Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2013,
15.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Gregor Virant vlada

Petek, 15. 3. 2013, 15.27

8 let

Virant članom stranke v pismu obrazložil motive za vstop v vlado

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik DL Gregor Virant je članom stranke v pismu, ki so ga objavili tudi na spletni strani stranke, pojasnil odločitev stranke za vstop v vlado Alenke Bratušek.

Kot je izpostavil, se je s tem končala dva meseca trajajoča politična kriza, ki jo je povzročila objava poročila Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). "Vzpostavljena je politična stabilnost, vlada pa bo imela priložnost, da postopno povrne zaupanje ljudi v institucije in politiko," je Virant zapisal v pismu.

"To je bil edini ustavno možen način za razrešitev vlade" Ob tem je pojasnil, da so v DL po objavi poročila prvi pozvali Janeza Janšo in Zorana Jankovića k odstopu z javnih funkcij. Ker Janša ni odstopil, so izstopili iz koalicije in se zavzeli za predčasne volitve. Ker so želeli zaključiti mandat manjšinske Janševe vlade, "ki je začela vleči za državo škodljive poteze in je imela izjemno nizko podporo javnosti", je DL glasovala za konstruktivno nezaupnico in izvolila novo mandatarko. "To je bil edini ustavno možen način za razrešitev vlade," pojasnjuje Virant.

Čeprav so si mnogi v stranki želeli predčasnih volitev, je vodstvo šlo v pogajanja za vstop v novo vlado zato, ker se je Alenka Bratušek odločila za kandidaturo za mandatarko na podlagi njihovega zagotovila, da je ne bodo podprli "s figo v žepu", ampak bodo z iskreno voljo sedli za pogajalsko mizo. "Če ji tega zagotovila ne bi dali, ne bi privolila v kandidaturo in še danes bi imeli na oblasti Janševo vlado s polnimi pooblastili," je zapisal Virant.

Če bi po uspešnih pogajanjih zavrnili vstop v vlado, pa bi bilo to po mnenju Viranta povsem neresno - "upravičeno bi obveljali za nezanesljivo in neverodostojno stranko. Kdo bi pa sploh še kdaj želel sodelovati z nami," se sprašuje.

Virant: Za vstop v vlado smo se pogajali odločno in odgovorno Za vstop v vlado Alenke Bratušek so se po Virantovih besedah pogajali odločno in odgovorno "in kljub znatnim programskim razlikam dosegli dober dogovor, ki zagotavlja nadaljevanje ključnih projektov: sanacije bank, konsolidacije javnih financ in reforme upravljanja državnega premoženja".

Hkrati pa so z vstopom v vlado odprli pot do predčasnih volitev. V dogovoru o sodelovanju koalicijskih partneric je namreč določeno, da bo predsednica vlade po enem letu v državni zbor vložila zaupnico, kar je edina ustavna pot do predčasnih volitev, dodaja.

Članicam in članom stranke Virant pojasnjuje tudi, da so v DL z vstopom v levosredinsko vlado pokazali, da so sredinska stranka, ki se je sposobna dogovarjati in dogovoriti tako z desnimi kot z levimi strankami in ob tem spominja na geslo, s katerim so šli na volitve: "ne levo, ne desno - modro naprej".

"Naredili smo torej pol koraka, več v tej fazi ni bilo možno" "Z vstopom v vlado smo dosegli še dve pomembni stvari: prvi od obeh politikov, obremenjenih s poročilom KPK, ne bo več predsednik vlade, drugi pa ne bo več predsednik stranke," je še dodal Virant. Ob tem pa priznava, da etični problem slovenske politike, ki ga je razkrilo poročilo KPK, še ni dokončno rešen. "Naredili smo torej pol koraka, več v tej fazi ni bilo možno. Dokončno prečiščenje politike pa se bo zgodilo na volitvah, kjer - to sem prepričan - bodo ljudje sankcionirali korupcijo," je navedel Virant.

Ob tem je Virant članstvu pojasnil še, da v ministrski ekip, ki jo je ponudila DL, "žal ni želel sodelovati naš dosedanji podpredsednik in bivši minister za finance dr. Janez Šušteršič. Njegovo odločitev razumem in spoštujem, a tudi iskreno obžalujem, saj je Janez vrhunski strokovnjak, ki se je dokazal kot izvrsten minister. Za vse, kar je za našo stranko in domovino naredil po vstopu v politiko, se mu iz srca zahvaljujem in pozdravljam njegovo odločitev, da ostane aktiven član Državljanske liste in s svojim znanjem, energijo in prepričanjem še naprej prispeva k reševanju Slovenije iz krize," je zapisal Virant.

Ob koncu je dodal, da se začenja novo obdobje, "v katerem nas čaka veliko težkih preizkušenj in novih izzivov".

Ne spreglejte