Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2015,
7.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Telekom Slovenije prodaja

Četrtek, 11. 6. 2015, 7.18

8 let

Verjetnost, da prodaja Telekoma Slovenije pade v vodo, je minimalna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Potem ko je nadzorni svet SDH včeraj odločil, da sprejme majsko ponudbo Cinvena, ne pa tudi dopolnil k ponudbi, je kupec danes prodajni postopek nekoliko otežil. A ne gre za resno oviro.

Iz britanskega naložbenega sklada Cinven so danes namreč sporočili, da je dopolnilo k osnovni zavezujoči ponudbi njen sestavni del, brez katerega ne bi mogel nadaljevati postopka izpeljave transakcije, in da razume, da ponudba ni bila sprejeta. SDH je Cinvenu dal čas do petka opolnoči, da sprejme osnovno ponudbo.

Erker: Gre za tehnično oviro Ekonomist Igor Erker ocenjuje, da gre pri Cinvenovi dopolnjeni ponudbi zgolj za tehnično podrobnost in nikakor za nov pogajalski manever. "Potem ko so nadzorniki SDH včeraj vendarle soglašali s prodajo Telekoma Slovenije, je epilog zgodbe jasen. Država se je odločila prodati osrednjega telekomunikacijskega operaterja," pravi Erker.

Se je pa v zadnjih dneh pojavila dodatna zahteva Cinvena, ki je po njegovem mnenju vezana na financiranje nakupa z izdajo obveznic, torej posojilom. Pojasnjuje, da gre za povsem običajni postopek.

Popustil bo verjetno Cinven "V celotni zgodbi gre torej zgolj za tehnično podrobnost dolgotrajnega prodajnega postopka. Dvomim, da bi zaradi novih zahtev Cinvena prodaja padla v vodo. Temu pripisujem izjemno majhne možnosti," je prepričan Erker.

Na vprašanje, kateri od pogajalcev bo popustil, SDH ali Cinven, Erker odgovarja, da gre za čisto špekulacijo. Se pa bolj nagiba k temu, da bo Cinven na koncu zadovoljen tudi z osnovno ponudbo, saj je prepričevanje slovenskih prodajalcev izjemno težaven proces. "Ne verjamem, da si katerikoli kupec želi še enkrat skozi odisejado z državnimi prodajalci," še sklene Igor Erker, predsednik uprave Numerica Partners.

Granda meni, da gre za taktiziranje Cinvena Da prodajni postopek še ni končan, se strinja tudi finančni analitik Domen Granda. "Dokler kupoprodajna pogodba še ni podpisana, obstaja verjetnost, da prodaja pade v vodo. Ocenjujem, da je ta verjetnost minimalna, saj se Cinven zaveda, da mu za Telekom Slovenije ne bo treba ponuditi premije, in si želi izpeljati posel, ki je pozitiven za obe strani," napoveduje Granda iz Gorenjske borznoposredniške hiše GBD.

Po njegovem mnenju gre pri zadnjem Cinvenovem sporočilu tako v večji meri za taktiziranje, da se bo kupoprodajno pogodbo ustrezno dopolnilo. "Velika verjetnost obstaja, da bo Cinven višino ponudbe ohranil, saj ne želi tvegati, da bi se nadzorniki v drugo odločili, da Telekoma ne prodajo," še sklene Granda.

Cinven razume, da ponudba ni bila sprejeta "Cinven je prejel uradno potrditev Slovenskega državnega holdinga (SDH), da je ponudba z 20. maja 2015 sprejeta. Kot smo pojasnili v svoji izjavi za javnost 10. junija 2015, je zaradi zamud pri pridobitvi soglasij regulatorjev za združitev hčerinske družbe Telekoma Slovenije One v Makedoniji in prevzem Debitela v Sloveniji, s čimer smo bili seznanjeni prejšnji teden, Cinven oddal dopolnilo k ponudbi z 20. maja 2015. Cinven obravnava dopolnilo k ponudbi kot sestavni del ponudbe, brez katerega Cinven ne bi mogel nadaljevati postopka zaključka te transakcije. Na podlagi informacij, ki smo jih prejeli od SDH, kjer dopolnilo k ponudbi ni omenjeno, Cinven razume, da ponudba ni bila sprejeta," so navedli v britanski družbi.

Posel še ni sklenjen Dodali so, da so prepričani, da je predlagano dopolnilo koristno za vse vpletene strani, ker zmanjšuje tveganje za neuspešen zaključek transakcije in ob domnevi, da bosta zgoraj omenjena posla v Sloveniji (prevzem Debitela) in Makedoniji (združitev One) pridobila potrebna soglasja regulatorjev za predvideno dokončanje, ne spremeni ekonomskih pogojev ponudbe.

Kaj to pomeni za samo prodajo? S tem sporočilom želi britanski ponudnik pojasniti, da posel še ni sklenjen ter da so nadaljnji koraki sklepanja posla stvar pogovorov med SDH in Cinvenom.

SDH uradnega odziva še nima V SDH odziva britanskega zasebnega naložbenega sklada Cinven ne komentirajo, kot so povedali za STA, uradnega odziva še niso dobili. Vse, kar je povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je to, da so pogovori med upravo SDH in Cinvenom v teku.

Ne spreglejte