Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
25. 10. 2014,
17.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Violeta Bulc Alenka Bratušek Janez Janša Janez Janša Miro Cerar Borut Pahor Dejan Židan Karl Erjavec Luka Mesec Ljudmila Novak Matej Tonin Milan Brglez košarka

Sobota, 25. 10. 2014, 17.53

7 let, 12 mesecev

Violeta spet triumfira: Uvedla bo košarko na žerjavici!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Violeta Bulc po triumfu na evropskem parketu z neustavljivo energijo in inovativnostjo ruši vse ovire. Pritegnila je celo Alenko Bratušek in Janeza Janšo. Slovenija je zadihala s polnimi pljuči!

Čestitke so deževale od vsepovsod. Violeta Bulc po uspešno opravljenem zaslišanju za komisarko za promet ni mogla skriti solz sreče. A nekaj jo je vendarle zmotilo. Ženska s pozitivno energijo je v slovenskem orkestru pohval vendarle začutila, da dve violini ne igrata povsem usklajeno z orkestrom.

Neiskrena tekačica Alenka Alenka Bratušek, proti kateri so se zarotili vsi, je Violeti res čestitala in dejala, da ji želi vse najboljše, a besede, izgovorjene pred televizijskimi kamerami skorajda v teku, niso bile videti iskrene. Pozitivka je pričakovala tudi kakšno spodbudno besedo od Janeza Janše, a zaman.

Violeta je zavzela šamanski položaj, se z levo nogo na rahlo dotaknila žerjavice in se zamislila. Sukanje po bruseljskem parketu za ambiciozno Dolenjko ni dovolj. Stvari želi spreminjati tudi v Sloveniji. S komisarskim nastopom ji je uspelo prepričati vse, a brez sodelovanja Alenke in Janeza ne bo šlo, si je mislila. Le kako bi ju lahko pritegnila v konstruktivno delo za blagor domovine?

Poglabljanje v podzavest in košarkarsko razsvetljenje Poglobila se je v svojo podzavest in počasi so se ji začele prikazovati slike iz njene mladosti, ko je igrala v ženski košarkarski reprezentanci Jugoslavije. Bi bil lahko šport tista stična točka? Da, to je to! Zdaj je treba samo še najti pravo formo.

Nato se je inovativni Violeti razvozlala vsa utrujenost preteklih dni, ko se je pripravljala na komisarsko zaslišanje. Spomnila se je na legendarnega trenerja jugoslovanskih košarkarjev Ranka Žeravico, ki je leta 1970 sredi Ljubljane reprezentanco popeljal do naslova svetovnih prvakov.

In potem se je spomnila še nečesa in s pomočjo Žeravice je bila rojena nova športna disciplina: košarka na žerjavici! Osnova nove discipline so seveda košarkarska pravila, razlika je le pri prostih metih, ki jih morajo igralci izvajati bosi s črte prostih metov, na katero sodniki prinesejo kvadratni meter žerjavice.

Strah pred opeklinami, Ljudmila in Matej A bistvo je seveda v sodelovanju vse ekipe. Pred vsakim prostim metom ima namreč ekipa minuto odmora, v katerem igralci v skupni meditaciji premagujejo strah pred opeklinami.

Violeta ni več oklevala. Zdaj mora samo še prepričati Alenko in Janeza, da sodelujeta v ekipi, ki bi jo sestavljali še Miro Cerar, Borut Pahor, Dejan Židan, Karl Erjavec, Luka Mesecin seveda nepogrešljiva Ljudmila Novak. Ta je v mladosti igrala v šolski in klubski reprezentanci ter košarkarske spretnosti dokazala lani pred evropskim prvenstvom v košarki v tandemu z Matejem Toninom.

Violeta je v Bruslju zlobirala denar za prvo evropsko prvenstvo v košarki na žerjavici, ki bo v Ljubljani med 24. in 30. novembrom. Zdaj ji je torej preostalo le še to, da zavrti številki Alenke in Janeza ter ju prepriča o sodelovanju v ekipi. Vedela je, da sta oba bolj nogometna kot košarkarska navdušenca, a to je ni ustavilo.

Violeta prepriča Alenko "Alenka, dober dan, tu Violeta."

"Violeta, kakšno presenečenje! Čestitke za komisarsko imenovanje! Kaj bo dobrega?"

"Alenka, imam nenavadno povabilo. Vsi so že privolili, le vidva z Janezom Janšo manjkata. Rada bi dosegla, da Slovenci spet stopimo skupaj. V Bruslju sem prodrla z idejo o organizaciji evropskega prvenstva v košarki na žerjavici, želim pa, da Slovenija nastopi z najmočnejšo postavo. S tem ko bi skupaj igrali predsednik države in vsi predsedniki parlamentarnih strank, si upam trditi, da bi lahko zmagali, in to da lahko naciji nov zagon, da končno izplavamo iz te krize. Kaj praviš?"

"Violeta, dobra ideja, a kako je lahko v ekipi tudi zapornik, ki se razglaša celo za političnega zapornika?"

"Alenka, prosim te, pustimo ob strani politične razlike, to je šport. Tvoj sin je odličen nogometaš, zagotovo bi te rad videl v ekipi, poleg tega imamo s tvojo višino prednost pred drugimi. Ekipe bodo namreč mešane, moško-ženske."

Alenki se je naenkrat odprlo. Da, potrebuje sprostitev, potrebuje nove zmage, pa čeprav z Janezom Janšo v ekipi.

"Violeta, naj bo, a prosim, da z Janezom ne igrava istočasno, to mi moraš obljubiti."

"Alenka, zlata si. Dogovorjeno."

Zdaj je bilo treba podreti še zadnjo oviro.

Violeta prepriča Janeza "Janez, pozdravljen, tu Violeta Bulc."

"Aha, Golobičeva Violeta, dober dan."

"Janez, nikar. Kličem z dobrimi nameni. Vem, da si odličen nogometaš, a verjamem, da bi bil izvrsten tudi v košarki. Uspelo mi je organizirati evropsko prvenstvo v košarki na žerjavici. Vsi ključni politični igralci so že privolili, uspelo mi je pregovoriti celo Alenko Bratušek, samo še ti manjkaš."

"Torej želiš, da igram tudi s tvojim šefom Mirom, ki vodi gonjo proti meni, z Milanom Brglezom pa sta mi v nasprotju z zakoni in ustavo vzela poslanski mandat?"

"Janez, prosim te, pustimo ob strani politične razlike, to je šport. Verjemi, vsi so bili proti temu, da bi tudi ti sodeloval v ekipi, a sem jih na koncu vendarle prepričala. To je priložnost za nov začetek slovenske politike. Če zmagamo na evropskem prvenstvu, bomo lahko razrešili vse preostale težave Slovenije. Obljubljam ti, da bomo v SMC znova premisliti tudi o vprašanju tvojega mandata."

Janezu se je naenkrat odprlo. Da, potrebuje sprostitev, potrebuje nove zmage, pa čeprav z Mirom Cerarjem v ekipi.

"Violeta, vidim, da si vztrajna. Prav, naj ti bo, a prosim, da z Mirom ne igrava istočasno, to mi moraš obljubiti."

"Janez, zlat si. Dogovorjeno."

Dihanje s polnimi pljuči Violeta je prekinila zvezo, zavzela šamanski položaj, se z desno nogo na rahlo dotaknila žerjavice in si rekla: "Košarka na žerjavici, to bo naš nov začetek! Slovenija spet diha s polnimi pljuči!"

Ne spreglejte