Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 10. 2013,
12.33

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Alenka Bratušek Pozitivna Slovenija

Sreda, 2. 10. 2013, 12.33

1 leto, 6 mesecev

Video: Janković dal soglasje h kandidaturi za predsednika PS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zoran Janković bo protikandidat Alenke Bratušek na kongresu Pozitivne Slovenije. Kot je sporočil, bo podal soglasje h kandidaturi za predsednika PS na bližajočem se kongresu stranke.

Ljubljanski župan in prvi predsednik PS Zoran Janković je na novinarski konferenci pojasnil, da razlogov za odločitev ne bo podrobneje pojasnjeval, ampak bo to storil na kongresu. "Sprejel sem to odločitev, ni bila enostavna, bila je ena od težjih. Podal bom soglasje h kandidaturi za predsednika stranke. Po 19. oktobru pričakujem, da bomo imeli predsednico vlade, župana glavnega mesta in pa predsednico ali predsednika stranke."

Potrdil je, da so tik pred novinarsko konferenco k njemu prišli nekateri člani izvršnega odbora PS z idejo, da bi kongres prestavili na poznejši čas. Dejal je, da ni član tega organa. "Izvršni odbor je tisti organ, ki med dvema kongresoma vodi stranko. Čakal bom na to odločitev, kakršnakoli bo, jo bom sprejel, ampak moja odločitev je, da podam soglasje h kandidaturi."

Kaj pa, če bo na kongresu vendarle samo en kandidat? Ali Janković zaradi svoje odločitve pričakuje politične posledice, ki bodo vplivale na razmere v vladi in koaliciji? "Zakaj pa? A smo se mi kdaj vtikali v kakšno drugo stranko? Vsaka stranka je suverena, sama odloča o svojem delovanju, sama odloča o svojih vodstvenih organih. Imamo dve možnosti: da je več kandidatov ali pa samo en kandidat. Imeli smo kongrese različnih strank, z več variantami in ne vem, zakaj bi to kaj povzročilo. Spomnite se, tisti, ki ste bili 12. januarja na Gospodarskem razstavišču. Na samem kongresu sem se odločil, da zamrznem svoj status. Glede na izjemno energijo, ki je bila na kongresu, bi dobil glasove, kakor bi se odločil."

V čem se Bratuškova in Jankovićeva strinjata? Te besede bi lahko pomenile tudi, da Janković pričakuje, da bo od kandidature na kongresu odstopila Bratuškova. Tako bi imela PS predsednico vlade in predsednika stranke, kot je dejal v uvodu v novinarsko konferenco. Kot je znano, je premierka poleti napovedovala, da se bo v primeru Jankovićeve kandidature umaknila. Pred dvema tednoma, ob napovedi kandidature za predsednico PS, pa je podobno kot danes Janković izrazila prepričanje, da bo PS ostala stranka, ki bo imela predsednico vlade, župana glavnega mesta in največjo poslansko skupino. O odstopu od kandidature v primeru Jankovićeve ponovne odločitve za boj za vrh PS, pa ni več govorila.

Janković je odšel samo začasno "S te scene sem odšel za nekaj časa. Razlog dobro poznate, Komisija za preprečevanje korupcije in hišne preiskave." Dodal je, da glede pravnih sredstev proti poročilu KPK čaka še na odločitev ustavnega sodišča, poudaril pa je tudi, da se po letu dni od hišne preiskave v zadevi Stožice ni zgodilo nič.

Bratuškova in poslanci so bili obveščeni o kandidaturi In kakšen odziv premierke pričakuje? "Ne vem, zakaj bi bil problem? Jaz sem takrat premierki čestital. Povedal sem ji tudi, da bom dal soglasje, to sem povedal tudi poslankam in poslancem." Na vprašanje, ali je njegova odločitev dokončna, pa je odgovoril: "Kaj pa vi mislite? Kot vedno. Povedal sem svojo odločitev."

Bratuškova brez komentarja V kabinetu predsednice vlade so nam odgovorili, da se Bratuškova še ne bo odzvala na Jankovićevo kandidaturo, saj je na obisku v Beogradu.

Poslanci PS so kot otroci, ko se starši ločujejo Če bo Zoran Janković vztrajal pri kandidaturi za predsednika PS, na kongresu njegova zmaga ni vprašljiva, je za STA poudaril poslanec PS Jerko Čehovin. Ne ve pa, ali je Jankovićeva kandidatura dokončna ali samo taktična. Za odgovor na vprašanje, kaj Jankovićeva kandidatura za predsednika PS pomeni za vladno koalicijo, bi bilo po besedah Čehovina treba še počakati in videti, ali bo na kandidaturi vztrajal ali jo bo morda umaknil na kongresu ali pa se bo morda prestavil celo kongres.

Vprašanje, koga od obeh kandidatov bi podprl, je za Čehovina težko. "To je tako, kot kadar se starša ločujeta, pa ne veš, ali bi se odločil za mamo ali za očeta," je pojasnil.

Ne spreglejte