Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 11. 2013,
21.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant sindikati javni sektor

Četrtek, 7. 11. 2013, 21.25

8 let

Virant in predstavniki sindikatov danes do parafiranja izjave o usklajenosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Usklajevanja o izplačilu tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerjih za nazaj so sklenili z dogovorom o parafiranju izjave o usklajenosti predloga zakona, ki določa način izplačila.

Koliko sindikatov s predlogom dejansko soglaša, pa bo znano, ko se bodo do tega opredelili njihovi organi. Kot pravi notranji minister Gregor Virant, se z dogovorom strinja velikanska večina sindikatov. Predstavniki nekaterih, denimo Sindikata državnih organov Slovenije, Sindikata policistov Slovenije, Sindikata ministrstva za obrambo in Sindikata vojakov Slovenije, pa so že povedali, da z rešitvijo, kot naj bi sedaj obveljala, ne soglašajo.

Izjavo o usklajenosti sta poleg ministra Viranta parafirala Branimir Štrukelj kot vodja ene od pogajalskih skupin in Tatjana Labernik kot namestnica vodje druge skupine.

Država bo dolg javnim uslužbencem poravnala z dvema obrokoma Kot predvideva predlog zakona, bo država dolg javnim uslužbencem poravnala z dvema obrokoma, prvi bo izplačan najpozneje do konca februarja 2014, drugi najpozneje do konca januarja 2015. Do končnega obroka bodo tekle zakonite zamudne obresti. Zakon naj bi dopuščal, da se lahko prvi obrok izplača tudi prej, če bodo posamezni proračunski uporabniki to zmogli in bodo sposobni pripraviti obračune prej. A Virant pravi, da si težko predstavlja, da bi se to dogajalo v večjem obsegu.

Minister ocenjuje, da zadevo zaključujejo na način, ki je pravno bistveno bolj varen in zanesljiv, kot so bila dogajanja v preteklosti. Zato se mu zdi nerazumljivo, da bi po vsem tem sindikati še pozivali k vlaganju izvršb. Sicer pa naj bi podpisali tudi izjavo, da v letu 2014 ne bo dodatnega poseganja v pravice javnih uslužbencev, ki bi presegale že dogovorjeno. Izplačilo obeh delov nesorazmerij "ne bo v ničemer ogrozilo tistega, kar smo podpisali maja letos," zagotavlja.

Zakon novembra že v parlamentu? Zakon bodo po njegovih besedah v državni zbor poslali, če bo dogovor podpisala prepričljiva večina sindikatov, in to z obeh sindikalnih skupin. Želijo pa si, da bi bil na vladi potrjen prihodnji četrtek in novembra sprejet v parlamentu.

Štrukelj: Najbolj racionalna pot za javne uslužbence Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj ugotavlja, da stališča sindikatov ta trenutek še niso povsem jasna, ker se morajo do zakona opredeliti njihovi organi, po njegovi osebni presoji pa je to "najbolj racionalna pot, najhitrejša, z najmanj napora za javne uslužbence, da pridejo do sredstev, ki jih mora država izplačati". Zanj pa je zelo pomembna tudi garancija, da dodatno plačilo ne bo kakorkoli poseglo v dogovorjeno plačno politiko za leto 2014.

S predlaganim pa ne soglašajo v Sindikatu državnih organov Slovenije, ki je dobil tožbo na vrhovnem sodišču. Predsednik sindikata Frančišek Verk opozarja, da je sodba sodišča jasna, a so bili danes preglasovani. Kot je dejal, gre za dolg države oz. delodajalca do vsakega posameznika in vsak posameznik lahko izterjavo dolga avtonomno zahteva pred sodišči. Tudi v nekaterih drugih sindikatih so že začeli ali pa so napovedali vlaganje izvršb.

Sicer pa se je na današnjih usklajevanjih zapletlo pri informativnih izračunih o dolgovanih zneskih. V sindikatih so namreč želeli, da bi jih delodajalci pripravili čim prej. Z njimi bi dobili tudi dokument, ki bi ga lahko uporabili pri vlaganju izvršb. Kot pa je pojasnil Virant, bodo javni uslužbenci informativne izračune dobili hkrati s prvim izplačilom. Če bi jih pripravili prej, bi podvojili ali potrojili delo računovodstev in zaradi velikih zamud, ki bi pri tem nastale, bi tvegali, da ne bi uspeli realizirati prvega izplačila s februarjem 2014.

Ne spreglejte