SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veleposlanik ZDA začuden nad naklonjenostjo Slovencev do Rusije

10

termometer

Brent Hartley
Foto: STA

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je v pogovoru za novo številko tednika Reporter izrazil začudenje zaradi velike naklonjenosti Slovencev do Rusije. Slovenija je samostojna država, a bi morala dolgoročno presoditi, kaj je njen interes - demokratične vrednote Zahoda ali ruski model družbe, je menil veleposlanik.

Brent Hartley je menil, da bi se tudi Slovenija morala pridružiti diplomatski pobudi več kot dvema ducatoma evropskih držav, članic Nata in še nekaterih partnerskih držav, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov zaradi ruske agresivne politike, predvsem pa zaradi uporabe živčnega strupa proti dvojnemu ruskemu agentu v Veliki Britaniji Sergeju Skripalu. Menil je, da Slovenija lahko še vedno spremeni svojo odločitev.


Morda vas zanima še:

Hladna vojna v Ljubljani
Lavrov: Skripalova zastrupitev bi bila lahko v interesu Velike Britanije
"Zahod očitno spet izvaja gonjo proti Rusiji" #video


"Rusi so gotovo pokazali, da so pripravljeni na ravnanje, ki destabilizira Evropo ali druga območja po svetu. Zelo pomembno je, da mednarodna skupnost pošlje jasno sporočilo Moskvi, da je takšno ravnanje popolnoma nesprejemljivo. Še naprej upamo na izboljšanje odnosov z Rusijo," je dejal veleposlanik ZDA.

V pogovoru se je strinjal z oceno, da je v Sloveniji prisotna "proruska orientacija večjega dela Slovencev". "Osupnila me je tolikšna naklonjenost do Rusije," je dejal.

"Slovenci bi morali presoditi, kaj je njihov interes: demokratične vrednote Zahoda ali ruski model družbe"

Menil je, da se s tem kaže tudi gospodarski interes Slovenije ter želja biti v dobrih odnosih z močno evropsko silo. "Slovenski odnosi z Rusijo so kompleksni, toda, kot rečeno, Slovenija je samostojna država in v skladu s tem sprejema svoje odločitve. Slovenci bi morali dolgoročno presoditi, kaj je njihov interes. So to demokratične vrednote Zahoda, svobodni trg ali so bolj naklonjeni ruskemu modelu družbe," je dejal Hartley.

Ameriško veleposlaništvo v Ljubljani Foto: STA Manj se je strinjal z oceno, da naj bi bilo v Sloveniji prisotno "določeno protiameriško ozračje". "Kljub temu da sem tu že tri leta, to težko presodim," je dejal in dodal, da je "Slovenija naša zaveznica v Natu, ima jasno zahodno orientacijo". "V pogovorih s predstavniki vlade in 'navadnimi' ljudmi sem se prepričal, da želi ostati v jedru držav Evropske unije," je dejal in ocenil, da je sodelovanje med ZDA in Slovenijo na področju varnosti v Natu ali bilateralno zelo dobro.

"Počasi tudi povečujemo trgovinsko izmenjavo, napredek smo dosegli pri spodbujanju investicij slovenskih družb v ZDA. Ne bi torej mogel postavljati enostavnih sklepov o protiameriških ali proameriških občutkih ljudi v Sloveniji," je med drugim še dejal Hartley.

Glede vprašanja arbitraže s Hrvaško je ponovil ameriško nevtralno držo. "Ne želimo se opredeljevati glede mejnega vprašanja dveh naših zaveznic v Natu in članic EU," je dejal in dodal, da ZDA spodbujajo obe državi, da dosežeta dogovor.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1142
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin