Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2013,
13.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant Državljanska lista predčasne volitve SLS

Sreda, 13. 2. 2013, 13.40

8 let

Virant: Edina pot je pot do predčasnih volitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po odločitvi SLS o nesodelovanju v levosredinski vladi, smo v položaju, v kakršnem smo bili v začetku tega mandata, meni Janko Veber. Gregor Virant pa pravi, da so edina prava pot predčasne volitve.

Predsednik DL Gregor Virant je po, kot pravi sam, preobratu v Slovenski ljudski stranki, ki se seli v opozicijo in ne želi sodelovati v nikakršni vladi, dejal, da je malo možnost za projektno vlado. "Želimo si čim prej priti do predčasnih volitev. Zdaj je kar nekaj strank, ki si to želimo, in najti bomo morali neko konstruktivno pot do takšne rešitve," je dejal Virant in dodal: "Mi bomo podprli popolnoma vsako rešitev, ki bo skladna z ustavo in bo pripeljala do predčasnih volitev. Želel pa bi, da to rešitev najdemo vse opozicijske stranke skupaj in da nihče ne vsiljuje svoje rešitve."

Slamnatega mandatarja Virant noče Na vprašanje, ali bi torej glede na to, da je edina pot do predčasnih volitev konstruktivna nezaupnica vladi Janeza Janše, postavitev človeka na čelo vlade le za kratek čas pomenila, da bi bil to slamnati mandatar, je odgovoril: "Rešitev mora biti ustavna, imenovanje slamnatega mandatarja bi bila neodgovorna poteza. Če pa se dogovorimo za mandatarja, ki bi opravil najnujnejše tekoče posle in dosegel predčasne volitev, bi bila to prava pot." Virant je še dejal, da sam ni in ne bo kandidiral za mandatarja ter da bi bile lahko predčasne volitve že aprila.

Vrnitev v december 2011 Vodja poslancev SD Janko Veber pa je dejal, da je bil SD po volitvah leta 2011 pripravljen sodelovati v levosredinski vladi in tako kot takrat tudi zdaj meni, da je odgovornost za sestavo vlade v domeni PS. Zato v SD od nje pričakujejo rešitev. Ob dogovorih za podporo konstruktivni nezaupnici ostaja težava, koga bi stranke predlagale za mandatarja. SD je že pojasnil, da bo konstruktivno nezaupnico podprl, vendar ne nujno tudi vlade, ki bi jo izvoljeni mandatar sestavil.

Toda obenem stranke obsojajo idejo za tako imenovanega slamnatega mandatarja. V zadnjih dneh se je kot najbolj verjetnega kandidata za mandatarja omenjalo Mira Cerarja, ki bi ga podprli v PS, DeSUS in DL, čeprav je podpredsednik DL Janez Šušteršič Cerarja ocenil drugače, bolj kritično kot predsednik DL Gregor Virant.

PS naj da resen predlog Janko Veber je danes ponovil, da se v SD ne želijo opredeljevati do imen, ki se pojavljajo v javnosti. "Resen predlog mora priti od stranke, ki tak predlog pripravlja. Tedaj se je smiselno opredeljevati do predlogov za mandatarja," je dejal Veber. Dodal je še, da je do vseh potencialnih kandidatov za mandatarja nekorektno, da jih v javnosti ocenjujejo, še preden se za kandidaturo sploh odločijo.

Erjavec edini, ki ni obupal Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa meni, da se bodo pogovori v zvezi s konstruktivno nezaupnico v prihodnjih dneh nadaljevali. Pomembno se mu zdi, da vložijo vse napore v to, da nezaupnico vložijo na prvi redni seji DZ, a da potem naredijo tudi korak k projektni vladi. Po Erjavčevem mnenju bi bilo prav, da se stranke, ki Janševe vlade ne podpirajo več, sestanejo in pogovorijo o možnosti rešitve politične krize.

V rušenje vlade, ker je tudi Janša vrgel rokavico "Če se želi to vlado zrušiti, jo je treba z nezaupnico," meni. V izjavi novinarjem je spomnil, da je nenazadnje tudi predsednik vlade Janez Janša "vrgel to rokavico. Torej, če želite drugo vlado, vložite konstruktivno nezaupnico". A kot ugotavlja prvak DeSUS, ima pri tem pomembno vlogo predsednik SD Igor Lukšič, ki sicer pravi, da bo nezaupnico podprl, a je po ocenah Erjavca "treba videti tudi korak naprej". Torej, ali gredo v smeri predčasnih volitev ali projektne vlade.

SLS je politikantska Odločitev SLS, da bo konstruktivna opozicija in bo podpirala predloge tudi morebitne nove vlade, je po Erjavčevem mnenju "bolj politikantstvo". "Če bi prevzeli resno odgovornost, bi sodelovali v projektni vladi. Biti konstruktivna opozicija pa je najbolj lagoden položaj. Gledaš, kaj se dogaja in govoriš všečno. To ni državotvorna drža," je bil do SLS oster Erjavec.

V SLS se dogajajo strukturne spremembe Ocenjuje pa, da v SLS prihaja tudi do strukturnih sprememb. "Žerjav je bil človek, ki je težil na sredino. Očitno pa gre SLS nazaj na desnico in si zato ne more privoščiti sodelovanja v vladi, ki jo sestavljajo zlasti stranke levega pola," je še dejal. Ob tem pritrjuje nekaterim ocenam, da gre morda tudi za povratek bratov Podobnik in njunega vpliva na SLS.

DeSUS podpira moralno avtoriteto Ob tem ocenjuje, da je Miro Cerar še vedno realna možnost za kandidata za mandatarja. V DeSUS bi ga podprli, ker gre za moralno avtoriteto, to pa po Erjavčevih besedah v tem trenutku potrebujemo. Predsednik DeSUS sicer ni zagovornik ideje za "slamnatega mandatarja". "Če gremo v konstruktivno nezaupnico, bi bilo dobro, da naredimo tudi drugi korak. Torej k projektni vladi," je pojasnil in dodal, da bi v tem primeru poiskali ustrezno osebo, ki bi znala Slovenijo popeljati iz politične in gospodarske krize.

Če bodo volitve, se nekaj mesecev ne bo dogajalo nič Poudaril je, da se DeSUS predčasnih volitev ne boji, da pa jih skrbijo posledice, ki bi z volitvami nastale. "To pomeni, da se nekaj mesecev ne bo nič dogajalo, ta vlada pa bo zapeljala zadeve v svojo smer," je dejal.

Erjavec: Ne vem, če je interpelacija Turka razumna pot do odstavitve vlade Sicer pa je pojasnil, da bi poslanci DeSUS podprli interpelacijo ministra za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turka, vendar ne ve, "če je to razumna pot do tega, da bi odstavili to vlado".

Ne spreglejte