Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
22. 10. 2014,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

srce operacija

Sreda, 22. 10. 2014, 14.38

8 let

Velik korak za otroško kirurgijo: zdravniki s srcem iz 3D-tiskalnika rešili dojenčka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Visokotehnološka naprava še zdaleč ni igrača, saj so zdravniki v ZDA dokazali, da lahko rešuje življenja. S pomočjo 3D-tiskalnika so natisnili majhno srce, s katerim so rešili dojenčka.

Zahvaljujoč tehnologiji 3D-tiskalnika so v bolnišnici v ZDA zdravniki rešili življenje komaj 14 dni starega dojenčka, ki se je rodil s hudo srčno napako. Zelo zahtevno operacijo so uspešno izvedli julija.

3D-srce je bilo identično dojenčkovemu "Dojenčkovo srce je bilo polno lukenj, kar sicer ni neobičajno v takšnih primerih, vendar sta bila tudi srčna prekata neobičajna, podobna labirintu," je za CT Post pojasnil srčni kirurg Emile Bacha.

Bacha je skupaj s svojo ekipo podatke z magnetne resonance poslal na 3D-tiskalnik in dobili so 3D-srce, ki je bilo identično dojenčkovemu. To jim je omogočilo, da so lahko organ pred operacijo na pravem srcu podrobno analizirali in bili pozorni še na morebitne druge nepravilnosti.

"V preteklosti smo morali ustaviti srce pacienta, ga odpreti, analizirati stanje in se odločiti, kaj bomo naredili. S 3D-modelom srca pa smo bili v veliki prednosti, saj smo ga uporabili kot navigacijo pred samo operacijo," je dejal kirurg.

Ogromen napredek Zelo zahtevna in nevarna operacija je bila tako veliko lažja, kirurški ekipi pa je uspelo popraviti dojenčkovo srce s samo eno operacijo.

Celoten postopek je sicer financirala humanitarna organizacija Matthew's Hearts of Hope.

Operacija, ki so jo izvedli, je zagotovo ogromen korak naprej na področju otroške srčne kirurgije.

O tem je prepričan tudi predstojnik Kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Tomislav Klokočovnik. "To je zelo dobra zadeva in mislim, da so resnično naredili velik preboj. Za kirurga bo potem zelo preprosto operirati. Bo pa krasno, če bo prišlo tudi do nas," nam je dejal in dodal, da bodo vsekakor sledili temu razvoju.

V Sloveniji čez leto ali dve? Pohvalil je dejstvo, da bo imel lahko kirurg srce v dejanski velikosti pred seboj, z vsemi luknjami, malformacijami, deformacijami in prirojenimi napakami pred samo operacijo.

Na vprašanje, kdaj bi to tehnologijo lahko začeli uporabljati tudi v Sloveniji, je Klokočovnik odgovoril, da mora to najprej uspeti v ZDA, potem pa šele pride na vrsto Evropa in mi lahko začnemo skupaj z njo. Na kongresih do zdaj po njegovih besedah s tem napredkom še niso bili seznanjeni.

"Ne vemo še nič. To je še projekt, ki je v eksperimentalni fazi. Bo pa zagotovo ta program čez kakšno leto ali dve prišel tudi k nam in omogočil, da dobimo srce v 3D-rekonstrukciji," je še povedal.

Ne spreglejte