SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Video: Podrta drevesa, zaliti podvozi, požari ...

2

termometer

Potem ko so v petek ozračje po državi ohladile krajevne plohe in nevihte, temperature danes niso presegle 30 stopinj Celzija.

Kot je povedal dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Janez Markošek, so bile zjutraj še krajevne plohe, ki pa so kasneje ponehale. V torek pričakujejo ponovne pooblačitve s krajevnimi nevihtami.

Najhuje je bilo v Prekmurju Nevihte so v petek zvečer divjale zlasti na vzhodu države. Najhuje je bilo v Prekmurju, kjer je padlo od 10 do skoraj 40 litrov padavin na kvadratni meter.

Ponekod je padala tudi toča. V občini Gornji Petrovci je bila toča velikosti od lešnika do oreha, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Ocenjujejo, da je nastala škoda velika. O neurju s točo poročajo tudi iz Majšperka, Sevnice, Mokronoga in Šentjerneja.

Strele so zanetile nekaj požarov Iz različnih krajev so poročali o več podrtih drevesih, zalitih podvozih, strele so zanetile tudi nekaj požarov. Gasilci so bili davi obveščeni še o požaru ob železniški progi pri Logatcu ter o velikem gozdnem požaru pod Andrejevim domom na Slemenu pri Šoštanju.

Zaradi posledic nevihte je bilo v petek zvečer nekaj tisoč odjemalcev Elektra Maribor brez električne napetosti. Kot so povedali v podjetju, so ekipe takoj odšle na teren in tako so napake trenutno večinoma že odpravljene.

"Takšne vročine, kot je bila do zdaj, predvidoma ne bo več" V prihodnjih dneh bodo temperature nižje kot v zadnjih dveh tednih. Najvišje dnevne temperature bodo do 30 stopinj Celzija, na Primorskem morda nekoliko več. "A takšne vročine, kot je bila do zdaj, predvidoma ne bo več," je povedal Markošek.

Nevihte so prinesle osvežitev, a to še ne pomeni, da se je rešil problem s sušo. "Zemlja je tako suha, da je vse popivnala. Padavine so bile precej krajevne, marsikje manj kot pet litrov na kvadratni meter, zato se marsikje suša še nadaljuje. Gladina rek je tudi ostala nizka," je še dodal Markošek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin