poiskati ustrezno rešitev. Dialog je treba po Erjavčevih besedah intenzivno nadaljevati tudi danes.
Ne spreglejte