Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2019,
20.12

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Natisni članek

vesolje Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Skylabs robot

Sreda, 4. 12. 2019, 20.12

4 leta, 4 mesece

Velik uspeh mariborskih znanstvenikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,91

1

Mariborski znanstveniki so razvili robota, ki bo na osmih nogah učinkovitejši kot vsa do zdaj znana vesoljska vozila na kolesih in gosenicah. Gre za skupno delo mariborskega podjetja Skylabs in mariborske fakultete za elektrotehniko.

Anton Mavretič
Novice Umrl je v ZDA živeči slovenski znanstvenik Anton Mavretič

Slovenski avanturistični robot se bo s pomočjo umetne inteligence do težavnih terenov v ekstremnih razmerah premikal povsem samostojno, brez daljinskega vodenja. Enkrat naj bi korakal po asteroidih in drugih nebesnih telesih. Njegovih osem nog naj bi hodilo tudi po našem planetu.

Spominja na ptičjega pajka

"Človeštvu bo definitivno lahko koristil v treh segmentih. Primarni cilj je raziskovanju vesolja, vojaška industrija je naš sekundarni cilj in pa gasilcem ter reševalcem, kjer lahko odigra ključno vlogo pri reševalnih akcijah," pojasnjuje Iztok Kramberger s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI).

Po ocenah raziskovalcev Skylabsa in fakultete naj bi bil bolj uporaben kot roboti roverji s kolesi ali gosenicami. S posnemanjem narave naj bi se namreč lažje premikal tudi po težko dostopnih terenih.

"Po svoji obliki posnema ptičjega pajka. Geometrijo za noge smo oblikovali s pomočjo računalniških programov za optimizacijo topologije, kar se lepo vidi v organskih oblikah," pove Nino Verle, inženir mehatronike Skylabs.

Bocvana
Novice Znanstveniki odkrili zibelko modernega človeka?

Med cilji tudi Mars

Za razliko od drugih vesoljskih robotov, ki so vodeni na daljavo, pa naj bi se ta pajek samostojno gibal po okolici. "V razvoju je kompletna umetna inteligenca za samodejno orientacijo in navigacijo v prostoru. Tu smo že zelo daleč, vendar gibi še niso tako naravni, kot si želimo," opozarja Kramberger.

Pajka so prvič javno predstavili pred nekaj tedni na sejmu vesoljskih tehnologij v nemškem Bremnu. Poleg obiskovalcev se zanj že zanima francoska vojska, a je za zdaj bolj verjetno sodelovanje z evropsko vesoljsko industrijo. "Razmišljamo o možnostih raziskav na Luni, nadaljnji cilj pa je Mars," še napoveduje Kramberger.

Pajek bo prvič v javnosti shodil sredi prihodnjega leta, že marca pa naj bi v vesolje poletel prvi slovenski nanosatelit Trisat, ki je plod dela iste ekipe.

rastlina
Novice Znanstveniki bi vplivali na smer rasti korenin rastlin
Ne spreglejte