Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Virant vlada predčasne volitve

Sobota, 23. 2. 2013, 11.43

8 let

Virant: Če vlada in njen program ne bosta dobra, se bomo odločili za volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Predsednik DL Gregor Virant je na spletni strani stranke objavil pismo, v katerem članicam in članom DL pojasnjuje trenutni položaj in naslednje korake glede na "turbulentno" politično dogajanje.

"Naša pozicija je jasna: če vlada in njen program ne bosta dobra, se bomo odločili za volitve," je zapisal Virant. Po imenovanju mandatarke se bodo začela pogajanja o novi vladi in v teh pogajanjih bo DL trdo uveljavljala svoje vrednote in svoj program, piše Virant in dodaja, da bodo mandatarko pri glasovanju podprli.

DL ne bo sklepala koalicije s stranko, katere predsednik bi bil Janković S tezo, da se DL ne more pogovarjati o koaliciji z levosredinskimi strankami, ne soglaša. DL je sredinska stranka, zato po njegovem ne sme imeti predsodkov ne do desnosredinskih ne do levosredinskih koalicij. Imajo pa predsodek do korupcije, zato ne bodo sklepali koalicije s stranko, katere predsednik bi bil Zoran Janković.

Virant: Razlike je vedno mogoče premostiti s strpnim dialogom in razumnimi kompromisi V pogajanjih bodo po navedbah prvaka DL uveljavljali svoj program na vseh področjih, predvsem na ekonomskem in javnofinančnem, kjer so precejšnje razlike med DL in SD. Virant je prepričan, da je razlike vedno mogoče premostiti s strpnim dialogom in razumnimi kompromisi. "Na podlagi rezultata pogajanj bo svet DL odločal, ali vstopimo v koalicijo in vlado in pri imenovanju vlade prispevamo naše poslanske glasove ali pa glasujemo proti in povzročimo predčasne volitve," piše svojim članom Virant. Takrat bodo prediskutirali tudi, ali je na pravno čist način izpolnjen pogoj v zvezi z odstopom Zorana Jankovića.

Kot je poudaril, je DL od začetka leta ob izbruhu afere s poročilom KPK vlekla načelne, logične in konsistentne poteze. Upa si trditi, da so bili glede tega mnogo boljši od večine drugih strank, ki so veliko spreminjale stališča. Naslednji meseci bodo po Virantovem mnenju pomembni in za stranko zelo dejavni. Ali bodo aktivno sodelovali pri zagonu dela nove vlade ali pa se bodo pognali v volilno kampanjo.

Edina pravna pot za razrešitev vlade je konstruktivna nezaupnica V nadaljevanju je Virant sicer opisal dogodke, ki so pripeljali do politične krize, in dejal, da je DL po objavi poročila KPK pozvala predsednika vlade k odstopu. Ker tega ni storil, so koalicijo in funkcije, ki so jih imeli v njej, po Virantovem pisanju zapustili. Zaradi razpada koalicije je nastala politična kriza in ker predsednik vlade ni naredil, kar bi bil moral, je bilo treba po Virantovih navedbah nekaj storiti. Edina pravna pot za razrešitev vlade je konstruktivna nezaupnica in imenovanje novega mandatarja.

"Svet DL je sklenil, da podpre vsak predlog novega mandatarja s ciljem, da razrešimo vlado, ki zaradi neverodostojnosti, izjemno nizke javne podpore, brutalnih kadrovskih čistk in žaljive komunikacije z javnostjo vsak dan povzroča hudo škodo državi," še doda Virant.

Ne spreglejte